Foci

Összejön-e a halálcsoport?

Pénteken rendezik a jövő évi ukrán-lengyel közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportjainak sorsolását.

Miután a házigazdák jogán az ukránok és a lengyelek is az első kalapból várják a magyar idő szerint 18 órától kezdődő eseményt, biztosan rendkívül erős négyesek kerülnek majd össze.

A második kalapban kaptak helyet a selejtezősorozatot veretlenül záró, az előző kontinensviadalon döntős németek, a 2006-os világbajnok olaszok, valamint az angolok és az oroszok.

A kijevi sorsoláson akár egy ilyen, bombaerősnek számító csoport is összejöhet: Spanyolország, Németország, Portugália, Franciaország. Egy esetleges “halálcsoport” persze nem csak ebben az összetételben képzelhető el, így az biztos, hogy lesz miért izgulniuk az érdekelteknek.

Az eseményen több hazai művész, valamint a korábbi Európa-bajnokságok sztárjai is szerephez jutnak majd.

A ceremóniát – amelyen bemutatják az Eb hivatalos labdáját is – 70 televíziós állomás közvetíti (Magyarországon az m1), és több mint 150 országban lesz látható.

Eb-sorsolás, a kalapok

1-es kalap:

Lengyelország (a rendező jogán)
Ukrajna (a rendező jogán)
Spanyolország (címvédő)
Hollandia

2-es kalap:

Németország
Olaszország
Anglia
Oroszország

3-as kalap:

Horvátország
Görögország
Svédország
Portugália

4-es kalap:

Dánia
Franciaország
Írország
Csehország

A kalapok beosztásánál a nemzeti csapatok UEFA-együtthatóját vették alapul. Ennek meghatározásában 20 százalékos arányban számítottak a 2008-as Eb selejtezőjén és a kontinenstornán elért eredmények, 40-40 százalékkal pedig a tavalyi, dél-afrikai világbajnokság selejtezőjén és a vb-n, illetve a jövő évi Eb selejtezősorozatában elért eredmények.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik