Sport

Hosszú az év legjobb idejével nyert Eb-aranyat, de egy 17 éves magyar lány okozta a nagy meglepetést

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Hosszú Katinka aranyérmes, Mihályvári-Farkas Viktória ezüstérmes lett 400 vegyesen a budapesti úszó Európa-bajnokságon.

Hosszú már pillangón élre állt, majd féltávnál 52 századdal vezetett a brit Aimee Willmott előtt. Mellen Hosszú növelte az előnyét, amely az utolsó száz méter előtt majdnem másfél másodperc volt. Gyorsan már nem lehetett megfogni Hosszút, aki 4:34.76 perces idővel győzött, amit ő biztató eredménynek nevezett.

És ami még emlékezetesebbé teszi az Eb első döntőjét, hogy a 17 éves Mihályvári-Farkas első világversenyén holtversenyben második lett Willmott-tal 4:36.81 perces egyéni csúccsal. 

Hosszú 2012, 2014 és 2016 után negyedszer lett Európa legjobbja 400 vegyesen, összességében pedig 15. aranyát nyerte az Eb-ken, amivel a verseny történetének legeredményesebb magyar úszójává lépett elő, megelőzve Cseh Lászlót, aki 14 elsőséggel büszkélkedhet.

A hétfői finálékban még a férfi és a női 4×100 méteres gyorsváltó volt érdekelt, előbbiben a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Milák Kristóf összeállítású kvartett 3:12.50 perccel negyedik lett, míg a Gyurinovics Fanni, Ugrai Panna, Senánszky Petra, Verrasztó Evelyn összetételű négyes nyolcaddikként zárt 3:42.31-gyel.

Az elődöntős magyarok közül háromból két versenyző is egyéni csúcsot úszott, de egyikük sem jutott a fináléba: női 50 méter gyorson a búvárúszásban többszörös világ- és Európa-bajnok Senánszky délelőtti, olimpiai B szintet, így vélhetően tokiói indulást érő 24.99 másodperces egyéni csúcsából további két századot faragott, amivel a 13. helyen zárt. Bohus Richárd 50 méter háton 25.19-cel a 11. helyen végzett.

Sebestyén Dalma 100 méter pillangón 58.85 másodperccel tovább javította az előfutamban úszott, ugyancsak olimpiai B szintes 59.10-es idejét, ami futamában a hetedik, összesítésben pedig a 13. helyre volt elegendő.

A Duna Arénában megszületett az első világcsúcs is, az orosz Kliment Kolesznyikov 50 méter háton hét századot faragott a 2018-as glasgow-i Európa-bajnokságon úszott 24.00-s rekordjából.

A magyarok öt éremnél tartanak a vizes Európa-bajnokságon. Korábban nyíltvízi úszásban Olasz Anna második, a csapat pedig harmadik lett, akárcsak a szinkronúszók highlight kűrjében a magyar válogatott.

Kapcsolódó
Olyan számban nyerte első Eb-érmet a szinkronúszó-válogatott, amelyben csak három csapat indult
A csapatkapitány szerint a harmadik helyük értékét igazából a pontszám adja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik