Sport

Reagált az úszószövetség a zsarolási vádra

A Kiss László-botrány keddi kirobbanásának másnapján a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) egy szűkebb vezető testülete, valamint az edzőbizottság is kiállt a szövetségi kapitány mellett. A szakember aztán másnap lemondott posztjáról, valamint Százhalombatta alpolgármesteri címéről is.

Pénteken Sárdi Ákos, a székesfehérvári Hullám ’91 úszóklub vezetője Gyárfás Tamásék „maffiamódszereiről” beszélt a hvg.hu-nak, azt mondta: az edzőknek egyet kellett érteniük a vezetés véleményével – azaz Kiss László megerősítésével -, ha azt akarják, hogy a versenyzőik elindulhassanak a nemzetközi versenyeken, ehhez ugyanis a MÚSZ adja meg az engedélyeket.

Csurka Gergely, a szövetség sajtófőnöke erre azt mondta, ott ült, neki nem tűnt fel a látens zsarolás esete. A MÚSZ nem hagyta annyiban a dolgot, szombaton egy hosszabb közleményt is kiadott Sárdi Ákos szavaira válaszul, ezt olvashatják az alábbiakban:

„Sárdi Ákos a hvg.hu honlapnak tett nyilatkozata szerint a MÚSZ edzőbizottságának szerdai összejövetelén „a szakmai kérdés előtt mintegy két óra telt el azzal, hogy ki kell állni Kiss mellett”, illetve, hogy „fel sem merült annak a lehetősége, hogy az edzők közül bárki is mondjuk titkos szavazást javasol Kiss László sorsáról.”

Ezzel szemben az ülés az alábbi módon zajlott, amelyre tanúk a MÚSZ operatív vezetői és a többi résztvevő edző.

Miután Sárdi Ákosra hiába várt csaknem 20 percet az időben érkezett 17 kolléga, nélküle kezdődött meg az ülés. Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke megkérdezte, hogy mindenki értesült-e a Kiss László körül kialakult helyzetről. Mivel egyértelmű volt a válasz, Gyárfás Tamás közölte, szükséges tudni, hogy az edzőbizottság tagjai szerint Kiss László maradhat-e szövetségi kapitány vagy sem.

Az elnök hangsúlyozta, nem kívánja elmondani a véleményét, nehogy azzal bárkit is befolyásoljon. Megkérdezte, hogy kér-e valaki titkos szavazást. Senki sem kért.

Ekkor érkezett meg Sárdi Ákos, akinek kedvéért megismételte mindazt, ami addig elhangzott, majd lezajlott a szavazás. Az elnök először azt kérte: tegye fel a kezét, aki szerint Kiss Lászlót le kell váltanunk. Senki sem emelte fel. A második kérdésre, hogy Kiss László maradjon-e a kapitány, mindenki – köztük Sárdi Ákos is – felemelte a kezét. Tartózkodás nem volt.

Miután megerősítették a kapitányt, ezek után kapott lehetőséget Kiss László arra, hogy az eredeti napirendi pontoknak megfelelően megbeszélje az edzőkkel: 1. a váltók milyen összeállításban induljanak harcba az olimpiai részvétel kivívásáért a jövő heti országos bajnokságon; 2. az edzők riói akkreditációs lehetőségeit.”

MÚSZ-közleménySárdi Ákos a hvg.hu honlapnak tett nyilatkozata szerint a MÚSZ edzőbizottságának szerdai összejövetelén …

Közzétette: Magyar Úszó Szövetség – Magyar úszóválogatott – 2016. április 9.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik