Foci

A spanyolok szidják Kassait, mi meg jól megvédjük

Játékvezetői szempontból ritka nehéz mérkőzést hozott a Liverpool-Villareal (3-0) Európa Liga elődöntő visszavágó.

Csak a végeredményt nézve az ember azt gondolná, sima angol győzelem és továbbjutás született, ellenben aki végignézte a szikrázóan kemény 90 percet az azt tapasztalta, hogy ennyi alattomos belépő és kétes szituáció egy komplett angol bajnoki fordulóban nem fordul elő és akár másképp is alakulhatott volna a végeredmény.

Ilyen körülmények között kellett helyt állnia a mi Kassai Viktorunknak és ötfős magyar csapatának. A Villareal edzője, Marcelino García Toral amellett, hogy elismerte, a Liverpool szenzációs formában futballozott, és megérdemelten jutott tovább, a mérkőzés fordulópontjait jelentő döntései miatt egyenesen részrehajlással vádolta a magyar játékvezetőt.

A Liverpool. feszegette a határokat, amit a játékvezető engedett. Érzésem szerint a mérkőzés egyes szakaszaiban Kassai túlságosan engedékeny volt. Aztán amikor látom, hogy tőlünk meg leküld egy játékost, levonom a következtetéseket… Nem gondolom, hogy mindkét együttes számára ugyanúgy fújt volna

– nyilatkozta a mérkőzés után Marcelino.

Érthető a keserűsége, végül is csapatán múlott csak, hogy a két legnagyobb európai futball liga, a BL és az EL döntője nem degradálódott spanyol házibajnoksággá…

Bár gyakran fogalmaztunk meg a múltban kritikát Kassaival kapcsolatban, most meg kell védjük a magyar játékvezetőt: jó ítéletekkel, remekül kézben tartotta a mérkőzést.

A 63. percben kimondottan remek döntést hozott, amikor nem ítélt lest, tovább engedte Sturridge-ot, aki be is lőtte a Pool második, továbbjutást jelentő gólját.

Marcellino nem is ezt, hanem két másik jelenetre utalhatott kritikájával. Kassai a 71. percben második sárgával zuhanyozni küldte Víctor Ruizt, aki ugyan úgy tett, mint aki nem érti mindezt, de ha visszanézi a jelenetsort videón, nyilván ő is beismeri, hogy szeme és mozdulata nem a labdát, hanem egyértelműen az ellenfél, jelesül Milner támaszkodó lábát kereste. Tök jogos sárga.

Ekkor már 2-0-ra vezetett a Liverpool, így a spanyolok továbbjutása szempontjából mérkőzés végeredményét befolyásoló ítélet volt ez, ahogy egy hét perccel későbbi is.

A 78. percben Alberto Moreno mellett Suárez tört be a liverpooli tizenhatoson belülre. Moreno keze ellenfele vállán, Suárezé a hasán és utóbbi már látja, hogy jön vele szemben a belső védő, Toure. Már szinte biztos a labdavesztése, ezért egy pillanattal azt követően, hogy Moreno leveszi a válláról a kezét, “fejest ugrik a földbe”, finomabban jobbnak látta feladni a párharcot.

Ilyen szituációknál láttunk már büntetőt, de az mindenképp Kassai döntése mellett szól, hogy Moreno “kézimunkája” nem volt olyan erejű, hogy attól fel kellett volna borulni, Suárez is dolgozott a kezével, és mivel Toure már szerelés kész állapotban volt, a labdát sem tudta volna megjátszani.

A 24.hu által indított szavazásból is kiderül, hogy 2780 szavazat után az amúgy Kassai tevékenységével általában meglehetősen kritikus olvasótáborunk 52 százaléka úgy látta, helyesen döntött a magyar játékvezető.


Jól döntött Kassai, hogy nem ítélt tizenegyest?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik