Sport

Fegyveresek lepték el Győrt

sportlövészet (sportlövészet, )
sportlövészet (sportlövészet, )
Egészen szombatig a városban maradnak.

Az érmeket elsősorban Sidi Pétertől, a férfi futócéllövőktől, illetve a junior Péni Istvántól és Major Veronikától várja a magyar szövetségi kapitány, míg a riói kvótára szerinte leginkább a női puskások esélyesek a szerdán kezdődő olimpiai kvalifikációs győri tízméteres sportlövő Európa-bajnokságon.

Győrik Csaba az MTI-nek kedden megismételte, hogy három-öt érmet remél a 35 fős válogatottól, melynek legnagyobb esélyese egyértelműen Sidi Péter, aki már háromszor nyerte meg a férfi légpuska kontinensbajnoki címét, s 2004-ben éppen Győrben.

Péter meg akarja és meg is tudja nyerni a versenyt. Kijelenthető, hogy csalódás lenne, ha nem állna dobogóra

– mondta a szakember.

Dobogós helyekre a felnőtteknél Sidi mellett egyértelműen a férfi futócéllövőknek, Sike Józsefnek, Tasi Tamásnak és Boros Lászlónak van a legnagyobb esélyük, különösen csapatban. A nem olimpiai szakág legjobb magyar versenyzői mindkét számban, a 30+30 lövéses versenyben és a 40 vegyesben is érmes helyen végezhetnek, s egyéni sikerük sem lenne váratlan.

A verseny talán legnagyobb kérdése, hogy a négy olimpiai számban – férfi és női puska és pisztoly – kik szerzik meg a még elérhető három-három kvótát. Ebben a versengésben a férfi puskát leszámítva – melyben Sidi és Péni is kvótás – a magyarok is érdekeltek.

A kvalifikációra egyértelműen a női puskásoknak van a legnagyobb esélyük. Az utóbbi időben mindhárman olyan eredményeket értek el hazai és külföldi versenyeken, melyek komoly reményekre jogosítanak fel minket

– árulta el Győrik Csaba, aki előzetesen egy újabb olimpiai kvóta megszerzését tűzte ki célul az Eb-re.

A férfi és női pisztolyos számokban kisebb az esély, ám egyáltalán nem tűnik reménytelennek a szakág képviselőinek helyzete.

Az eddigi edzések alapján úgy tűnik, a férfi pisztolyosok kicsit még izgulnak, de ezzel nincs baj, a versenyük csak pénteken lesz, addig van idő

– osztotta meg eddigi győri tapasztalatait a szakember.

A magyar sportlövők öt kvótát szereztek mostanáig: Sidi és Péni mellett Szabián Norbert fekvő puskában, míg Tobai-Sike Renáta és Csonka Zsófia sportpisztolyban. Ez azt is jelenti, hogy Rióban a férfi puskások és a női pisztolyosok valamennyi számában a maximálisan indítható két-két magyar lesz majd a mezőnyben.

Az olimpikonok közül Sidi és Péni mellett Csonka is ott lesz a győri mezőnyben, méghozzá nem is esélytelenül. A pécsiek olimpiai hatodik, sportpisztolyban Eb-győztes lövője többször jutott már döntőbe légfegyveres Eb-n, legjobbjaként 2010-ben ezüstérmet szerzett.

A magyar csapat a junioroknál is nagyon komoly esélyesekkel száll harcba az érmekért a négynapos Eb-n. A már a felnőtteknél is meghatározó versenyzőnek számító, mindössze 19 éves Péni István egyértelműen favorit a junior puskások szerdai versenyében, Major Veronika pedig most már nem csupán mindkét futócélszámban, hanem pisztolyban is képes lehet bravúrra.

Veronikára nagyon kemény feladat vár szerdán, mivel a futócél 20+20-ban és légpisztolyban is versenyeznie kell, ám úgy gondolom, fejben is bírni fogja a versenyt, s akár pisztolyban is döntőbe juthat

– mondta a futócélban többszörös világ- és Európa-bajnok Majorról Győrik Csaba.

Az Európa-bajnokság szerdai és csütörtöki versenynapján a juniorok lépnek lőállásba, a felnőttek versenyeit pedig pénteken és szombaton rendezik. Az olimpiai számok közül a férfi pisztoly és női puska versenyeket pénteken, a férfi puskások és női pisztolyosok küzdelmeit pedig a szombati zárónapon bonyolítják le.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik