Forma-1

Hamiltont adócsalással vádolják

Az újabb offshore-cégekkel kapcsolatos botrány dokumentumai, egy Paradise-iratok (Paradise Papers) nevű adatbázis, amely a Nagy-Britanniához tartozó Bermuda szigetcsoporton bejegyzett Appleby ügyvédi irodától és a szingapúri székhelyű Asiaciti Trust vagyonkezelő társaságtól tartalmaz iratokat, és szerepel benne 19, adóparadicsomként számon tartott ország és terület cégnyilvántartása.

A dokumentumokban 47 országból 120 állam-, illetve kormányfő és egyéb politikus nevét találták meg, és találtak bennük adatokat élsportolókról, híres művészekről és nemzetközi óriáscégekről is.

Az egyik ilyen élsportoló Lewis Hamilton, aki 2013-ban vásárolt magának egy Bombardier CL605 Challenger típusú repülőgépet. A vádak szerint offshore-cégeknek hála nem adózott a jármű után, vagyis 3,27 millió fontot (1,1 milliárd forint) spórolt meg. Hamiltont korábban is vádolták hasonlóval, amire ő rendszeresen azt a választ adta, hogy Nagy-Britanniában fizet adót, de sok másik országban is pénzt keres, ezért időnként az egyik helyen nem szereplő összeg egy másik bevallásban található meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik