Foci

Leicester City: áprilisban BL-negyeddöntő, augusztusban másodosztályú bajnoki?

A 2016-os esztendő legnagyobb futballszenzációja volt, hogy a Leicester City nyerte az angol labdarúgó-bajnokságot. A csapat egy szezonnal korábban a csodával határos módon őrizte meg elsőosztályú tagságát, egy évvel később pedig akkor még szinte ismeretlen játékosokkal végzett a Premier League élén.

A gárda azóta szenved a bajnokságban, viszont a Bajnokok Ligájában szépen menetel. Az együttes kétarcúságának okait kutatva próbáltunk rájönni a problémákra.

Egy kivétellel maradtak a sztárok

Claudio Ranieri menedzseren kívül három futballistáról szólt igazán a tavalyi Leicester City. Az N’Golo Kanté, Riyad Mahrez, Jamie Vardy trió óriási szerepet játszott a bajnoki cím megszerzésében. Persze a kapus Kasper Schmeichel és a védőnégyes (Danny Simpson, Wes Morgan, Robert Huth, Christian Fuchs) remeklése nélkül a másik három játékos tündöklése sem ért volna semmit.

A kulcsemberek közül csak Kanté távozott a nyáron, de az ő hiánya nagyon is érződik a csapat játékán. A nagy munkabírású és rengeteg labdát szerző középpályás azóta a Chelsea motorja, és bizonyítja, nem egyszezonos játékos. A szakértők szerint hibát követett el a klub azzal, hogy nem engedte el legnagyobb értékeit.

Vardy maradni akart, Mahrez viszont nagyon ment volna, de nem engedték, ez pedig meg is látszódik a teljesítményén. Persze a bajnoki cím után erősítette a Leicester, elköltöttek majdnem 80 millió fontot, de az új szerzemények eddig nem nagyon váltak be.

Kimondottan Kanté pótlására érkezett Nampalys Mendy. A 24 éves francia védekező középpályás viszont szinte állandóan sérült, mindössze kilenc meccset játszott augusztus óta. Mendy mellé, vagy épp a helyére megvették januárban Onyinye Ndidit, akin látszik, hogy van benne spiritusz, de 20 évesen a belga bajnokság után nem könnyű felvenni a Premier League ritmusát.

Jött még a gárdához cserekapunak Ron-Robert Zieler, a lengyel futball egyik legnagyobb tehetsége, Bartosz Kapustka, a szélvészgyors Ahmed Musa, valamint a portugál bajnokságban 82 meccsen 48 alkalommal eredményes Islam Slimani.

A kulcsemberek és az új érkezők gyenge teljesítménye

Amennyiben rápillantunk a sztárok mutatóira, nem csoda, hogy a Leicester City 25 fordulót követően a 17. helyen áll a Premier League-ben, egy ponttal megelőzve a már kieső helyen tanyázó Hull Cityt.

Ranieri fiai a tavalyi szezonban 25 bajnokit követően 53 ponttal rendelkeztek a gólkülönbségük pedig +20 volt. Most van 21 pontjuk, a gólkülönbségük pedig -19.

Ha ez nem lenne elég, nézzük meg a tavalyi kulcsjátékosok számait:

Vardy a szezonban 24 gólig jutott, most ötnél tart, a bajnokságban utoljára október 12-én volt eredményes, amikor mesterhármast lőtt a Manchester City ellen. Mahrez az előző kiírásban 17 találata mellett kiosztott 12 gólpasszt is, idén van három gólja és három asszisztja.

Így focizott tavaly Vardy és Mahrez:

Schmeichel egy-két hibát leszámítva hiába teljesít jól, ha az előtte lévő négyes meg sem közelíti tavalyi önmagát. Ráadásul az új szerzemények sem váltak be igazán. Musa 29 idei tétmeccsen csak 4 gólt szerzett, Kapustka alig játszik, Slimani még úgy ahogy hozza magát a 20 meccsen elért 7 góllal és 4 gólpasszal.

Kétarcúság

Kis túlzással így lehetne jellemezni az idei Leicestert: hazai porondon minden rossz, a Bajnokok Ligájában pedig minden jó.

A rossz bajnoki szereplést már mindenki ismeri, de a honi kupákban sem ment igazán a csapatnak. A Ligakupában a Chelsea búcsúztatta őket (ez mondjuk vállalható), viszont az FA Kupa kiesés már kevésbé. A nyolcaddöntőben a harmadosztályú Millwall parancsolt nekik megálljt. Pedig a Ranieri-fiúk az 52. perctől emberelőnyben játszottak, a végén mégis benyeltek egyet.

A Bajnokok Ligájában viszont rá sem lehet ismerni a csapatra. Négy győzelem mellett egy döntetlennel és egy vereséggel zárták a csoportkört, így első helyen jutottak a nyolcaddöntőbe. Hazai pályán mindössze egy gólt kaptak, összesen pedig hatot, abból ötöt az FC Porto elleni tét nélküli összecsapáson.

A Sevilla elleni nyolcaddöntő odavágóján viszont megmutatkozott, hogy a G-jelű négyesben a portugálok mellett a dán Köbenhavn és a belga Club Brugge volt az ellenfelük. Azt a semmiből érkező Vardy-gólt leszámítva helyzetük sem volt, az andalúz együttes már szerda este eldönthette volna a továbbjutást.

Íme, egy érdekes statisztika, amely sokat elmond Mahrezék játékáról. A Sevilla térfelén mindössze 27 passzuk volt, míg Samir Nasri egymaga 26 alkalommal passzolt az angolok oldalán.

Mi jöhet még?

Több forgatókönyv is előfordulhat. A legrosszabb verzió, hogy a BL-ben kiesnek a Sevilla ellen és a bajnokságban kieső helyen végeznek. A legjobb pedig, hogy egy bravúros szerepléssel negyeddöntőbe, esetleg elődöntőbe jutnak a legrangosabb európia kupasorozatban és a Premier League-ben is megmenekülnek, utóbbiban más céljuk amúgy sem lehet.

Hiába volt reménytelen a játékuk az első meccsen, a visszavágón egy 1-0 is elég a továbbjutásukhoz, amely a negyedöntőt érne áprilisban. A csoportkörben bizonyították, hogy hazai pályán életveszélyesek, igaz most nem a Club Brugge látogat hozzájuk.

Fogadj a szezon legjobb meccseire a Tippmixpron!

A nehezebb dió a bajnokság lesz, ahol 13 döntő vár rájuk. A helyzetük egyáltalán nem reménytelen, főleg ha hozzák a fontos meccseket (Hull City, Stoke, Sunderland, Watford, Bournemouth) hazai pályán. Az biztos, hogy saját közönségük előtt nem ők lesznek az esélyesek a Liverpool és a Tottenham ellen.

A megkapaszkodáshoz idegben is pontokat kell gyűjteniük, amelyre van reális esélyük, elég, ha csak az ellenfeleikre pillantunk: Arsenal, West Ham, Everton, Crystal Palace, West Brom, Manchester City.

Ha a rosszabbik forgatókönyv valósul meg, akkor előfordulhat, hogy áprilisban BL-negyeddöntőt, augusztusban pedig már angol másodosztályú bajnokit játszanak. De akár az is lehet, hogy szeptemberben Championship-együttesként lesznek ott a Bajnokok Ligájában.

Utóbbihoz meg kell nyerniük az idei döntőt Cardiffban. Igaz, ahhoz csodának kell történnie. Mondjuk tavaly már történt velük hasonló. Lehet, idén is fog?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik