Foci

Harc a bajnoki aranyért: sorsdöntő hétvége Angliában, a BL-ben bízhat a Barca

Nagyjából egy hónap múlva az összes őszi-tavaszi lebonyolításban megrendezett labdarúgó-bajnokságban eldől, mely csapat szerzi meg a hőn áhított első helyet. A négy nagy bajnokságot (angol, spanyol, olasz, német) figyelembe véve még kettőben nyílt a csata az aranyért.

Világszenzáció lenne ha a Serie A-ban nem a Juventus lenne a végső győztes (a torinóiak öt fordulóval a vége előtt nyolc ponttal vezetnek az AS Roma előtt), míg a Bundesligában már a hétvégén bajnok lehet az RB Leipzig együttesét tizenkét egységgel megelőző Bayern München.

A Premier League-ben és a La Ligában viszont az utolsó forduló utolsó másodpercéig vérre menő csata folyhat majd az első helyért. A szigetországban a Chelsea és a Tottenham, míg Spanyolország a papírformának megfelelően a Real Madrid és az FC Barcelona harcol a bajnoki címért.

Megvizsgáltuk, mely csapatnak van nagyobb esélye a végső győzelemre.

Sorsdöntő hétvége jöhet a Premier League-ben

Angliában londoni együttes lesz a bajnok, ez egészen biztos. Már csak az a kérdés, az Antonio Conte irányításával remeklő Chelsea, vagy a Mauricio Pochettino kiváló munkájának köszönhetően szárnyaló Tottenham.

A PL-ben még mindkét csapat számára öt mérkőzés van hátra. Jelenleg a Kékek állnak jobban, négy ponttal előzik meg a Spurst. 

A két együttes egymás elleni FA-kupa elődöntője miatt mindketten pályára léptek a hét közben, ahol megvolt annak a lehetősége, hogy a Chelsea egy újabb lépést tegyen a trófea felé. Diego Costáék hozták a kötelezőt a Southampton ellen, és ha nehezen is, de nyert a Tottenham az óriásölőnek is nevezhető Crystal Palace otthonában, amellyel életben tartotta a bajnoki aranyról szőtt álmait.

A hétvége viszont sorsdöntő lehet Angliában.

Mindkét gárdára ugyanis komoly rangadó vár, adott esetben pedig akár egy pontra is apadhat a differencia kettejük között. A ködös Albionban csak Super Sunday-nek elkeresztelt vasárnapi meccsek most aztán valóban szuperek lesznek. Jön ugyanis az Everton-Chelsea és a Tottenham-Arsenal.

Fotó: Europress

Conte fiai nem mehetnek biztosra a Goodison Parkban, az liverpooli kékek ugyanis hazai pályán a legutóbbi nyolc bajnokijukat kivétel nélkül megnyerték, ráadásul náluk játszik a góllövőlistát 24 találattal vezető Romelu Lukaku.

Dele Alli és társai pedig hiába játszanak észak-londoni derbit, meglepetés lenne, ha nem szereznék meg otthon a három pontot az Ágyúsok ellen.

Amennyiben a két együttes között megmarad, vagy esetleg nő a különbség, akkor gyakorlatilag biztosra vehető a Chelsea első helye. A listavezető sorsolása ugyanis jóval könnyebnek mondható, mint legnagyobb riválisáé.

A Chelsea és a Tottenham hátralévő mérkőzései a bajnokságban

Chelsea: Everton (i), Middlesbrough (h), West Bromwich Albion (i), Watford (h), Sunderland (h)

Tottenham: Arsenal (h), West Ham United (i), Manchester United (h), Leicester City (i), Hull City (i)

A Bajnokok Ligájában bízhat a Barca

Mivel az FC Barcelona Lionel Messi ráadásban szerzett góljával győzni tudott a múlt vasárnapi El Clásicón, újra nyílttá tette a bajnokságot. Szerdán aztán a katalánok hetet, a madridiak hatot rúgva hozták a kötelezőt, így a pontegyenlőség megmaradt a két gigász között, igaz a Realnak egy elmaradt meccse még mindig van.

A hátralévő négy bajnokin (a Realnak öt) mindkét gárdára várnak még nehéznek ígérkező 90 percek. Szinte lehetetlen megmondani, ki lesz a bajnok, a katalánok talán a Bajnokok Ligájában bízhatnak.

Zinedine Zidane együttesére ugyanis vár még két kőkemény Atlético Madrid elleni ütközet az elődöntőben, amely a bajnokságra is kihatással lehet. A francia vezetőedző eddigi munkásságát figyelve nem lenne meglepő, ha a két BL-csata előtt, és esetleg az azt követő bajnokin is kvázi a “B”-csapatot küldené fel. Mondjuk milyen B-csapat az…

Fotó: Europress

Az odavágó előtt a kétarcú Valencia vár a Realra a Bernabeauban, míg Luis Enrique legénysége barcelonai városi derbit vív az Espanyollal idegenben. Messiékre nem vár könnyű rangadó, de mostani formájuk elnézve meglepő lenne, ha nem szereznének három pontot. Ráadásul eltiltása után Neymar is visszatérhet.

A Real szerencséje, hogy az Atlético elleni háborúk között a hullagyenge Granada ellen meccselnek, ahol aztán félgőzzel is gálázniuk kell.

Viszont még megkavarhatja a dolgokat a Celta Vigo elleni idegenbeli összecsapás, amelynek időpontja még mindig nincs. A 21. fordulóból elhalasztott találkozó is döntő lehet a versenyfutásban, a Balaídosban ugyanis sosem könnyű nyerni.

Hogy mikor lesz lejátszva az a meccs? Jó kérdés. Az időpont kiválasztása nem csak a Real BL-kötelezettsége miatt nehéz, hanem a hazaiak miatt is. A Celta ugyanis elődöntős az Európa Ligában, ahol a Manchester United lesz az ellenfelük.

A bajnokság utolsó fordulóját május 21-én rendezik, előtte azt a meccset is pótolni kell. A legvalószínűbb, hogy a záró kör előtt, egy hétköznap este találkoznak a csapatok. Később nem tudnak, mert május 24-én Európa Liga döntő van (előfordulhat, hogy a Celtával), május 27-én kupadöntő (Barcelona – Alavés), június 3-án pedig BL-finálé (lehet, hogy a Reallal).

És nem mellesleg a Real még találkozik a Sevillával. A Barca meg azzal a Villarreallal, amelyik elintézte, hogy ne legyen bajnok az Atlético.

A Real Madrid és a Barcelona hátralévő mérkőzései a bajnokságban

Real: Valencia (h), Granada (i), Sevilla (h), Malaga (i), Celta Vigo (i)*
*pontos időpont még nincs

Barcelona: Espanyol (i), Villarreal (h), Las Palmas (i), Eibar (h)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik