Szórakozás

Jó vagy rossz a napsugárzás?

napozik (napozás, )
napozik (napozás, )

Félnünk kell a naptól, vagy használjuk ki a jó időt, amíg csak lehet? - teszi fel a kérdést a HáziPatika.com.

Az UV-sugárzás jó és rossz oldala

A napsugárzás részét képező UV-sugárzás fokozza a D-vitamin képződését, segít kivonni a táplálékból a kalciumot, mely csontozatunk számára nélkülözhetetlen. A D-vitamin az immunrendszer számára is nagyon fontos, mert hatékony védelmet jelent többek között a vastagbél- és a mellrák leküzdésében. A napsugárzás segít elpusztítani a bőr felszínén lévő baktériumokat, vagyis segítségével rendkívül jól orvosolhatóak a kisebb bőrproblémák, valamint a napsütés hatékony a depresszió ellen is.

Az UV-A tartomány inkább a bőr öregedésében játszik szerepet, az UV-B sugárzás azonban leégést, majd bőrrákot okozhat.

Fontos tudni, hogy az ultraibolya sugarak akkor is érnek bennünket, amikor nem napozunk. Bármilyen szabadban eltöltött tevékenység ideje alatt leéghetünk. Még az árnyékos vagy félárnyékos helyeken is óvatosnak kell lennünk, mert a környezetünk fényvisszaverő hatása és a sugárzás szóródása miatt minden irányból elér minket, és a vékonyabb ruházaton is áthatol. A vízfelület és a hó tükrözi leghatékonyabban a fényt, ezért például vízparton napozás közben a sugárzás ereje komolyan fokozódhat, de a házfalak, a beton felületek fényvisszaverő hatása is jelentős.

Felhős időben sem lehetünk teljes biztonságban, bár az UV-sugárzás szintjét természetesen befolyásolja a felhő típusa és vastagsága. Szeles időben pedig egyenesen megnő a leégés veszélye, hiszen ilyenkor a hűsítő fuvallatok miatt kevésbé érezzük a napsugarak melegítő hatását, így hajlamosabbak vagyunk többet napozni. Az UV-sugárzás mértéke azonban nem csökken a szél miatt.

A hegyekben fokozott figyelem szükséges. A tengerszint feletti magasság növekedésével, valamint az Egyenlítőhöz való közelséggel egyre erősebb az UV-sugárzás. A havas hegyekben különösen nagy a veszély. Itt használjunk erős fényvédő krémet és speciális napszemüveget!

A bőrünk nem felejt

Bizonyos testrészeink különösen érzékenyek: az orr, az ajkak, a mellkas, a has, a végtag hajlatok. Ezek nagyobb odafigyelést, gyakoribb ápolást igényelnek. A többszöri leégés bőrdaganat kialakulásához vezethet, de a sokszori lebarnulás is a bőr idő előtti öregedését eredményezi. Ezen kívül fontos, hogy nem szabad sminkben napozni, mert a különböző kozmetikumok is elváltozást okozhatnak a bőrön. A szemek védelme is rendkívül fontos, hiszen az erős fény károsító hatása hosszú távon súlyos látásromláshoz vezet.

Fontos megjegyezni, hogy bőrünk örökké emlékezni fog az életünk során szervezetünket ért sugárzás mennyiségére, így az idő múltával egyre könnyebben jöhetnek elő a sugárzás okozta elváltozások. A gyermek- és kamaszkorban elszenvedett sorozatos leégés megduplázza a felnőttkori melanóma (a bőrrák egyik leggyakoribb fajtája) kialakulásának kockázatát.

Legnagyobb veszélyt a fehér bőrű emberek számára jelenti a káros sugárzás. Akinek magas a bőre pigment tartalma, kisebb valószínűséggel alakul ki nála a melanóma. Akinek sok anyajegye van, célszerű rendszeresen ellenőriztetnie őket, és mindennemű elváltozás esetén orvoshoz fordulni. Az esetek 70%-ában nem a már meglévő anyajegyek válnak rákossá, hanem a daganat újonnan alakul ki. Fontos, hogy azonnal forduljunk orvoshoz, amennyiben egy anyajegyen elváltozást tapasztalunk! (pl.: megváltozik a színe, pigmentáltsága, felszíne, alakja, kisebesedik, vérezni kezd, stb.)

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik