Foci

Cristiano Ronaldón a világ szeme

Cristiano Ronaldo (cristiano ronaldo, )
Cristiano Ronaldo (cristiano ronaldo, )

A szakemberek szerint csak a portugálok középpályása akadályozhatja meg Spanyolország Eb-döntőbe jutását.

Már csak három mérkőzés van hátra a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokságból. Az első elődöntőben a címvédő spanyolok a portugálokkal csapnak össze.

Vicente del Bosque együttese sokak szerint már unalmasan játszik, a mérkőzéseiket nem lehet élvezni, mert annyira egyoldalú a labdabirtoklás, és annyira tökélyre fejlesztett a passzjáték, hogy izgalmakat nem igen lehet tapasztalni. Ehhez képest a spanyolok a csoportköröket meglehetősen lazán vették: először 1-1-et értek el Olaszországgal, aztán kitömték ugyan 4-0-val az íreket, de a horvátok ellen a tűzzel játszottak, csupán 1-0-ra nyertek. A negyeddöntőben sokkal jobban játszottak, mint a franciák (2-0), de a meccs ezzel együtt sem kerül be azok közé, amelyeken lerágtuk a körmünket, vagy amelyeket csodálattan bámultunk.

A kapitány továbbra is bízik Fernando Torresben, Llorente például még nem is kapott szerepet a csatársorban.

A portugálok vereséggel indítottak, és akkor kevesen hitték volna, hogy a kemény B csoportban továbbmehetnek. Aztán az Eb egyik legjobb mérkőzésén 3-2-re verték a dánokat, majd Hollandiát is elintézték az utolsó csoportkörben. Könnyű ellenfelet kaptak a negyeddöntőben, hiszen a csehekkel kellett találkozniuk. Barosék sokáig remekül tartották magukat, de végül Cristiano Ronaldo a 79. percben továbblőtte a Bento-fiúkat.

A Real Madrid középpályása, aki Casillas, Ramos, Arbeola, Xabi Alonso személyében csak a kezdőcsapatból négy játékossal egy levegőt szív az év java részében, bombaformába lendült.  Sokak szerint eldöntheti a találkozót szerdán, ha rosszul játszik, akkor azért, ha jól, azért. A csehek ellen már parádézott, és egy különös adat szerint minden válogatottnál több kapufát rúgott eddig a kontinenstornán.

Kapufák az Európa-bajnokságon
Portugália 6
Cristiano Ronaldo 4
Svédország 3
Olaszország, Hollandia 2-2
Dánia, Franciaország, Németország, Görögország 1-1

A spanyoloknál sem eltiltott, sem sérült nincs, a luzitánoknál viszont Helder Postiga combsérüléssel bajlódik, és nem jön rendbe szerda estig.

“Meg kell próbálnunk kikapcsolni őt. Ő egy nagyszerű játékos, természetes, hogy sokat beszélünk róla. Tudjuk, hogyan készüljünk és játszunk ellene, és ezt így is fogjuk tenni. Visszafelé semmiképp sem akarunk nézelődni” – mondta Vicente del Bosque, aki utolsó félmondatával a pár hónappal ezelőtti barátságos mérkőzésre utalt, amelyen a portugálok 4-0-ra győztek.

“Nagyon elszántak vagyunk. Tudjuk, hogy mit kell tennünk. A célunk az, hogy ne védekezzünk, igenis nyomás alatt kell tartanunk a spanyolokat. Nem tehetjük meg, hogy az Európa-bajnok ellen védekezzünk. Tudjuk, hogy a továbblépésünk nagyon sokat jelentene a portugál embereknek, mindent megteszünk” – mondta Paulo Bento, a portugálok szövetségi kapitánya.

Labdarúgó-Eb, 1. elődöntő

Portugália – Spanyolország

Donyeck, 20 óra 45 perc, vezetei: Cakir (török)

Várható összeállítások:

Portugália: Rui Patricio – Joao Pereira, Pepe, Bruno Alves, Fabio Coentrao – Raul Meireles, Joao Moutinho, Miguel Veloso – Nani, Hugo Almeida, Cristiano Ronaldo. Szövetségi kapitány: Paulo Bento

Spanyolország: Iker Casillas – Jordi Alba, Gerard Piqué, Sergio Ramos, Arvalo Arbeola – Xabi Alonso, Sergio Busquets – Andres Iniesta, Xavi Hernandez, David Silva – Fernando Torres. Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque

Videó – a legutóbbi barátságos meccs (Portugália-Spanyolország 4-0):

Ajánlott videó

Olvasói sztorik