Sport

Az orosz edzők nem értik, hogy lehet dopping nélkül sikert elérni

Az orosz sportminiszter szerint sok edző nem érti, hogyan lehet doppingolás nélkül sikert elérni – számol be az MTI.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség hétfői döntésének értelmében Oroszország nem képviseltetheti magát a 2017-es londoni világbajnokságon, Vitalij Mutko ennek kapcsán nyilvánult meg kedden:

A sportolók megszegték a szabályokat, sok edző nem érti, hogyan lehet doppingolás nélkül dolgozni, így ideje őket partvonalra állítani.

Az orosz miniszterelnök-helyettes azt is elmondta, hogy az Orosz Doppingellenes Ügynökségnek új vezérkara van, a versenyzőket pedig rendszeres ellenőrzésnek vetik alá.

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke a hétfői döntés után úgy nyilatkozott, hogy november előtt nem várható a felfüggesztés feloldása.

A Richard McLaren jogászprofesszor által publikált McLaren-jelentést tavaly júliusban tette elérhetővé a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség. Ez azt állapította meg, hogy Oroszországban 2011 és 2015 között harminc sportágban 643 esetben alkalmazták a pozitív teszteredmények leplezését szolgáló rendszert.

A részleteket tartalmazó második jelentést decemberben hozták nyilvánosságra, eszerint több mint ezer orosz sportoló érintett az állami szinten támogatott doppingbotrányban.

Orosz tisztviselők december végén ismerték el, hogy rendszerszinten zajlott a doppingolás az országukban, azt viszont tagadták, hogy mindez államilag támogatott lett volna.

Az IAAF januárban új feltételrendszert alakított ki azoknak az orosz versenyzőknek, akik indulni szeretnének nemzetközi viadalokon. Ez alapján az ország atlétáinak kérvényt kell benyújtaniuk ahhoz, hogy független színekben részt vehessenek a versenyeken, amit eddig 35-en tettek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik