Élő Foci

Vb-selejtező: Simán nyert a magyar válogatott, de nem lehet felhőtlen az örömünk

A magyar labdarúgó-válogatott vasárnap este Andorra legjobbjait fogadja a világbajnoki selejtezősorozat 4. fordulójában.

Ami a mieink kezdőcsapatát illeti, már a meccs előtt biztossá vált, hogy Nikolics Nemanja ujjtörés miatt nem léphet pályára, illetve Gera Zoltán játéka is kérdéses volt. Utóbbi futballista végül bekerült a kezdőbe, Kádár Tamásra viszont eltiltás miatt nem számíthatott Bernd Storck szövetségi kapitány. A vendégek a 103-szoros válogatott Ildefons Lima nélkül kellett hogy helytálljanak a Groupama Arénában.

A két válogatott mindössze kétszer találkozott egymással, a 2014-es világbajnokság selejtezősorozatában idegenben öt gólt hintettek (0-5) a mieink, hazai pályán pedig 2-0-ra nyertek. A magyar válogatott mestere a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott:

Nagyon várjuk már a meccset. Szeretnénk örömet okozni a nézőknek, és megmutatni, hogy mire vagyunk képesek. Folytatnunk kell a pozitív tendenciát, mert jó úton haladunk, ezt mindenki érzi. Jó állapotban várjuk a találkozót.

Helyzet van! Ne hagyd ki a legjobb meccseket. Tippelj a Tippmixpron!

A 9. percben Jordi Aláez próbálkozott lövéssel, de nem találta el a kaput. Nem sokkal később Dzsudzsák Balázs cselezgetett a jobb oldalon, majd Bese Barnabás tört be a tizenhatoson belülre. Tisztán szerelték a kapu közelében, kemény, de szabályos belépő volt.

A 15. percben Kleinheisler László kapott sárga lapot, ami azért fájó, mert a Darmstadtban kölcsönben szereplő középpályás így eltiltás miatt nem játszhat tavasszal Portugália ellen. Öt perccel később Korhut Mihály visszapassza csak egy kicsit volt rövid, Gera Zoltán lőhetett volna 15 méterről.

A félidő derekén óriási magyar helyzet maradt ki. Dzsudzsák verte meg az emberét a jobb oldalon, majd Szalai Ádámnak passzolt, aki azonban közelről Josep Gomes kapus kezébe lőtte a labdát. A 28. percben Dzsudzsák szabadrúgása akadt el a sorfalban, majd Korhut lövése ment el nem sokkal a bal kapufa mellett. Szalait mintha szabálytalanul állították volna meg a tizenhatoson belül, a ciprusi bíró sípja azonban néma maradt balhátvédünk próbálkozása előtt.

A 33. percben a csapatkapitány beadását az andorrai kapus pont Gera Zoltán elé paskolta, a rutinos középpályás pedig nem hibázott a tizenhatoson belülről.

Öt perccel később Gyurcsó szöglete után Szalai fejese szállt el a kapu fölött.

Az első félidő végén Dzsudzsák már sokadszorra húzott el a jobb oldalon, középen Lang Ádám érkezett, a középhátvéd a jobb alsóba pörgetett, megszerezve ezzel első gólját a nemzeti együttesben.

Az első játékrész a csapatkapitány kapáslövésével zárult, méterekkel a kapu fölött szállt el a labda.

Maradtak támadásban a mieink a második játékrész elején, Korhut beadásai azonban nem voltak pontosak. Az 54. percben Gera lőhetett volna 18 méterről, de inkább tanárian tálalt Gyurcsó elé, aki azonban a kapusba lőtt.

Kleinheisler szép cselek után lőtt az 58. percben, Gomes azonban a helyén volt. Dzsudzsák ismét jól ívelt középre, a vendégek kapusa azonban ezúttal jól mozdult ki a kapujából. Nem sokkal később egy legurított szabadrúgás után Kleinheisler nézte ki magának Guzmicsot, aki a bal felső felé fejelt, Gomes simán lehúzta a labdát.

Dzsudzsák szabadrúgása akadt el a sorfalban a második félidő derekán, majd Szalai ismétlése halt el a blokkban. Korhut beadása után Gera lőtt kapásból a bal kapufa mellé, óriási helyzet volt. A 68. percben kellett először védenie Gulácsinak, a túloldalon Gyurcsó került helyzetbe Nagy Ádám passza után, de szerelték az Ekstraklasában futballozó középpályást.

A 73. percben Gera a gólja után assziszttal vétette észre magát: Gyurcsót ugratta ki, aki higgadtan lőtt a bal alsóba. Stieber Zoltán váltotta Kleinheislert a 74. percben, majd nem sokkal később lőtt is a középpályás, Gomes azonban védte a bal alsóba tartó labdát.

Stieber gyönyörű csele után Szalai sarkazott kapura, majd San Nicolás továbbította a labdát a saját hálójába.

A magyar válogatott megszerezte második győzelmét a világbajnoki selejtezősorozatban, így jelenleg a százszázalékos mérleggel az élen álló Svájc és a lettek ellen diadalmaskodó Portugália mögött a harmadik helyen áll a B-csoportban.

Vb 2018, selejtező, B-csoport, 4. forduló, végeredmények:

Magyarország – Andorra 4-0 (2-0)
G: Gera 33., Lang 42., Gyurcsó 73. Szalai 88.

18:00, Budapest, Groupama Aréna, V.: Nikolaidesz (ciprusi)
Magyarország: Gulácsi – Bese, Lang, Guzmics, Korhut – Nagy Á., Gera – Dzsudzsák, Kleinheisler, Gyurcsó – Szalai.
Andorra: Gomes – C. Rubio, E. García, Vales, Llovera, San Nicolás – Víctor Rodríguez, Vieira, C. Martínez – Pujol, Aláez.

Svájc – Feröer-szigetek 2-0 (1-0)
G: Derdiyok 27., Lichtsteiner 83.

Portugália – Lettország 4-1 (1-0)
G: Ronaldo 28., 85., – az elsőt büntetőből, Carvalho 70., Alves 92.,  illetve Zjuzins 67.

A csoport állása: 1. Svájc 12 pont, 2. Portugália 9 pont, 3. MAGYARORSZÁG 7 pont, 4. Feröer-szigetek 4 pont, 5. Lettország 3 pont, 6. Andorra 0 pont

4-0!

Szalai sarokkal, ott a negyedik! Ez a magyar csatár negyedik gólja a selejtetősorozatban.

3-0!

Gera ugratta ki Gyurcsót, aki a bal alsóba lőtt.

Gyurcsó kapott egyet a bal oldalon

A sértett végezte el a szabadrúgást, Kleinheisler beadása után Guzmics fejese pontos volt, de gyenge, így simán védte a kapus.

Gyurcsó szöglete után

Dzsudzsák lőtt nagyon fölé kapásból. Ennyi volt az első félidő, 2-0-ra vezetnek a mieink.

Olvasói sztorik