Pályán kívül

Meghalt Moravetz Ferenc

Életének hetvenhetedik évében hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt a cselgáncsozók egykori szövetségi kapitánya, a Bp. Honvéd korábbi vezetőedzője, a barcelonai „aranyolimpia” magyar szakvezetője, Moravetz Ferenc.

Moravetz Ferenc 1958-ban kezdett judózni a Lőrinci KISZ-ben, amelyből hamarosan Lőrinci Sportiskola, majd Építőgépgyár lett, hogy aztán 1963-ban a Budapesti Spartacus átvegye az egész szakosztályt – írja a judoinfo.hu.

1974-től öt éven át már ő volt a magyar utánpótlás válogatott edzője, közben a Magyar Judo Szövetség szakfelügyelőségével is megbízták. A moszkvai olimpia évétől 1987-ig ő volt a szövetségi kapitány, közben 1982-ben szakedzői végzettséget szerzett, majd 1985-ben mesteredzői címet kapott.

1986-tól a Honvéd vezetőedzőjeként dolgozott, miközben 1991-ben újra kapitánnyá nevezték, s vezetésével az 1992-es barcelonai olimpia meghozta a régóta áhított sikert. Kovács Antal olimpiai bajnok, Hajtós Bertalan – vitatható bírói döntéssel – olimpiai ezüstérmes, Csák József ugyancsak ezüstérmes, Csősz Imre olimpiai bronzérmes, Wágner József ötödik lett, Gránicz Éva pedig a hetedik helyen végzett.

1995-től 2003-ig aztán újabb eredményes időszakot töltött el a Honvéd-Kipszer élén. A hetedik danos mester a Magyar Judo Szövetségben volt elnökségi tag és az edzőbizottság vezetője is – páratlanul sikeres pályafutás, ám Moravetz Ferenc nem tudna kiemelni egyet a sok közül.

Az elhunyt mesteredzőt a Magyar Judo Szövetség a saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Videó – Interjú Moravetz Ferenccel a 2013-as Európa-bajnokság előtt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik