Foci

Kitört a futballháború Szerbiában és Bécsben

szerb-albán (szerb-albán)
szerb-albán (szerb-albán)

Politikai botránnyá dagadt a kedd este Belgrádban félbeszakadt labdarugó Európa-bajnoki selejtező Szerbia és Albánia válogatottja között.

Az uefa.com meglehetősen szűkszavúan tálalja az eseményeket. Annyit közöl, félbeszakadt a meccs és vizsgálat következik. Hogy mi is történt valójában? A mérkőzést az első félidő vége előtt néhány perccel, 0-0-as szakította félbe angol hidegvérrel Attkinson játékvezető, miután dulakodás tört ki a két csapat játékosai között.A kiváltó ok egy mini helikopter, drón volt, ami egyszercsak megjelent a játéktér felett, és egy albán zászló lógott rajta.

 
Stefa Mitrovic betekerte a zászlót
Fotó: europress 

Körözött egy párat, miközben a szerb játékosok és a nézők is hörögtek. Aztán Stefa Mitrovic elkapta a zászlót és nyugodtan elkezdte betekerni, mire odarohantak az albán játékosok – mondván: ne érje már szerb kéz a nemzeti lobogójukat… A játékosok között pillanatok alatt lökdösődés alakult ki, amelybe néhány szurkoló is bekapcsolódott. Egy órás szünet után a bíró a mérkőzést végleg lefújta.

 
Néhány szurkoló is úgy érezte, légitámadás érte a nemzetet
Fotó: europress 

A botrány nem sokkal később még a stadionban folytatódott. Az RTS szerb televízió éjszakai beszámolója szerint a szerb hatóságok a helyszínen őrizetbe vették, majd előállították az albán miniszterelnök, Edi Rama testvérét, Olsi Ramát – akit azzal gyanúsítanak, hogy távirányítóval ő vezérelte a kis drónt, amely az albán zászlóval berepült a pálya fölé -, majd szerda reggel elengedték

Bécsből eközben arról érkezett hír, hogy mintegy ötven albán kora éjszaka üvegpalackokkal – köztük gyújtópalackokkal – dobált meg egy szerb kávéházat az osztrák főváros nyugati részén lévő Ottakring kerületben. A kivezényelt rendőrök igyekeztek megfékezni a randalírozókat, közben azonban a helyszínen mintegy kétszáz szerb gyűlt össze, akik az albánokra akartak rátámadni. A hatóságok ennek nyomán megerősített rendőri egységeket vezényeltek a helyszínre, hogy megakadályozzák az összetűzéseket. Értesülések szerint súlyosabb összecsapásra nem került sor, a randalírozók elhagyták a helyszínt, de közben járműveket – köztük rendőrautókat – rongáltak meg. 

Az albánok és a szerbek között Koszovó miatt dúl ellentét, a többségében albánok lakta tartomány ugyanis 2008-ban kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el. Értesülések szerint a két ország közötti feszült kapcsolatok miatt a két labdarúgó-szövetség megállapodott abban, hogy a mostani belgrádi mérkőzésen albán szurkolók, a jövő évi tiranai visszavágón pedig szerb drukkerek nem vehetnek részt. Ennek ellenére néhány albán szurkoló Belgrádba utazott és bejutott a stadionba. 

Az AFP francia hírügynökség éjszakai jelentése szerint a történtek rendkívül rossz előjelként értékelhetők Edi Rama kormányfő nyolc nap múlva tervezett szerbiai látogatása előtt. Hatvannyolc éve ez lenne az első albán miniszterelnöki látogatás Belgrádban.

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik