Sport

Az orosz csodagyerek elájult Fucsovicstól

A US Openen negyeddöntős Andrej Rubljov nem érzett fáradtságot a Fucsovics Márton ellen elvesztett teniszmeccse előtt. Sokat dühöngött a találkozón, de szerinte ez nem baj. Interjú.

Sportszerűen elismerte Fucsovics Márton győzelmének jogosságát Andrej Rubljov, az orosz Davis Kupa-csapat játékosa. A világranglistán 37. teniszező ötszettes meccsen kapott ki a magyar-orosz párharc első felvonásán.

Csodálatos magyar bravúr a Davis Kupában
Fucsovics Márton katartikus meccsen nyert Rubljov ellen a magyar-orosz tenisz Davis Kupa-találkozón, amelyen a Világcsoportba jutás a tét.

Rubljov a múlt héten még a New York-i US Openen vitézkedett, a negyeddöntőben Rafael Nadallal játszott, júliusban pedig megnyerte az umagi tornát. Ezzel együtt nem fogta a fáradtságra a vereséget.

Rendben voltam fizikailag, de az első két szettben Marci hihetetlen teniszt játszott. Mögöttem egy hónapos kemény pályás szezon van, alkalmazkodnom kellett a salakhoz

– vázolta a meccs kulcsát.

„Próbáltam előbb megütni a labdákat, próbáltam közel maradni a vonalhoz, ami hiba volt, mert a salakon másképp pattannak a labdák, így sokat hibáztam.”

Az első, 6:2-es szett után 6:4-re veszítette el a másodikat, a következő kettőt viszont 7:5-re, majd 6:2-re hozta.

Minden szettben egyre jobban játszottam, jobban éreztem a salakos teniszt. Lassítottam a játékot, jobban pörgettem a labdákat, élesebb szögeket ütöttem, sokkal jobban játszottam nála.

Valóban, az ötödik szett előtt kevesen adtak már esélyt Fucsovicsnak, ám döntő szett 3:3 után már csak a magyar játékos szerzett pontot.

Elveszítettem a fókuszt, ütöttem egy kettős hibát, és rontottam egy könnyű ütést. Ötödik szett 3:3, 0-40-nél pedig nagy nyomás nehezedett rám, ilyen helyzetben kemény dió nyerni.

Fucsovics ugyanakkor nem lepte meg, mert „tudtam, hogy képes ilyen teniszre, noha nem játszik mindig így”.

Fucsovics: Örültem, hogy Andrej ilyen ideges
Sós víz és magnézium segített Fucsovicsnak, amikor a Rubljov elleni drámai teniszmeccsén begörcsölt a lába. Végül döntő szettben nyert, a magyar válogatott vezet az oroszok ellen a Davis Kupában.

A 19 éves játékost Fucsovics „forrófejűnek” nevezte, mert szinte minden elveszített pont után dühöngött, zsörtölődött, az ütőjét csapkodta. Azt mondja, nem mindig ilyen, inkább „csak ma, mert az első két szettben azt éreztem, hogy tudok nála jobban játszani, de még nem szoktam meg a salakjátékot, ez kergetett az őrületbe. Aztán viszont amint adaptálódtam a salakhoz, elkezdtem nála jobban játszani.”

Felvetésünkkel, hogy talán eredményesebb lenne, ha egy kicsit nyugodtabb maradna, csak részben értett egyet:

Természetesen uralkodnom kell az érzelmeimen, de még ha csinálok is ilyeneket, attól még harcolok minden egyes pontért. Meg is nyerek olyan meccseket, amikor dühöngök közben, tehát nem veszítem el a fejem, nem adok fel egyetlen játékot sem, koncentrálok a következő pontra. Vannak játékosok, akik eltörik az ütőt, és utána képtelenek pontot nyerni egy ideig. Ha így lenne, az probléma volna.

Azért kicsit a szívére vette a kérdést, mert még felidézett egy esetet a meccsből, amikor éppen Fucsovics adogatását készült elvenni, hibázott, dühöngött, aztán mégis tudott koncentrálni, és brékelte ellenfelét.

Még rendkívül fiatal, a karrierje felfelé ível, ennek ellenére nincsenek konkrét elvárásai magával szemben, „egyszerűen csak fejlődni szeretnék minden téren, próbálok már az előszezonban is javulni, amennyire csak tudok. Ha képes vagyok javulni húsz százalékot, meg kell próbálnom ennél is többet”.

Az idei remek évéből „természetesen a Grand Slam-negyeddöntő” a legszebb emléke, „mert minden teniszezőnek az a célja, hogy minél messzebbre jusson a GS-tornákon, mivel ezek a legfontosabb eseményei a sportágnak.”

A mostani DK-meccsről úgy érezte, hogy „még akkor is lesznek győzelmi esélyeink, ha ma nem nyerünk egyest”. Akkor még javában zajlott a Balázs AttilaKaren Hacsanov meccs, így nem tudhatta, hogy a csapattársa késő este kiegyenlít.

Davis Kupa, Magyarország-Oroszország, világcsoportba jutásért, program:

A salakpályás párharc győztese feljut a világcsoportba, amelyben a magyar válogatott legutóbb 1996-ban szerepelt. Az euro-afrikai zóna I-es csoportjában a magyarok februárban 3-1-re legyőzték Pozsonyban a szlovákokat, ezzel kerültek a rájátszásba.

Helyszín:
Budapest, Kopaszi Gát

Állás az első nap után:
Magyarország-Oroszország 1-1

Péntek:
Fucsovics Márton (113.) – Andrej Rubljov (37.) 6:2, 6:4, 5:7, 2:6, 6:3
Balázs Attila (164.) – Karen Hacsanov (32.) 6:3, 2:6, 6:7 (10-12), 1:6

Szombat, 14.00:
Páros: Fucsovics/Balázs – Konsztantyin Kravcsuk/Danyiil Medvegyev

Vasárnap, 14.30:
Fucsovics (113.) – Hacsanov (32.)
Balázs (164.) – Rubljov (37.)

Jegyek, jegyárak:
A jegyeket már vásárolhatóak a tex.hu oldalán. Kattints ide hogy átjuss az oldalra.

Szeptember 16., szombat: 3.500 és 5.500 Ft,
Nyugdíjasoknak 500 Ft, VIP: 35.000 Ft
Szeptember 17., vasárnap: 5.500 és 7.000 Ft,
Nyugdíjasoknak 500 Ft, VIP: 50.000 Ft
12 éven aluli gyerekek számára a belépés ingyenes, de a jegyet le kell foglalni a tex.hu oldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik