Pályán kívül

Infantino: szakszerűen kell dolgoznunk

Gianni Infantino számos sportvezetővel egyetemben érkezett Magyarországra az Európai Labdarúgó-szövetség hétfőn kezdődött kongresszusára.

A februárban megválasztott FIFA-elnök is felszólalt az esemény keddi napján, beszédében szolidaritásra és korrektségre szólította fel a tagországokat.

Utóbbi némileg hippokratizmusnak tűnhet, hiszen ki ne ismerné az elmúlt hónapok labdarúgást sújtó botrányát. Legutóbb Michel Platini nyújtott be fellebbezést a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál, mely akár élete végéig eltilthatja a sporttal kapcsolatos tevékenységtől.

A februárban megválasztott Infantino is érdekelt a Panama-botrányban, ennek ellenére eltökélt, hiszen így nyilatkozott:

Új korszakot kell nyitni a labdarúgásban és szakszerűen kell dolgoznunk. Ez nagy felelősséggel jár. Az a fontos, hogy ismét a futballról szóljon a munkánk.

Az aktuális tervek szerint a 209 tagország öt-ötmillió dollárt kap a következő négy évben, a kontinentális szövetségek pedig 40-40 milliót.

A svájci sportvezető emellett a szerényebb anyagi képességű szövetségek további támogatására szólított fel:

Ha nektek Európában nincs szükségetek erre a pénzre, akkor juttassátok el más szövetségeknek, fektessetek be ottani projektekbe.

Csányi Sándor az MLSZ elnöke osztotta Infantino véleményét, szerinte is itt az ideje, hogy visszaszerezzék a labdarúgás megbecsülését és tekintélyét.

Az UEFA 40. kongresszusán új taggal bővült a szövetség: Koszovó felvételét jóváhagyták a sportvezetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik