Szórakozás

Mire jó az alkoholmentes vörösbor?

Állítólag különösen az érett férfiak vérnyomásán segít.

Kapcsolódó cikkek

Bár sokak szerint nem ugyanolyan ízű, mint az igazi, az alkoholmentes vörösbor fogyasztása a szívbetegség magas kockázatának kitett érett férfiakban csökkentheti a vérnyomást, így talán mégis érdemes tenni vele egy próbát.

Egy kísérlet során a vörösbor, az alkoholmentes vörösbor és a gin hatásait hasonlították össze. Hatvanhét olyan résztvevőt választottak, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések legalább három kockázati tényezőjével rendelkeztek.

Először egy kéthetes absztinencia-időszak után a résztvevőket három csoportba osztották: az első 1 deciliter gint, a második 1 deciliter vörösbort, a harmadik pedig 1 deciliter alkoholmentes bort ivott. Négy hét napi fogyasztás után váltottak, és addig váltogattak, amíg mindegyik férfi mindegyik italt nem fogyasztotta.

A kutatók mindegyik forduló után mérték a vérnyomást, a pulzusszámot és a vér nitrogén-monoxid szintjét, majd statisztikai elemzést végeztek. A vörösbor fogyasztása után csökkent a vérnyomás, de statisztikailag nem jelentős mértékben. Az alkoholmentes vörösbor fogyasztását követően azonban a vérnyomás jelentősen visszaesett. A kutatók ezért úgy vélik: az alkoholmentes vörösbor elméletileg 14 százalékkal csökkentheti a szívbetegség, és 20 százalékkal az agyvérzés, szélütés kockázatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik