Foci

20 éve tart a Wenger-varázslat Londonban

Miután irányította a Nancy-Lorraine, az AS Monaco (velük francia bajnok volt 1988-ban, 1991-ben pedig Francia Kupát nyertek) és a Nagoya Grampus Eight focicsapatait, Arséne Wenger elfogadta az Arsenal ajánlatát. 1996. október 1-jén, 20 éve kezdte a munkát, október 12-én, a Blakcburn elleni 2-0-s győzelem volt az első meccse.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Korábban sokszor érte az a kritika az Arsenalt, hogy unalmasan játszanak. Na, ez Wenger érkeztével megváltozott, a 2000-es években már arról beszélt több szakember is, hogy a szigetország történetének legszebb futballja a Wenger-féle Arsenalé.

Fotó: Getty Images/Clive Mason
Fotó: Getty Images/Clive Mason

A 2003-2004-es szezonban veretlenül lett bajnok az Arsenal. 26 győzelem mellett 12 döntetlenjük volt a londoniaknak, a gólkülönbség 73-26 volt. Korábban csak a Preston North Endnek sikerült veretlenül megnyernie a bajnoki címet. 1889-ben, akkor még 22 forduló volt.

Fotó: Getty Images/Ben Radford
Fotó: Getty Images/Ben Radford

Három bajnoki cím, hat FA-kupa és hat Community Shield a mérleg az Arsenallal. A Bajnokok Ligája-győzelem még várat magára. 2006-ban döntős volt a csapat, vezettek is egy félidő után, de az utolsó negyedórában fordított és végül nyert a Barcelona. Jens Lehmannt a 18. percben kiállították a londoniaktól.

Fotó: Getty Images/Shaun Botterill
Fotó: Getty Images/Shaun Botterill

Wenger a szó klasszikus értelmében vett menedzser, a játékosigazolásokból is oroszlánrészt vállal. Előszeretettel keresgél külföldön, 2005-ben volt olyan meccs, amin nem volt angol játékos a keretben. Bár dolgozott olyan kész labdarúgókkal, mint Thierry Henry, Dennis Bergkamp vagy épp Patrick Vieira, elsősorban a fiatal focisták felépítéséről ismert. Ezzel nagyban hozzájárult, hogy a klub fel tudta építeni az Emirates Stadiont.

Fotó: Getty Images/Phil Cole
Fotó: Getty Images/Phil Cole

Arséne Wenger 1129 mérkőzésen irányította eddig az Arsenalt, a mérleg 647 győzelem, 263 döntetlen és 219 vereség. Ez bő 57 százalékos győzelmi arány.

Fotó: Getty Images/AMA/Matthew Ashton
Fotó: Getty Images/AMA/Matthew Ashton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik