Pályán kívül

Redskins-szabály: ezért nem választják újra Obamát

barack-obama(210x140)(2).jpg (barack obama, )
barack-obama(210x140)(2).jpg (barack obama, )

Amerikában van egy bizonyos Washington Redskins-szabály, mely megjósolja az elnökválasztás végkimenetelét. Eszerint Barack Obamát leváltják.

A szabály az amerikaifutball-ligában (NFL) érdekelt Washington Redskinshez kötődik: ha az elnökválasztás előtti utolsó hazai meccsét megnyeri a csapat, akkor a hatalmon lévő párt képviselője lesz az elnök, viszont ha a Rézbőrűek vereséget szenvednek ezen a bizonyos találkozón, akkoz az ellenzék kerül vezető pozícióba.

Az amerikai sportokban nem szokatlan, hogy egy-egy klub költözésre adja a fejét, és más városba teszi át a székhelyét. Így volt ezzel 1937-ben a Redskins is: a bostoni alakulat gondolt egyet, és Washingtonba költözött. Erre az időszakra vezethető vissza a Redskins-szabály, mivel az 1940-es választásokon már eszerint történt minden: Franklin D. Roosevelt és a Demokrata Párt kapta a legtöbb voksot.

A jelenségre először az 1990-es években figyeltek fel, így a ’92-es választások előtt már komoly figyelem övezte a Redskins utolsó hazai mérkőzését: mivel a csapat kikapott, kis túlzással nem ért senkit meglepetésként, hogy a republikánus Bush helyett a demokrata Clinton lett az elnök.

1940 óta 18 alkalommal választottak elnököt az Egyesült Államokban, és a szabály 17 alkalommal megjósolta a győztes kilétét. Az egyetlen alkalom 2004 volt, amikor a Washington 28-14-re kikapott a Green Bay Packerstől, vagyis George W. Busht John Kerrynek kellett volna váltania az elnöki székben, ám mégis Busht válaszottták újra.

Hétvégén szomorkodtak a washingtoniak (Fotó: AFP)

És ami a legfontosabb: vasárnap este a Redskins a teljesen esélytelen, hét meccs alatt mindössze egy győzelmet begyűjtő Carolina Pantherst fogadta, és szinte mindenki elkönyvelte a Robert Griffin III vezette washingtoniak sikerét, ám meglepetésre a Panthers 21-13-as sikerét hozta a meccs.

Vagyis ha hinni lehet a Redskins-szabálynak, a vereség miatt a november 6-án esedékes választásokon az ellenzék kapja majd a legtöbb szavazatot, vagyis Barack Obama leköszön, és a republikánus Mitt Romney lesz az USA 45. elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik