Pályán kívül

Kiss László: Méltatlan lenne ennyi idő elteltével magyarázkodni

Vannak sejtései, hogy ki és miért hozta elő az 55 éve történt esetet.

Amint arról már beszámoltunk, az úszók szövetségi kapitánya, Kiss László és két másik úszó 1961. július 2-án ismerkedett meg a Nemzeti Sportuszodában a Zsuzsanna keresztnevű fiatal hölggyel. A lánynak megtetszett V. Lajos, aki később a sportuszoda 50 méteres medencéjének végén lévő sportlakásba csalta, majd csókolózni próbált vele. A lány tiltakozására dulakodni kezdtek. Ekkor megérkezett V. Lajos és Kiss László. A három sportoló együttes erővel megtámadta a fiatal lányt, az ágyra lökték, majd megerőszakolták.

Az első fokon eljáró bíróság – folytatólagosan elkövetett nemi erőszak bűntette miatt – Kiss Lászlót 5 év, L. Lászlót és V. Lajost 4-4 év, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

A másodfokon eljáró bíróság – jogerősen – L. Lászlót 3 év 2 hónap, V. Lajost 2 év, míg Kiss Lászlót 3 év, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Kiss Nagyfán töltötte büntetését.

Kiss a Népszabadság megkeresésére elmondta, méltatlan lenne, ha ennyi idő után magyarázkodnia kellene.

Beszélhetnénk persze arról, hogy 1961-ben mennyire volt megalapozott az ügyünkben hozott ítélet. Mennyire volt bebizonyítva mindaz, ami az ítéletben olvasható. Soha nem hallgattam el a történteket. Soha nem tudtam és nem fogok túllépni rajtuk. Viszont az a közeg, amelyben előtte sportoltam, és amelybe később edzőként visszatértem, képes volt rá. Mivel sem a bíróság, sem más hatóság nem tiltott el – az ítéletbe foglalt bűnöm ellenére sem –, hogy gyerekekkel foglalkozzak, kaptam egy új esélyt és én éltem vele. Mindenki döntse el, hogy a magyar úszósport elmúlt évtizedekben elért eredményei alapján, hogy kellőképpen bizonyítottam-e vagy sem

– fogalmazott a szövetségi kapitány.

Arra a felvetésre, hogy ki vagy kik és miért hozakodtak elő az 55 éve történtekkel, Kiss László azt mondta:

Nem szeretek találgatni. Vannak elképzeléseim, de azokat inkább megtartom magamnak.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik