Poszt ITT

Katz beviszkizett Vietnamban

Katz Dávid
Katz Dávid

szakállas riporter. 2017. 02. 13. 17:03

Annyira, hogy képeket látott. Ezeket.
Korábban a témában:

Egy blogger oldalán olvasom, hogy távol-keleti utazásaira mindig visz magával egy üveg viszkit. Pár korty fertőtlenítő minden étkezés után, ez a javallat. Hanoiban mi is egy üveg skóttal a bőröndben landolunk.

Miután elfoglaljuk a szállodai szobát, a fürdőben található vizespoharat félig töltöm az aranybarna löttyel. Proszit. A csajom inkább a koktélokkal rokonszenvezik, így a lobbyban folytatjuk az akklimatizálódást.

„Tudtad, hogy a turisták ingyenes angol órákat tarthatnak az itteni iskolákban?” – kérdi tőlem Eszter, egyik kezében a Lonley Planet, a másikban Pina Colada.

Válaszom egy mosoly. A forgalmas utcát bámulom, kövérkés faszi tűnik föl, a meleg ellenére hosszúnadrágot visel, mellé New Balance cipőt; amerikai, a háborúban hagyhatta itt a Zippóját, visszajött érte.

Tán az ital teszi, elcsépelt filmes megoldás jut eszembe:

Az amcsi, épp, amikor a leghülyébb mozdulatát teszi, megdermed, a kép kimerevedik, és felúszik ez a felirat:

A vietnami háborúban az Egyesült Államok több millió liter dioxint tartalmazó gyomirtót szórt az országra, ezzel sok ezer később születendő gyereket tett nyomorékká.

A felirat eltűnik, a pasi újra megmozdul. A recepciónál bájos hölgy üdvözli őt tökéletes angolsággal. Fiatal pár jelenik meg az ajtóban, a fiú, aki vékonyabb a lánynál, erősen gesztikulál, beszéde csupa ő-zés, franciák.

Ismét kimerevedik a kép, jöhet felirat:

Miután a franciák felszámolták a gyarmati közigazgatást, búcsúképpen felrobbantották Vietnam legszentebb emlékművét.

Ők is szívélyes üdvözlésben részesülnek, s már szürcsölik is a welcome drinket.

Nem telik el öt perc, a felvonóból ázsiai család tódul kifelé, legelöl pink hercegnőnek öltözött kislány rohan, az anyuka kínai útlevelet gyömöszöl a retiküljébe. A jelenet ennél a pontnál lefagy, és a következő felirat olvasható:

Vietnam a X. század végéig  ezeréves kínai uralom alatt állt.

A londiner a bejáratnál kedvesen, angolul kíván nekik jó napot.

Vietnam napjainkban az egyik  leggyorsabban fejlődő ország, olvasható Eszter útikönyvében.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.