Sport

Kézi-Eb: példátlan, ami a válogatottunkkal történik

Kedden 18.30-tól Norvégia lesz a soros ellenfél a svédországi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjében. Válogatottunk nem hozott pontot a selejtező csoportból és mivel Románia is átszalad rajtunk jelenleg nulla ponttal szerénykedik a II. csoport utolsó, hatodik helyén. Valami csodára lenne szükség az előrelépéshez.

Két okból. Normál esetben a soros keddi, a vb- és Eb-címvédő Norvégia elleni, majd a szerdai oroszokkal – ők a friss olimpiai bajnokok – szembeni találkozón is csak akkor lenne esély, ha nekünk minden összejön, ellenfeleinknek meg éppen semmi.

A helyzetet az is nehezíti, hogy női kézilabda-válogatottunk keretéből soha nem esett még ki annyi játékos, mint a svédországi Európa-bajnokság előtt – ha csak a nemzeti együttesben tavaly pályára lépetteket tekintjük, kilenc fő. A példátlan balszerencse sorozat az Eb-n folytatódott. Előbb a Montenegró elleni győzelem hőse, az 59 százalékos hatékonysággal védett Janurik Kinga dőlt ki, majd vasárnap este, Románia ellen Triscsuk Krisztina számára is véget ért a kontinenstorna.

Ez így összesen tizenegy fő. Csoda hát, ha Kim Rasmussen szövetségi kapitány is döbbenettel fogadta a fejleményeket:

Edzői pályafutásom során soha ilyen helyzetben nem voltam. Még hasonlóban sem. Azt se tudom, sírjak vagy nevessek. Úgy tűnik, az égiek próbára akarnak tenni minket, de nincs más választásunk, állunk elébe. Így természetesen nem mondhatjuk, hogy le fogjuk győzni a nagyon erős Norvégiát. De tartom, hogy ami nem öl meg, az erősít, és belehalni azért ebbe a sérüléssorozatba sem fogunk. 

Mindentől függetlenül a lányok nem búslakodnak, nem lógó fejjel, hanem vidáman készülnek a Norvégia elleni derbire. Helsinborgban például még ünneplésre is jutott idő, lévén Planéta Szimonetta idén is az aktuális világversenyen ünnepli születésnapját:

Az Európa-bajnokságról érkező hírek, eredmények utáni hozzászólásokból kristálytisztán látszik, a szurkolók egy részében megfogalmazódott, ehhez a teljesítményhez kár, kifejezett “pénzkidobás” nagynevű külföldi szakembert szerződtetni.

A szövetség főtitkára, Novák András azonban a relatív sikertelenség után is világossá tette, a szövetség négy éves terv szerint dolgozik:

Az Európa-bajnokságok esetében mindenkor a kezdeti, minimális cél a középdöntőbe való továbbjutás. Megtizedelt csapatunktól azonban már az indulás pillanatában a minimális cél fő célkitűzéssé vált. Az elnökség négy évre tűzött ki célokat. Kim Rasmussennek a 2020-as tokiói olimpiára kell erős, megfiatalított, ütőképes csapatot építenie, erre a feladatra szerződtünk vele. A mostani Eb még csak az út eleje, bizalmunk töretlen az irányában. 

Kézilabda Európa-bajnokság:

A magyar válogatott további programja a középdöntőben:
December 13. 18:30: Magyarország-Norvégia (tv: M4 Sport)
December 14. 16:15: Magyarország-Oroszország (tv: M4 Sport

A csoport állása:

1. Norvégia 3 3 68–62 6 6
 2. Románia 3 2 1 72–61 11 4
 3. Dánia 3 2 1 76–70 6 4
 4. Csehország 3 1 2 80–81 –1 2
 5. Oroszország 3 1 2 64–69 –5 2
 6. MAGYARORSZÁG 3 3 62–79 –17 0

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik