Sport

Egy lépésre a csodától a magyar Davis Kupa-válogatott

Egyetlen győzelem választja el a magyar Davis Kupa-válogatottat a világcsoportba jutástól, azaz attól, hogy 22 év után a világ legjobb 16 teniszválogatottja közé kerüljön.

Hihetetlen, de szombaton különesebben még csak izgulnunk sem kellett: Fucsovics Márton és Balázs Attila három játszmában verte az orosz Kravcsuk-Medvegyev kettőst.

Az első szettben a magyar páros 3:0-ra vezetett, ám ekkor Fucsovics elvesztette az adogatójátékát, és az oroszok kiegyenlítettek. Több break nem volt, a rövidítés döntött, ott pedig az oroszok hibáztak kettővel többet.

Fotó: Magyar Tenisz Szövetség

A második játszma elején a négyes legalacsonyabb tagjaként is végig jól adogató Balázs könnyen, Fucsovics nehezebben hozta a szerváját, de mivel breaklabdát hárítva ez Medvegyevnek is sikerült, 4:4-ig várni kellett a lehetőségre. Akkor viszont eljött: a magyar kettős a szett végén nyolc pontot nyert egymás után, előbb Balázs vezérletével semmire vette el a továbbra is küszködő Medvegyev adogatását, majd a hátrébb rangsorolt magyar hiba nélkül hozta a saját szervajátékát.

Dupla szettelőnyben egészen parádés pontokat is nyertek a jóval összeszokottabbnak és motiváltabbnak is látszó magyarok, az oroszok viszont stabilan adogattak. Fucsovicésk megint 4:4-nél jutottak el a breaklehetőségig, ekkor Balázs átemeléssel próbálkozott, de az nem sikerült jól, így Kravcsuk megmenekült.

Ismét tie break döntött, de ott nem vert le minket a víz, legfeljebb akkor, amikor 6:1-es vezetés után végül csak az ötödik meccslabdát sikerült értékesíteni.

Fucsovics, aki 2010-ben megnyerte a wimbledoni juniorversenyt, a teniszmezőnybeli felnőtté válással viszont eléggé megküzdött (15 grand slam tornán próbálkozott eredménytelenül a selejtezőben, az idén azonban Wimbledonban és New Yorkban is főtáblás volt, igaz, mindkétszer az első fordulóban kiesett) reálisan értékelt a meccs végén. Egyrészt azt mondta, már a hét elején érezte, hogy meglesz a páros, és valóban úgy tűnt, hogy sokkal jobban megértik egymást a profi teniszbe egy hosszabb szünet után visszatérő Balázzsal, mint az először ebben a felállásban próbálkozó oroszok. Másrészt kiemelte, hogy a világranglistán 164. partnere milyen jó formában van. Mi tagadás: egyesben 150 helyet javított január óta, párosban pedig 216.-ként jegyzik (az év elején épphogy a legjobb ezer között volt).

A magyarok természetesen dicsérték a közönséget is, de az igazsághoz tartozik, hogy a Kopaszi-gátnál felhúzott alkalmi pálya 4000 fős lelátóján szombat délután bő félház volt csak.

Mélyről jövünk

Négy éve sosem látott mélységbe zuhant a magyar férfi tenisz: Davis Kupa-válogatottunk az Elektromos-pályán kikapott Luxemburgtól, és kiesett a 3-as csoportba, ahonnan már nincs lejjebb. A csapat innen kezdte meg a felzárkózást, és jutott az élvonal, a világcsoport, a legjobb 16 csapat közelébe.

És már csak egyetlen győzelem választja el a feljutástól, ami legutóbb 1995-ben sikerült.

Ehhez a már a Szlovákia elleni, előző fordulóbeli győzelemnél is maximális lelkesedés mellett azért kellett egy kis szerencse és leleményesség is: a Davis Kupában a házigazda választ borítást és felel a pálya állapotáért, három meccs után pedig most már nagy biztonsággal elmondható, hogy az oroszoknak nagyon nem ízlik az a puha salakpálya, amit a magyarok építettek.

De hogy a küszöbön álló bravúr nagyságát érzékeltessük: a magyar férfi játékosok közül legutóbb Sávolt Attila nyert grand slam tornán mérkőzést, 2003-ban a Roland Garroson, míg az oroszok közül az idén Karen Hacsanov a legjobb 16 közé jutott Párizsban, Andrej Rubljov a negyeddöntőben kapott ki Rafael Nadaltól az US Openen (miután legyőzte a bolgár Dimitrovot és a belga Goffint is, két, a top 10 közelében lévő játékost), Danyiil Medvegyev pedig Stan Wawrinkát győzte le Wimbledonban. (Mindhárman a 30. és a 70. hely között vannak a világranglistán.)

Vasárnap előbb Fucsovics játszik Hacsanovval, majd Balázs jön a korábbi junior Garros-győztes Rubljov ellen. És hiába választja el őket vagy 130 hely a világranglistán, Attila nem lesz esélytelen: idén nyáron a horvátországi Umagban, a selejtezőben legyőzte az oroszt. Igaz, a tenisz és az élet változatosságát jelzi, hogy míg Balázs ezután hamar, a második fordulóban búcsúzott, a mindössze 19 éves Rubljov szerencsés vesztesként felkerült a főtáblára, és ha már ott volt, meg is szerezte élete első ATP-tornagyőzelmét.

Ideje igazságot tenni.

Davis Kupa, Magyarország-Oroszország, világcsoportba jutásért, program:

A salakpályás párharc győztese feljut a világcsoportba, amelyben a magyar válogatott legutóbb 1996-ban szerepelt. Az euro-afrikai zóna I-es csoportjában a magyarok februárban 3-1-re legyőzték Pozsonyban a szlovákokat, ezzel kerültek a rájátszásba.

Helyszín:
Budapest, Kopaszi Gát

Állás a második nap után:
Magyarország-Oroszország 2-1

Péntek:
Fucsovics Márton (113.) – Andrej Rubljov (37.) 6:2, 6:4, 5:7, 2:6, 6:3
Balázs Attila (164.) – Karen Hacsanov (32.) 6:3, 2:6, 6:7, 1:6

Szombat:
Páros: Fucsovics/Balázs – Konsztantyin Kravcsuk/Danyiil Medvegyev 7:6, 6:4, 7:6

Vasárnap, 14.30:
Fucsovics (113.) – Hacsanov (32.)
Balázs (164.) – Rubljov (37.)

Jegyek, jegyárak:
A jegyeket már vásárolhatóak a tex.hu oldalán. Kattints ide hogy átjuss az oldalra.

Szeptember 17., vasárnap: 5.500 és 7.000 Ft,
Nyugdíjasoknak 500 Ft, VIP: 50.000 Ft
12 éven aluli gyerekek számára a belépés ingyenes, de a jegyet le kell foglalni a tex.hu oldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik