Sport

Birkózó-Eb: két magyar aranyérem a zárónapon

Az újvidéki Európa-bajnokság zárónapján szenzációsan szerepelt a magyar birkózó-válogatott.

Kötöttfogású klasszisaink közül ketten a döntőbe jutottak, pályafutásuk során először: a tavalyi vb-győztes, Eb-3. Korpási Bálint (71 kg) az osztrák Bergert technikai tussal (8-0), a dán Christent 4-0-ra, a török Dagot 5-0-ra, a 2013-as junior világbajnok orosz Mancigovot 2-1-re verte; a vb- és Eb-3., olimpiai 5. Lőrincz Viktor (85 kg) a litván Matuzeviciust és az észt Apst egyaránt 4-0-ra, a bolgár Bajrakovot 2-0-ra múlta felül.

A fináléban Korpási a tavalyi egyetemi világbajnok fehérorosz Lijah ellen higgadtan gyűjtögette a pontokat intéssel, mögé menéssel, egészen a 4-0-s végkifejletig.

Azért nem volt olyan könnyű, mint esetleg kívülről látszott, az utolsó másfél percben eléggé fáradt voltam, próbáltam kizárni a befordulásait. Mondjuk a tavalyi világbajnoki döntő nehezebb volt, most az elődöntő számított a legkeményebbnek. Fél éven belül vb-t és Eb-t nyertem, olyan mintha az ölembe hullott volna, de húsz évet dolgoztam ezért…

– fogalmazott a BVSC kiválósága.

Lőrincz Viktornak a 2015-ös Európai Játékokon ezüstérmes török Basar jutott a végére, aki ellen fordulatos, izgalmas meccsen 3-2-re győzve megszerezte a magyar küldöttség második aranyérmét.

Aki tudja, min mentem keresztül a tavalyi olimpián, miután nem sikerült a dobogóra állnom, annak nem kell ecsetelni, most milyen boldog vagyok. Összeszedtem magam, idén minden versenyemet megnyertem, most is ez volt a célom. Egész nap jól ment, a döntőben fordítani tudtam, pedig egyszer már kikaptam ettől a török fiútól. Eljön még az idő, amikor a bátyámmal, Tomival együtt állunk majd a dobogó tetején!

– értékelt Lőrincz.

A báty, az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok, vb-3. Lőrincz Tamás a tavalyi budapesti csapat Világkupa „bemelegítése” után első nagy versenyét vívta 66 helyett immár 75 kilóban. A finn Halmesmakit technikai tussal (8-0), a junior vb- és U23-as Eb-1. grúz Bolkvadzét 2-1-re, az Eb-3. örmény Csaljant 4-0-ra győzte le, de az elődöntőben sajnos megállította őt az egyiptomiból lett (s végül a dobogó tetejére álló) bolgár Abdelszlam (2-5). A bronzmérkőzésen honfitársunk eljátszadozott a moldovai Braduval, megintette kétszer, elhajította válldobással, majd egy derékra menést követően még ez első menet vége előtt két vállra fektette!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik