Szórakozás

Helikopterrel hagyja el a Vatikánt csütörtökön XVI. Benedek

pápa (pápa, )
pápa (pápa, )

A lemondása utáni első két hónapot a pápák nyári rezidenciáján, Castel Gandolfoban tölti, ezután pedig zárdába vonul.

Közel 150 ezres közönség előtt búcsúzott péteri szolgálatától XVI. Benedek pápa. „Továbbra is a keresztnek szentelem magam”- mondta a Szentatya utolsó audienciáján.

“Köszönöm, hogy ilyen sokan eljöttetek! Érzem az egyház életerejét! Köszönöm az Úrnak azt is, hogy szép időben búcsúzhatom!” – folytatta.  A pápamobillal több kört is megtett, közben fél tucat pufók babát áldott meg, integetett, a tömeg pedig vadul éljenezte- írja a Daily Mail.

A rajongók közül rengetegen transzparensen köszöntek el a pápától, vagy köszönték meg pápai szolgálatát. Köszönjük! Grazie! Szentatya szeretünk, imádkozz értünk! Máris hiányzol! Nem hagyunk egyedül!  Az emberek láthatóan nem a jövővel foglalkoznak, hanem a lemondás hírével, a nosztalgiával, a 8 éve megismert és szeretett Benedek pápával.

600 év után ő az első pápa, aki önként lemondott a pápai szolgálatról. Több nyelven elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy ezután sem fog magánéletet élni, életét továbbra is a keresztnek, és az imádságnak szenteli. Újra kiemelte, hogy az egyház szeretete miatt hozta meg ezt a nehéz döntést, nem önmagát, hanem az egyház érdekeit szem előtt tartva. Sem szellemileg, sem fizikálisan nem volt már ereje a folytatáshoz.

VI. Benedek csütörtök reggel a Vatikánból a Castel Gandolfo-i pápai nyári rezidenciára utazik helikopterrel, ahol két hónapot fog eltölteni. Ott este nyolc órakor pápasága hivatalosan is véget ér. 400 éven keresztül Castel Gandolfo volt a pápák kedvelt helye, ha el akartak menekülni a tikkasztó római nyár elől. Eredetileg ez a kis erőd a Savelli család tulajdonában állt, 1596-ban került az egyházhoz. Mintegy 30 évvel később, VIII. Orbán pápa építtetett egy új szárnyat, mely az Albano-tóra néz, ettől kezdve ez lett hivatalosan is a pápa nyári rezidenciája.

XVI. Benedek ezután a két hónap után Róma nyugalmazott főpapjaként zárdába vonul, ahol élete végéig rejtve marad a világ elől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik