Pályán kívül

Gyárfás Tamás szerint Kiss László életrajzát nem ma írták – nem is, mert tegnap

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 04. 06. 07:58

Tény, hogy nem ma írták az úszóedző Wikipédia-szócikkét.
Korábban a témában:

Ha bárki rámegy Kiss László Wikipédia-oldalára, olvashat az ügyről, márpedig az életrajzot nem ma írták

mondta Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke szerdán reggel a Mokkában arról, hogy kedden kiderült: az úszóedző 1961-ben csoportos nemi erőszakban vett részt, ami miatt börtönben is ült. Gyárfás ezzel azt akarta érzékeltetni, hogy Kiss ügyéről sokan tudtak.

Csakhogy a Wikipédia szócikkei nem lezárt szövegek – az internetes enciklopédia lényege, hogy bárki bővítheti újabb részletekkel a szócikkeket, a módosítások pedig bekerülnek, ha azokat a moderátorok jóváhagyják. Minden szócikkhez tartozik laptörténet, így vissza lehet nézni, hogy mikor, mit módosítottak.

Megnéztük Kiss László Wikipédia-szócikkének laptörténetét, így kiderült, hogy ahhoz január 10-e óta nem nyúltak, egészen április 5-ig, amikor nyilvánosságra került az úszóedző bűnügye. A közösségi enciklopédia arra is lehetőséget ad, hogy összehasonlítsuk, milyen eltérések vannak két változat között.

A január 10-i állapotot a jelenlegivel összehasonlítva világosan kiderül: a Kiss Lászlóról szóló Wikipédia-szócikkbe csak kedd este 19 óra után került bele az a rész, amely a csoportos nemi erőszakra vonatkozik. Alább látható az összehasonlítás:

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke a 24.hu érdeklődésére elmondta: ő azelőtt nézett rá az internetes közösségi enciklopédiára, hogy szerda reggel elindult volna a Mokkába, akkor olvasta a bejegyzést, amiről nem tudta, hogy egészen friss. Az elnök megjegyezte: ettől még az úszók világában ismert volt Kiss László szövetségi kapitány 55 évvel ezelőtti bűnügyi története.

Gyárfás a valóban furcsa módon és időpontban kirobbant eset kiszivárogtatóját nem nevezte meg, de utalt arra, hogy sejti, ki állhat a múlt felhánytorgatása mögött.

Az atv.hu megszólaltatta Hornyák Viktor úszóedzőt. Ő az, aki a Magyar Úszószövetség 2015-ös elnökválasztásán egyedüli ellenjelöltje volt Gyárfásnak, de alulmaradt vele szemben.

Az atv.hu a hajdúszoboszlói edzőt idézve úgy fogalmaz:

Kiss László le sem töltötte a börtönbüntetését, másfél év múlva szabadult, mert egy befolyásos női olimpikon közbenjárt érte. A szakember szerint gyanús lehet, hogy Kisst az 1963-as amnesztia évében engedték szabadon, hiszen a rendelet nem terjedhetett ki a visszaesőkre, illetve a köztörvényesekre. Hornyák utalt arra, hogy több történész, illetve kutató véleménye szerint ezen időszakban megugorhatott az állambiztonságiak közé beszervezettek száma.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.