Nagyvilág

Fociháború – a kormányfőig ért a szál

dron(210x140).jpg (drón)
dron(210x140).jpg (drón)

Hazaengedték az albán miniszterelnök fivérét. Valószínűleg Orsi Rama irányította a pálya fölé az albán zászlót Belgrádban.

Kihallgatták, majd hazaengedték az albán miniszterelnök testvérét, Olsi Ramát szerda éjjel, akit azzal gyanúsítottak, hogy botrányt idézett elő a Szerbia és Albánia közötti labdarúgó-Európa-bajnoki selejtezőn Belgrádban – írta a B92 televízió értesüléseire hivatkozva az MTI. A mérkőzést az első félidő vége előtt néhány perccel félbeszakították, mert dulakodás tört ki a két csapat játékosai között. Az összetűzés azt követően alakult ki, hogy valaki távirányítható kishelikopterrel a Nagy-Albániát ábrázoló zászlót irányított a pálya fölé. A provokációra reagáltak a nézők és a szerb játékosok is. A nézők megdobálták az albán labdarúgókat, akik az öltőzőbe menekültek. Egyórás szünet után a bíró a mérkőzést végleg lefújta.

Rosszkor jött

A Nagy-Albánia eszméje sérti a szerbeket, mert az Albániában, Koszovóban, Macedóniában és Görögországban élő albánok egy államban való egyesítését jelentené. A szerbek pedig a többségében albánok lakta Koszovó függetlenségét sem ismerik el, szerintük Koszovó Szerbia tartománya. A két ország közötti feszült kapcsolatok miatt a két labdarúgó-szövetség megállapodott abban, hogy a mostani belgrádi mérkőzésen albán szurkolók, a jövő évi tiranai visszavágón pedig szerb drukkerek nem vehetnek részt. Ennek ellenére néhány albán szurkoló Belgrádba utazott, és bejutott a stadionba.

Olsi Ramát és három társát a VIP-lelátón fogta el a szerb rendőrség, 40 perces kihallgatás után azonban elengedték őket. Mindannyian az Egyesült Államok útlevelével érkeztek az országba. Meg nem erősített források szerint azért hallgatták ki őket, mert egyiküknél a gyanú szerint ott volt a drón távirányítója. A történtek rossz előjelként értékelhetők Edi Rama kormányfő jövő hétre tervezett szerbiai látogatása előtt. Hatvannyolc éve ez lenne az első albán miniszterelnöki látogatás Belgrádban, a bejelentésekor még javuló albán-szerb kapcsolatokról beszéltek az illetékesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik