Poszt ITT

Csúszdán az olajár (2000. december)

Az utóbbi másfél hét alatt látványosan estek az olajárak, az őszi rekordként jegyzett 34 dollár/barrel feletti szintről már 27 dollár alá mentek vissza. Az olcsóbbodás közvetlen oka: az ENSZ új javaslatot tett Irak számára, ebből pedig az elemzők azt a következtetést vonták le, hogy ismét megindulhatnak az iraki szállítások. Irak, amelynek napi 2,3 millió barreles exportja a világ olajkereskedelmének 5 százalékát adta, december elsején függesztette fel kivitelét, mert nem tudott megállapodni a decemberi árakról.

Emellett fontos tényező, hogy a kőolajágazat legismertebb amerikai szakmai intézménye, az American Petroleum Institute (API) friss jelentése szerint az Egyesült Államokban mind fűtőolajból, mind pedig motorbenzinből növekedtek a készletek. A fejlemények hatására a határidős olajtőzsdéken egyértelműen megnőtt az eladók száma, sokan zárják eddigi vételi pozícióikat, de megjelentek az árak további esésére játszó határidős eladási pozíciókat nyitók is.

A 28 dollár alatti barrelenkénti ár egyébként lélektanilag is fontos, hiszen hosszú idő után először most fordul elő, hogy az energiahordozó ára belesüllyedt a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) által megcélzott 22-28 dolláros sávba. A várakozások módosulását jól jelzi: az OPEC immár azt tervezi, hogy a jövő év elején 1,2-1,5 millió barrellel csökkenti olajtermelését, nehogy az ár a megállapított alsó küszöbérték alá essen. A Reuters friss felmérése szerint egyébként az elemzők 2001 első negyedévében 26 dolláros, míg az év egészére 23,6 dolláros árat várnak, szemben az idei közel 29 dolláros átlaggal. Becsléseikben ugyanis abból indulnak ki, hogy a globális gazdasági növekedés lassulása miatt a csökken az energiahordozók iránti kereslet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik