Foci

Eldőlt: 30 év után bajnok a Győri ETO

győri eto fc (győri eto fc, völgyi dániel, varga roland)
győri eto fc (győri eto fc, völgyi dániel, varga roland)

A Ferencváros ellen lett aranyérmes az Egyetértés Torna Osztály.

Eredmény – labdarúgó NB I.:

Győri ETO FC – Ferencváros 1-0 (0-0)

Győr, 13 700 néző, vezette: Farkas

Győr: Stevanovic (Molnár, a szünetben) – Svec, Takács, Lipták, Völgyi – Kronaveter (Andric, a szünetben), Kamber, Pátkai – Trajkovic (Dinjar, 65.), Varga, Strestik. Vezetőedző: Pintér Attila

Ferencváros: Jova – Somália, Gyömbér, Besic, Bönig (Sváb, 56.) – Alempijevic, Cukic, Leonardo (Ionescu, 82.), Józsi, Martinus (Peric, 63.) – Böde. Vezetőedző: Ricardo Moniz

Gólszerzők: Völgyi (60.)

Sárga lap: Völgyi (33.), illetve Besic (50.), Böde (87.)

Piros lap: Völgyi (61.), Stresítk (80.), illetve Alempijevic (69.)

Nagy lehetőség előtt állt a Győr, hiszen a legnagyobb riválisa, a Videoton 2-1-re kikapott a Debrecentől. Ez azt jelentette, hogy amennyiben a Pintér-csapat megveri a Ferencvárost, megnyeri a magyar bajnokságot.

A nap soárn köszöntötték az ETO 30 és 50 évvel ezelőtt bajnokságot nyert csapatának még élő tagjait. A jubiláló legendák először nyitott Audik fedélzetén köröztek a város utcáin. A stadionban kiállítás is nyílt a régmúlt sikereit felidézve, majd díszvacsorát is tartottak a focisták tiszteletére.

Ami a meccset illeti: az első félidőben jobbára a Fradi akarata érvényesült, Cukic kétszer is Stevanovicba lőtt, szerzett a fővárosi csapat egy lesgólt is, míg a túloldalon egy Varga-megindulás és egy Trajkovic-fejes mellett nem nagyon jegyezhettünk fel érdemleges próbálkozást.

A szünetben köszöntötték a Győr Bajnokok Ligája-győztes női kézilabdázóit a pályán, összesen 13 700 néző ütemes vastapsa és lelkesítő hangorkánja közepette.

Nagyon lendületesen kezdte a második félidőt az ETO. Az 54. percben jutott először nagy ziccerbe a hazai csapat: Varga indult be a jobb oldalon, Jova lábbal védte a lövését.


Fotó: MTI

Egy perc múlva ismét Varga gyorsított fel, beadása után szögletre mentettek a vendégek. Az 59. percben hatalmas esélyt kapott a Győr: Andric kapott egy előreívelt labdát, befordult Alempijevic mellett, aki lerántotta. Piros a szerbnek és 11-es a Győrnek: a büntetőt Völgyi lőtte, a kapuba (1-0).

Csakhogy egy perccel később Völgyi is pirosat kapott, amiért a játékvezető szerint lekönyökölte Bödét. Nem tette, mindegy. A 70. percben Varga végzett el nagyon jó helyről szabadrúgást, Jova védeni tudott.

A 72. percben a meccsen kiválóan játszó Besic lőtt kapufát egy szép vendégakció végén, hatalmas lehetőség volt a Ferencváros számára. A Ferencváros egyre jobban erőltette ekkor a támadásokat, a győriek jobbára védekeztek és kivárásra játszottak.

A hazai kapuban a második félidőben egyébként már Molnár Péter állt, Stevanovic az első félidőben megsérült. A 79. percben jött a meccs harmadik piros lapja! Marek Strestík lépett oda Leonardónak, azonnal pirosat kapott.

A 81. percben az eset után szabadrúgást lőtt Besic, pattogott a labda, de Molnár védeni tudott. Leonardo helyére Ionescu állt be egyébként – eltört a bokája a remek középpályásnak. Csúnyán játszott a Győr, nem nagyon szolgálta ki a közönségét, még akkor sem, ha nagyon akart. Gyömbér közeli pöccintése után Molnár védett a 84. percben, a közönségnek meg megjött a hangja.

Rombolt a Győr. A 88. percben Böde alig pöccintett mellé egy nagy beívelés után. A játékvezető 5 percet hosszabbított, miközben a közönség űzte-hajtotta a hazaiakat.

Nagyot harcoltak a győriek, küzdöttek a klub negyedik bajnoki címéért. Mert meglett.

1963, 1981-82 és 1982-83 után újra magyar bajnok az ETO.

Az edző és az elnök örömszavai:

Pintér Attila, a Győri ETO FC vezetőedzője:

A mérkőzés értékelését megelőzően azt szeretném mondani, hogy kapott ez a csapat hideget, meleget, amit nem érdemeltek meg a játékosaim. Vannak emberek, akik úgy formálnak véleményt, értékelnek futballtudást, hogy nincsenek tisztában azzal, milyen szakmai munkát végeznek egy-egy klubnál.

Fájó pont volt számunkra, hogy szinte az egész szezon folyamán kívülről megpróbáltak minket az egyensúlyunkból kibillenteni, de szerencsére ez nem sikerült.

Gratulálok a csapatnak az egész éves teljesítményéhez, szeretném megköszönni azoknak az embereknek, akik mindig bíztak bennem. Különös tekintettel Tarsoly Csabára, aki sok telefonhívást kapott, hogy ne én legyek a csapat vezetőedzője, de végig bízott bennem, és ennek bajnoki cím lett a jutalma.

Tarsoly Csaba, a Győri ETO FC elnöke:

Tizenkét éve vagyok az ETO elnöke, attól függ ezt honnan nézzük, ez lehet egy röpke pillanat, de akár nagyon hosszú idő is. Sokáig vártunk erre a sikerre, amit ma elértünk, elég vehemens ember lettem a futballban, az igazságtalanságokat nem szeretem. A labdarúgásban mindig győzzön a jobb csapat, ez, gondolom, most a Győr volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik