Sport

Budapest 2024: nem Simicska háza mellé épül az olimpiai moutain bike-pálya

Amennyiben Budapest elnyeri a 2024-es nyári olimpia rendezésének jogát, nem a Hármashatár-hegyen lesznek a mountain bike-versenyek – írja a Blikk.

A pályát eredetileg a Testvérhegyre tervezték, de szeptemberben váratlanul átrakták a Hármashatár-hegy pesthidegkúti oldalára, úgy, hogy a legnagyobb része kiemelt jelentőségű, EU-s védettséget is élvező természetvédelmi területre került, így a megépítése súlyosan veszélyeztette volna az élővilágot.

Nem mellesleg az olimpiai létesítményt Simicska Lajos háza mellett jelölték ki, több építményt pedig egyenesen a kerítése mellé terveztek.

Végül a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) kimondta,  kár lenne egy ilyen természeti tájat megváltoztatni egy ­mountain bike-pálya miatt, amiről még azt sem dőlt el, hogy ideiglenes vagy állandó lenne-e. 

A hegyikerékpár-versenyek helyszínével kapcsolatos változást az UCI ajánlásai eredményezték. A helyszínek kiválasztásánál a szövetség erre vonatkozó észrevételei épültek be a helyszínjavaslatba, mindezek alapján az óbudai Testvérhegyet javasoljuk olimpiai helyszínnek, amit február elejéig kell elfogadnia a fővárosi közgyűlésnek

– válaszolta a Blikknek a Budapest 2024 Zrt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik