Sport

Tour de France: célfotós győzelem és súlyos bukások a kilencedik szakaszon

A kolumbiai Rigoberto Uran nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny kilencedik szakaszát vasárnap. Összetettben továbbra is a címvédő brit Chris Froome vezet, Geraint Thomas és Richie Porte pedig bukott és kiszállt viadalból.

A Nantua és Chambéry közötti 181,5 kilométeres “királyetapon” három hegy nehezítette a mezőny dolgát, több szökés is színesítette a küzdelmet, a sorrend mégis izgalmas sprintbefutóban dőlt el. A sokáig szökésben lévő francia Warren Barguil örömittasan ünnepelt, ám a célfotó megtekintése után kiderült, hogy néhány centivel a Cannondale kolumbiai kerekese gyorsabb volt. Uran pályafutása első szakaszát nyerte a Touron.

A kilencedik etapot két súlyos bukás árnyékolta be: Froome egyik segítője, az összetettben második Geraint Thomas elesett, és kulcscsonttörés gyanújával vitték kórházba. A brit bringás – aki megnyerte az idei Tour első szakaszát – májusban a Giro d’Italián is hasonlóan járt, akkor egy motoros kísérő által okozott baleset miatt kellett feladnia az olasz körversenyt.

Később az összetettben ötödik, végső győzelemre is esélyesnek tartott Richie Porte az utolsó hegyet követő lejtmenetben nagy sebességgel bukott. A BMC ausztrál versenyzőjét nyakmerevítőben, hordágyon szállították kórházba. A balesetbe az összetettben negyedik ír Daniel Martin is belekeveredett, ő azonban folytatni tudta a viadalt.

A kétszeres bajnok spanyol Alberto Contadornak az utolsó hegyen elfogyott az ereje, és több mint négyperces hátránnyal ért célba.

A versenyzőkre a hétfői szünnap után, kedden a Périgueux és Bergerac közötti 178 kilométer vár. A 104. Tour de France-on a július 23-ai, párizsi befutóig 3540 kilométert teljesít a mezőny.

Eredmény – Tour de France, 9. szakasz, Nantua-Chambéry, 181,5 km

1. Rigoberto Uran (kolumbiai, Cannondale) 5:07:22 óra
2. Warren Barguil (francia, Sunweb) azonos idővel
3. Chris Froome (brit, Team Sky) a.i.

Az összetett élcsoportja:
1. Froome 38:26:28 óra
2. Fabio Aru (olasz, Asztana) 18 mp h.
3. Romain Bardet (francia, AG2R) 51 mp h.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik