Foci

Nagy sztori lenne, ha az oroszok nem indulhatnának a hazai rendezésű világbajnokságon

A nemzeti doppingellenes ügynökségek egy csoportja szerint minden versenytől el kellene tiltani az orosz sportolókat, amíg hazájuk nem vezet be hatékony intézkedéseket a csalás visszaszorítására – írja a usatoday.com.

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének vezetője, Travis Tygart egyenesen azt mondta, hogy a 2018-as labdarúgó világbajnokságon sem szabadna engedélyezni az oroszok indulását.

A japán, a francia és a német ügynökség elnöke is úgy vélekedett azonban, hogy az egyéni indulás lehetőségét biztosítani kell azoknak az orosz sportolóknak, akik megfelelnek a doppingszűrésre vonatkozó előírásoknak.

A Richard McLaren jogászprofesszor által publikált McLaren-jelentést tavaly júliusban tette elérhetővé a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség. Ez azt állapította meg, hogy Oroszországban 2011 és 2015 között harminc sportágban 643 esetben alkalmazták a pozitív teszteredmények leplezését szolgáló rendszert.

A részleteket tartalmazó második jelentést decemberben hozták nyilvánosságra, eszerint több mint ezer orosz sportoló érintett az állami szinten támogatott doppingbotrányban.

Orosz tisztviselők december végén ismerték el, hogy rendszerszinten zajlott a doppingolás az országukban, azt viszont tagadták, hogy mindez államilag támogatott lett volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik