Sport

Először ült versenyautóban, mindenkit legyőzött a magyar fiú

A 18 éves Molnár Bendegúz Gergő épp gokartozni ment édesapjával Budapesten, amikor felfigyeltek rá, hogy a FIA Swift Cup Europe sorozatban induló magyar csapat, a GFS Racing nemzetközi tehetségkutatót hirdetett. Gondoltak egy merészet, Bendegúz benevezett és milyen jól tette, bejutott ugyanis a legjobb 59 közé, a kétnapos szlovákiai döntőbe.

„Édesapámnak már több évtizedes tapasztalata volt a motorsportokban, autózott is és indult versenyeken. Négyéves voltam, amikor a rendőrfesztiválon ki lehetett próbálni egy kismotort, ráültem és láttuk, hogy ez megy nekem. Tízéves koromig folytattam, aztán sajnos az anyagiak miatt abba kellett hagynom, a szimulátor maradt. Akkor nyitottam az autók felé” – mondta nekünk a kezdetekről Bendegúz.

A döntő mezőnyének közel fele magyar volt a tehetségkutatóban, 29-en jutottak el a selejtezőkből a szlovákiai fináléba.

Az első napon gokartozás szerepelt a programban, a teljesítményük után pontokat kaptak. A második nap erőnléti felmérővel indult, majd szimulátorozás következett és egy interjú, ami magyarul és angolul zajlott. Ezt követte egy felmérő, motorsportos kérdésekkel.

A pontszámok alapján a legjobb 25 (köztük 14 magyarral) a szlalomversenybe jutott, ahol nullázódtak a pontok. Itt egy 220 lóerős, utcai KIA-val teljesítették az indulók a feladatot, így alakult ki a végső tíz sorrendje – ide öt magyar jutott be. Ekkor már versenypályán zajlott a küzdelem egy Suzuki Swifttel.

Molnár Bendegúz életében először ült versenyautóban.

„Az időket nem árulták el, a legvégén derült ki, hogy ki fog nyerni. Csak érzésre lehetett megtippelni az aktuális állást. Nekem is mondták, hogy kívülről úgy tűnt, jól mentem, de meglepetés volt, hogy nyertem. Nem sokkal, csak két tizeddel előztem csak meg a másodikat” – mesélte Molnár, aki 2:51.122-őt repesztett. A második helyen a német Oliver Müller zárt (2:51.369), a harmadik pedig Hefler Róbert lett (2:52.388).

Fotó: GFS Racing
A három dobogós: Hefler, Molnár és Müller (b-j.) Fotó: GFS Racing

A magyar fiú győzelméért nem akármilyen díjat kapott: versenyzőülést a nemzetközi mezőnyt felvonultató FIA Swift Cup Europe márkakupa-sorozatban. A küzdelem három országban (Magyarország, Ausztria és Szlovákia), hat versenyhétvégén és összesen 17 futamon át tart.

Elég nehéz elhinni, hogy egyik pillanatról a másikra belecsöppenek ebbe a világba, de kiskorom óta az volt a vágyam, hogy beülhessek egy versenyautóba és versenyezhessek.

Megpróbálok mindent beleadni, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsam, otthon szimulátoron gyakorlok, futok és hasonlók” – így Molnár, aki nemrég az egyik rádióműsor vendég volt, ahol beszélhetett Michelisz Norberttel, a túraaútó-világbajnokságban versenyző pilóta pedig felajánlotta neki, hogy összeköti Matics Zsolttal, aki Michelisz mellett Kiss Pál Tamást is felkészíti a versenyekre.

Molnár Bendegúz még fel sem ocsúdhatott a fantasztikus győzelemből, máris gőzerővel készülhet az iskola mellett élete első versenyére a FIA Swift Cup Europe-ban. Április 15-én, a Slovakiaringen debütál.

Bendegúznak indult egy Facebook-oldala is, ott lehet követni a pályafutását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik