Sport

Végleg elvették Armstrong hét Tour-győzelmét

lance arsmtrong (lance armstrong, usada, dopping)
lance arsmtrong (lance armstrong, usada, dopping)

Örökre eltiltotta a versenyzéstől Lance Armsrongot a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség.

Pat McQuaid, a szervezet elnökének bejelentése szerint a világszövetség elfogadta az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége Lance Armstronggal kapcsolatos megállapításait, és nem fellebbezi meg a nemzetközi Sportbíróságnál a szervezet döntéseit.

“Lance Armstrongnak nincs helye a kerékpársportban. Megérdemli, hogy a neve elfelejtett legyen” – mondta McQuaid.

“Lance Armstrong mostantól nem tekinthető Tour de France-győztesnek” – jelentette ki Christian Prudhomme, a francia körverseny igazgatója, aki hozzátette, teljesen logikus döntés született.

A Lance Armstrong által megnyert Tourok második helyezettjei:
1999: Alex Zülle (svájci)
2000: Jan Ullrich (német)
2001: Ullrich
2002: Joseba Beloki (spanyol)
2003: Ullrich
2004: Andreas Klöden (német)
2005: Ivan Basso (olasz)

A hét elején teszi közzé hivatalos álláspontját a világszövetség, miután az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége a maga részéről augusztusban örökös eltiltással sújtotta, és megfosztotta az 1998 augusztusa óta elért összes eredményétől Armstrongot, aki a világ legrangosabbnak tartott körversenyét 1999 és 2005 között – rekordot jelentő módon – sorozatban hétszer nyerte meg.

A csapattársak terhelő vallomásai mellett pénzügyi kimutatások, számlák, elektronikus levelek, kutatási adatok és teszteredmények is nyilvánosak a laboratóriumokat éveken keresztül sikeresen kijátszó US Postal-eljárásai tekintetében.

Az amerikai doppingellenes ügynökség szerint Armstrong és volt klubja, a US Postal a sporttörténelem legkifinomultabb, legprofesszionálisabb és mostanáig a legsikeresebb doppingprogramját fejlesztette ki és működtette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik