Belföld

Így voksolt az ország

Ellenfelei gratuláltak Tarlósnak. Orbán szerint jó irányba megy az ország szekere. A Fidesz aratott.

[22:47] – A közjó szolgálatának ideje jött el a köztársasági elnök szerint

Schmitt Pál köztársasági elnök az Országos Választási Központban megköszönte a választópolgárok részvételét az önkormányzati választásokon.

Megköszönte a jelölteknek a megmérettetést, elismerését fejezte azoknak, akik előkészítették és lebonyolították a választást. Schmitt gratulált a nyerteseknek, ahogy fogalmazott: a közjó szolgálatának ideje jött el számukra.

Az Országos Választási Iroda szerint a választás zavartalanul zajlott le, a rendkívüli történések nem zavarták a választás törvényes lebonyolítását.

[22:40] – Orbán: Magyarország megerősítette a kormányt

Magyarország újra megerősítette a kormányt, és ez a győzelem is azt mutatja, hogy látják, hogy jó irányba megy az ország szekere – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz eredményváró rendezvényén. 2010-ben teljesedett be 1990 kívánsága, akkor az emberek közösen hitet tettek valami ellen, most hitet tettek valami mellett. A történelem során kevés ilyen pillanat volt – jelentette ki a kormányfő.

Tarlós István, Budapest új főpolgármestere köszönetet mondott feleségének és Orbán Viktornak. Erőt és egészséget kért, hogy sikerrel tudják elvégezni azt a munkát, amire a választók felhatalmazást adtak. A legjelentősebb változás a főváros életében lesz, mondta Tarlós. Együttműködést ajánlott az ellenzéknek, ha ötleteikkel a város fejlődését szolgálják, azonban az alapelvekből, a programból nem fognak engedni – tette hozzá. Bővebben >>>

[22:33] – Miskolcot elvesztették a szocialisták

Dr. Kriza Ákos, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje lesz Miskolc vezetője. A poltikus az MSZP-s Káli Sándort verte meg szorosnak mondható küzdelemben. A Fidesz a város küldöttgyűlésében is többséget szerzett. A 28 főből az MSZP-nek itt nyolc a Jobbiknak pedig három képviselője lesz.

[22:21] – Jávor: nem vereség az LMP választási eredménye

A választás legfontosabb célkitűzése a szavazótábor stabilizálása volt, a tavaszi eredmény megismétlése, az építkezés folytatása a helyi demokráciákban – mondta Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke. Ezt százalékban sikerült teljesíteni, a magyar politikatörténet legkisebb költségvetésű kampányával.

Jávor Benedek főpolgármester-jelölt gratulált Tarlós Istvánnak és mindenkinek, aki lehetőséget kapott a további négy év alakításában. Hisz abban, hogy az LMP jelöltjei puszta részvétükkel megváltoztatták a kampányt. Ez alapján a német zöld párthoz hasonlította az LMP-t. A tavaszi választáshoz képest enyhe visszacsúszást lehet érzékelni, de ez technikai jellegű, aminek oka az alacsony részvétel. A választás bebizonyította, hogy van stabil, fix szavazótábor.

A háromfős fővárosi frakció legfőbb feladatát abban látja, hogy a Fidesz többség ellenében kiálljanak az átláthatóság és az emberközeli demokrácia mellett. Egyértelműen nem vereségként értékelte a választás eredményét.

[22:16] – Váltás: Demszky Gábor gratulált Tarlós Istvánnak

A leköszönő főpolgármester tudatta: Tarlós István személyében olyan vezetője lesz a fővárosnak, aki szereti Budapestet és képes rá, hogy a pártérdekek fölé helyezze a fővárosiak érdekeit. Demszky bízik abban, hogy Tarlós István nemcsak rá szavazók főpolgármestere lesz, hanem a fővárosiak azon többségéé is, akik nem adták rá a voksukat.

Tarlós István a szavazatok csaknem 88 százalékos feldolgozottsága mellett 53,61 százalékos aránnyal vezeti a főpolgármesteri székért folytatott versenyt, így gyakorlatilag megnyerte azt.

[22:06] – Önkormányzati képviselő lett a Z’zi Labor frontembere

Janicsák István a küldöttgyűlés tagja lett Budapest XIV. kerületében kompenzációs listáról. Az énekes a ZÉK Egyesület polgármesterjelöltje volt a kerületben. A szavazatok 81 százalékos feldolgozottságánál 11 százalékos aránnyal és több mint 4000 szavazatával megelőzi LMP-s ellenfelét a pozícióért folytatott küzdelemben.

A kerület vezetője valószínűleg Papcsák Ferenc a Fidesz-KDNP jelöltje lesz.

[22:02] – Mesterházy: jobbak voltunk, mint tavasszal

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke sajtótájékoztatóján elmondta, hogy gratulál az MSZP-s nyerteseknek, valamint köszöni a választópolgárok bizalmát. Hozzátette, hogy a párt most jobban szerepelt, mint a tavaszi választások alkalmával. Kijelentette, hogy bebizonyosodott: az MSZP az ellensúly, az ország második legerősebb pártja. Az eredmény következtében az MSZP tovább tud építkezni – mondta a párt elnöke.

Ezt követően Horváth Csaba főpolgármester-jelölt lépett a pulpitusra, aki gratulált Tarlós Istvánnak győzelméhez. Megígérte csak programalapon fog együttműködni a Fidesszel és az állampolgárok érdekeit fogja szem előtt tartani.

Szanyi Tibor kampányfőnök elmondta: lelepleződött a “fülkeforradalom” hazugsága. Az emberek távolmaradásukkal a véleményüket fejezték ki.

[21:50] – Vona: Tiszavasvári a Jobbik fővárosa

Vona Gábor, a Jobbik elnöke köszönetet mondott a választóknak, a polgároknak, akik a Jobbikra szavaztak, illetve a Jobbikos képviselőknek és jelölteknek is – jelentette a Policity tudósítója. Megemlítette, hogy eddig a nagy esemény az volt, hogy 47 országgyűlési képviselő kerülhetett a “nemzet templomába”, most viszont a Jobbik véglegesen megvetette a lábát a magyar politikai életben, hiszen több 100 Jobbikos képviselő került “főszerepbe”. Elszámoltatás, korrupció illetve munkahelyteremtés és végül közbiztonság a három fő téma, amelyet a Jobbikos képviselők radikális eszközökkel fognak helyre tenni a megválasztott területeken. Tiszavasvárinak külön gratulált, mintavárossá fogják tenni – mondta.

[21:45] – Seres Mária lett Mátraverebély polgármestere

A Civil Mozgalom elnöke megverte az eddigi településvezetőt, az MSZP-s Nagy Attilát. Seres Mária azt mondta: bízott a választók józanságában, mert jó programja volt, jelölttársairól egy rossz szót sem mondott, de nagyon sokat találkozott személyesen az emberekkel. Bővebben >>>

[21:43] – Botka üzent a kormánynak

A választásokon minden valószínűség szerint győztes Botka László szegedi polgármester üzent a kormánynak – jelentette a Hír24 helyszíni tudósítója. Lehet Szegeden gyakorolni a Nemzeti Együttműködést – mondta a politikus. Szerinte a szegediek nem kértek abból a stílusból és abból a felkészületlenségből, gyűlöletkeltésből, amit a Fidesz gerjesztett az utóbbi időben.

A szegedi szocialista polgármester üzent a MSZP-nek is. Úgy látja, lehet sikeres baloldali politikát folytatni Magyarországon. Botka László már a jövő héten leül a 28 szegedi képviselővel beszélni, mint mondta: őt nem a pártpreferencia érdekli, hanem az, hogy mit tesznek a városért.

[21:33] – Egy vokssal maradt le a világhírű énekes

Egyetlen szavazaton múlt, hogy nem Lóránt-Miklósa Erika lett a Fejér megyei Bakonykúti polgármestere. Egy nyugdíjas katona győzte le. Bővebben >>>

[21:31] – Erősödik a forint!

A magyar deviza erősödéssel reagált a 2010-es önkormányzati választások első eredményeire. A forint erősödött az euróhoz, a dollárhoz és a svájci frankhoz képest is. Bővebben >>>

[21:12] – Támadás érte az OVI szerverét

Összehangolt informatika támadás érte az Országos Választási Iroda internetes szerverét, ezért lassult le az adatok feldolgozása. A Policity tudósítója szerint az OVK-ban nincs jele a nyugtalanságnak. Bővebben >>>

[21:03] – Botka László újra Szeged polgármestere

95,42 százalékos feldolgozottságnál az MSZP-s Botka László 52,66 százalékkal vezet a fideszes B. Nagy László előtt, ezzel gyakorlatilag megnyerte a polgármesterválasztást Szegeden.

[20:58] – Ivád: ahol az LMP-s legyőzte a fideszest

Ivády Gábor, az LMP országgyűlési képviselője nyerte el a polgármesteri tisztséget a Heves megyei Ivádon. A másik jelölt Valyon László, a Fidesz-KDNP színeiben indult az önkormányzat vezetéséért a 400 lakosú településen. Bővebben >>>

[20:51] – Markánsabb baloldali politikát szeretne az MSZP alelnöke

Balogh András az MSZP alelnöke kifejtette, hogy markánsabb baloldali politikát akarnak képviselni a jövőben. Úgy fogalmazott: egyértelmű eszmei platformra van szükség és ezen kívül a beidagződések megszűntetésére. A tavaszi választás szerinte “katasztrófális” volt. Úgy véli jó irányú volt a nyári tisztújítás a pártban – tényleges új hangot és őszintébb baloldali pártot szeretnének. Arra a kérdésre, hogy hogyan értékeli az eddigi eredményeket azt válaszolta: jobbakat várt, de reménykedik abban, hogy a jövőben sokan átértékelik a véleményüket – tudósított a Policity.

[20:46] – Terry Black 22 szavazatot kapott Tökölön

A Terry Black néven ismertté vált egykori transzvesztita előadó, Rácz Károly szocialista színekben indult a Pest megyei településen, de nem sikerült bejutnia a képviselőtestületbe. Választókörzetét a fideszes Borsos Zoltán nyerte.

[20:42] – Budapest: öt kerületben vezetnek a szocialisták

A fővárosban öt kerületben – IV., XIII., XIX., XX., XXIII. – nem a Fidesz-KDNP jelöltje vezet. Két kerületből – I., XI. – még nem érkezett adat.

[20:37] – Celeb polgármester lesz Kiskutason

Ismét a függetlenként induló Halász Gábor lesz a Zala megyei település polgármestere. Halász az indulásától kezdve több éven keresztül szerepelt a Barátok Közt című, RTL Klubon futó szappanoperában.

[20:33] – Hírességek a Fidesznél

Celebfelhozatal a Fidesz eredményváróján: Jókai Anna kossuth díjas író, Balázs Péter színész, Pintér Tibor színész, Sztankay István színész, Mága Zoltán hegedűművész, Mészöly Kálmán, válogatott labdarúgó, edző, Lázár-testvérek (fogathajtó világbajnokok), Balogh Gábor a kormány sportügyi tanácsadója, öttusázó, Czakó Gábor író, Andy Vajna filmproducer.

[20:28] – Orbán Viktor megérkezett a Fidesz eredményvárójára

Megérkezett Orbán Viktor a Fidesz-KDNP budapesti eredményváró központjába; a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó társaságában érkezett az Arany János utcai művelődési központba.

[20:19] – Lázár Hódmezővásárhely polgármestere marad

Eldőlt, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője marad Hódmezővásárhely, illetve Szita Károly Kaposvár polgármestere.

[20:13] – Kiderült, kik balhéztak vasárnapra virradó éjjel a Blahán

Kiderült, hogy a Zöld Baloldal aktivistái próbálták éjfél után pár perccel, a kampánycsend alatt elbontani a Jobbik Blaha Lujza téri választási pontját. Emiatt csaptak össze a két szervezet aktivistái. A pavilon elbontását a rendőrség akadályozta meg. Kalmár Szilárd, a Zöld Baloldal ügyvezető elnöke tudatta, hogy azért kezdték el a pavilon bontását éjfél után, mert ezt a Jobbik nem kezdte meg, holott a kampányidőszak végeztével a választási törvény rendelkezése értelmében a pavilon fenntartása már illegálisnak minősül.

[20:06] – Jávor: húsbavágó az alacsony részvétel

Jávor Benedek főpolgármester-jelölt szerint nem elsősorban az LMP, hanem az egész magyar demokrácia számára húsbavágó, hogy sok ember nem érezte szükségét annak, hogy a választáson véleményt nyilvánítson.

Az egyik riporter kérdésére elárulta, hogy nem csak zsíroskenyér van, hanem küldönböző ízesítésű szendvicsek is.

[20:01] – Tarlós nagyon belekezdett

Minimális feldolgozottság mellett nagy fölénnyel vezet a Fidesz-KDNP jelöltje. A szavazatok 1,75 százalékos feldolgozottságánál Tarlós István, a Fidesz–KDNP jelöltje 53,01, míg Horváth Csaba, az MSZP jelöltje 29,20 százalékon áll a budapesti főpolgármester-választáson.Bővebben >>>

[19:58] – Csend és nyugalom az OVK-ban

Az Országos Válsztási Központban eddig teljes nyugalom honol, fütyörészik, dalolászik az egyik operatő, a másik sajtós sminkel, magazint olvas, készülnek a bejelentkezésre – jelentette a Policity tudósítója.

[19:55] – Jobbik: visszaléptünk volna a Fidesz javára Szegeden

Már tavasszal is mérhető volt Botka László polgármester népszerűsége, ami miatt, a Jobbik hajlandó lett volna visszalépni a fideszes jelölt javára Szegeden. Viszonzásképp egy hasonló gesztust vártak el a miskolci választókerületben. Fidesz erre nem volt hajlandó, és nem léptette vissza miskolci jelöltjét – mondta Dúró Dóra szóvivő a Jobbik rendezvényén.

[19:47] – Halott a Fidesz-buli az Arany János utcánál

A Fidesz szimpatizánsok igen alacsony számban vannak jelen az Arany János utcai épület sarkában elhelyezett óriás kivetítőnél, százan sincsenek – tájékoztatott a Policity.

[19:45] – Körömrágás Szegeden: az MSZP bezárkózott

Tavasszal aktívabbak voltak a Csongrád megyei választók, mint most – ez volt a tapasztalata a Hír24 szegedi tudósítójának. A városban Botka László MSZP-s és B. Nagy László fideszes főpolgármester-jelölt szoros versenye zajlik a pozícióért.

A szocialisták zártkörű eredményváró rendezvényt tartanak az Ifjúsági Házban, senkit sem engednek be, fél 10-kor tartanak sajtótájékoztatót. Ezzel szemben a Fidesz nyitott rendezvénye már este 6-tól tart egy népszerű kávézóban, ahová várják szimpatizánsaikat.

[19:35] – Karácsony: nem jó hír az LMP-nek az alacsony részvétel

Negyed 8-kor Karácsony Gergely nyilatkozatot tett az LMP irodájában, melyben elmondta, hogy nem szolgálhat túl sok jó hírrel, az alacsony részvétel rossz jel a képviseleti demokráciában, furcsának találja, hogy a legkisebb településeken volt a legnagyobb részvétel. Ez annak tudható be, hogy a megváltoztatott önkormányzati törvény azt sugallja a választópolgároknak, hogy nincs igazi politikai verseny, az LMP-nek különösen azért lehet rossz az alacsony részvétel, mert friss párt, friss szavazótáborral és emiatt nehezebb a mozgósítás, a cél továbbra is a tavaszi választásokon elérthez hasonló eredmény. Ez Budapesten 13% körüli eredményt, vidéki városokban 10%-os eredményt jelent.

Az LMP, konstruktív ellenzék, de továbbra sem kötnek koalíciót egyik párttal sem. A kétharmados Fidesztől várják az önkormányzati törvény további, pozitív megváltoztatását, mivel ez eddig rosszul működő struktúrát eredményezett Budapesten. Eddig erre nem született reformjavaslat, illetve attól félnek, hogy a Fidesznek, erre A, B és C terve is van, a saját politikai érdekei szerint. Mindenképpen meg kell szüntetni a zárt üléseket, mivel ez az intézmény a korrupció szinonimájává vált.

[19:27] – MSZP: a kormány megfélemlítő poltikája miatt voltak kevesen választani

,,Köszönjük, hogy szavaztak. Kevesebb ember ment el választani és valószínű, hogy ez a kormány megfélemlítő politikájának is köszönhető. Ígérhetjük, hogy az emberek képviseletét tartjuk továbbra is a legfontosabbnak elsősorban azokét, akik hátrányt szenvednek társadalmi képviseletük során.” – mondta Török Zsolt, az MSZP szóvivője a párt Jókai utcai székházában tartott sajtótájékoztatón.

[19:17] – Szijjártó: a kormány munkájáról mondtak véleményt az emberek

Szijjártó Péter köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a mai választásokon, és egyetértett az ellenzékkel abban, hogy az emberek a kormány eddigi munkájáról mondtak véleményt a mai napon. Bővebben >>>

[19:16] – Választás alulnézetből: rosszullétek, fura esetek – ÖSSZEFOGLALÓ

Többször is rosszulléthez riasztották a mentőket, volt olyan szavazókör, ahová rendőrt kellett hívni. Bővebben >>>

[19:12] – Szanyi: nem volt fülkeforradalom

7 órakor Szanyi tibor sajtótájékoztatót tartott az MSZP székházában. Elmondta, hogy fülkeforradalom nincs. Szerintük az alacsony részvétel oka az, hogy a Fidesz kriminalizálta a közéletet, valamint az MSZP-s politikus szerint ez volt az eddigi legmocsokosabb Fidesz kampány. Bővebben >>>

19:11 – Staudt nem babonás és nincsen kabalája

Staudt Gábor a Policity “Mit üzenne Budapestnek?” kérdésére, kedvesen mosolyogva mondta, hogy még nem nyilatkozik. Annyit elárult, hogy nem babonás, nincsen kabalája. Később fog nyilatkozni. Dúró Dóra elmondta, hogy valóban kimondták a jogszabálysértést, lassan ad bővebb interjút az M1-nek.

[19:05] – Elmarasztalta az OVB a rádiót a Jobbik miatt

Jogsértő volt, hogy a Magyar Rádió véleményt fűzött a Jobbik fizetett politikai hirdetéséhez. Erről egyhangúlag döntött az Országos Választási Bizottság (OVB). A Jobbik beadványa szerint a rádió megsértette a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség, továbbá a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét, valamint a választási eljárási törvény azon előírását, amely szerint a politikai hirdetéshez véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos. Bővebben >>>

[19:00] – Nincs szesz az LMP-nél

Az LMP irodájában a sajtós szobáig szinte zavartalanul lehetett bejutni. Egy kedves úriember már a szobában íratott alá egy regisztrációs lapot – tudósít a Policity riportere a helyszínről. „Megkért, hogyha nem szerepel a név a lapon, legyünk szívesek felírni. Mindenki rendkívül barátságos, azonban a természetesen takarékos égővel megvilágított szobákban alig lézeng néhány ember” – írja. A dohányzóhelyiségben az egyik sajtóreferens megállapítása szerint az önkormányzati választás még fontosabb lenne a tavaszinál, hiszen az LMP várhatóan Budapesten lesz a legerősebb.

A TV2-nek Jávor Benedek főpolgármester-jelölt elmondta, hogy nem szorulnak egyik párt segítségére sem, önállóan, magabiztosan néznek a választás elé. A Hír TV munkatársai narancssárga mikrofonnal érkeztek a helyszínre, majd interjút készítettek Karácsony Gergellyel, a párt kampányfőnökével.

Az LMP székházban nincs semmiféle alkohol. “Az LMP sör nélkül is tud ünnepelni”- mondta az egyik sajtóreferens a folyosón a kérdést felvetőnek.

[19:00] – Elvonultak a jobbikosok, gárdisták vigyáznak rájuk

Fél hat körül érkezett meg a Policity különítménye a Budapesti Kongresszus Központba, a Jobbik eredményváró rendezvényére. Azóta megtelt a sajtórészleg, újabb és újabb székeket kellett hozni. Közben folyamatosan érkeznek a Jobbik-tagok, és Staudt Gábor a párt főpolgármester-jelöltje, Novák Előd alelnök és felesége Dúró Dóra pártszóvívő is a helyszínen van. A sajtót az elegánsan berendezett aulában fogadták, pogácsa és italok várják a vendégeket. Nyomon követhető a köztévé adása, bennük a hírek és a választási műsor. Egyelőre mindenki beszélget, a párt tagjai egy külön teremben konzultálnak. A helyiséget gárdisták őrzik. Megérkezett Vona Gábor pártelnök is.

[19:00] – “LMP-s feeling” az MSZP-nél

Az MSZP Jókai utcai székházába már megérkezett a párt főpolgármester-jelöltje, Horváth Csaba. A sajtószobában a Chelsea-Arsenal angol bajnoki labdarúgó-mérkőzés megy a tévében – jelentette a Policity tudósítója a helyszínről. Emellett állítása szerint „van egy kis LMP-s feeling: szelektíven gyűjtik a szemetet a büfénél”.

[19:00] – Fidesz-eredményváró rendkívüli biztonsággal

Rendkívüli biztonsági ellenőrzések után tudtak csak bejutni az újságírók a Fidesz-KDNP eredményvárójának helyszínére – adta hírül a Policity tudósítója. Az Arany János utcában található művelődési házba fémkereső kapun keresztül lehetett bemenni. Emellett mindenhol biztonsági őrök vannak az épületben. Az sajtó munkatársai zsúfolásig megtöltik a nekik fenntartott helyiséget , hírTV megy minden tévén. „Egyébként party lesz az utcasarkon, töki pompos, forralt bor, sütödés, nagy kivetítő. A hostess-csajok pedig jól néznek ki” – kaptuk a hírt a helyszínről.

[18:40] – Pintér az Országos Választási Központban

Megérkezett Pintér Sándor, belügyminiszter az Országos Választási Központba – jelentette a Policity tudósítója a helyszínről. Benézett a tanácsterembe, majd annyit mondott: “hagyjuk dolgozni őket.” Elegánsan sarkon fordult és távozott.

[18:36] – A 100%-os falu

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Becskeháza valamennyi választásra jogosult lakója leadta voksát délután fél hatig. A borsodi faluban 42 választásra jogosult lakik, valamennyien éltek választójogukkal, tehát a részvételi arány a helyhatósági választáson 100 százalékos volt.

[18:27] – Nincs veszélyben az urnazárás

Semmi nem veszélyezteti a 19 órai urnazárást – jelentette be Jackli Tamás, az Országos Választási Iroda szóvivője az Országos Választási Bizottság ülésén. Mint mondta, a választási iroda eddig nem kapott olyan jelzést, hogy bárhol megkérdőjelezhető lenne a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a települési kisebbségi képviselők választása. Jelezte: csak a “szokásos” rendkívüli eseményekről érkeztek jelentések a szavazatszámláló bizottságoktól, azaz rosszullétekről, érvénytelen igazolványokról. A főváros VI. kerületében egy mobiltelefont dobott valaki az urnába, de a szavazatszámláló bizottság intézkedett az ügyben.

[18:06] – Vajon elmegy a választópolgárok fele szavazni?

Az Országos Választási Központ adati szerint délután 17:30-ig a szavazásra jogosultak 41,77 százaléka járult az urnákhoz. Kevesebben szavaznak, mint 4 éve >>>

[17:42] – Gyurcsány szól a szavazóurnából

Este hétig szól az őszödi beszéd Terézváros 23. választókörzetében – értesült az ATV.hu. Az egyik urnába ugyanis bedobtak egy magnót, amely folyamatosan játssza Gyrucsány Ferenc őszödi beszédét. Mivel a törvény tiltja, hogy az urnát este 7-ig kinyissák, egy vastag anyaggal takarták le a dobozt, hogy tompítsák a felvétel hangját. Az eset kapcsán feljelentést tettek.

[16:57] – Leszakadt a plafon a somogyhatvani szavazókörben

Leszakadt és a szavazatszámláló bizottságra hullt a mennyezet vakolata az önkormányzati választás alatt a baranyai Somogyhatvan egyik kisebbségi szavazókörében vasárnap. Senki sem sérült meg, a szavazás folytatására a hivatal egy másik helyiségét jelölték ki.

[16:27] – Annyira részeg volt, hogy a felesége szavazott helyette – érvénytelenül

Részegen akart szavazni egy férfi a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaska 1-es számú szavazókörében. Felesége voksolt helyette, a helyi választási bizottság érvénytelennek minősítette a szavazatokat.

[16:15] – 45 százalékos a részvétel a kisebbségi választásokon

A választásra jogosultak 45,21 százaléka voksolt 15 óráig a kisebbségi önkormányzati választásokon vasárnap. A legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szavaztak, ott 51,15 százalékos volt a részvétel 15 órakor, míg a megyék között legkevesebben Jász-Nagykun-Szolnok megyében voksoltak, itt a választásra jogosultak 40,22 százaléka szavazott. Budapesten ennél is alacsonyabb: 36,16 százalékos volt a részvételi arány a kisebbségi választáson 15 óráig.

[16:03] – Mentő vitte elé a szavazatszámlálót

Rosszul lett, és mentő vitte el Miskolc 25-ös szavazóköréből a szavazatszámláló bizottság elnökét – adta közzé az Országos Választási Iroda honlapja. Az eset után az elnöki teendőket a bizottság egyik tagja látja el.

[15:54] – Elsősegélyt nyújtottak egy választónak

Eszméletét vesztette szavazás közben egy választópolgár a Borsod megyei Szendrőládon – olvasható az Országos Választási Iroda honlapján a helyi választási bizottság jelentése alapján. A választási bizottság tagjai a választót kivitték a levegőre, elsősegélyben részesítették és hívták a mentőt. A szavazást nem kellett felfüggeszteni.

[15:44] – A választók csaknem harmada ment el szavazni

Az Országos Választási Központ adati szerint délután 3-ig a szavazásra jogosultak 31,47 százaléka járult az urnákhoz.

[15:25] – Rendőrt kellet hívni egy szavazókörbe

Két választópolgár hangoskodása miatt a rendőrség segítségét kérte a helyi szavazatszámláló bizottság vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyíribronyban. Bővebben >>>

[15:04] – Belesett egy kisgyerek az urnába Tiszabőn

Belesett egy kisgyerek az urnába az önkormányzati választáson Tiszabőn vasárnap kora délután. A tetején megsérült gyűjtőládát a szavazatszámláló bizottság elnöke leragasztotta, és folytatódott az önkormányzati választás.

A gyermeket az édesanyja vitte magával a 2-es számú szavazókörbe. Az eset csak rövid időre okozott fennakadást, a papírból készült gyűjtőláda beszakadt részét az elnök papírragasztó szalaggal átkötötte, majd az urnát aláírásával hitelesítette – mondta el a részletekről Ulviczki László.

Az urnát visszahelyezték, a választás törvényes rendje helyreállt. A rendkívüli esemény miatt a szavazatok titkossága nem sérült – tette hozzá a HVI vezetője.

[14:09] – Közel a kétmillióhoz

A választásra jogosultak 23,68 százaléka, 1.937.972 ember járult az urnákhoz a vasárnapi önkormányzati választásokon 13 óráig. A részvételi arány 13 órakor Nógrád megyében volt a legmagasabb, 28,35 százalék, ami 48.178 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Bács-Kiskun megyében volt, 21,27 százalék, ebben a megyében 92.996-an voksoltak. A fővárosban a szavazók 22,7 százaléka, 318.628 választópolgár adta le szavazatát 13 óráig. Bővebben >>>

[13:46] – Leadta a szavazatát Mesterházy Attila

Leadta szavazatát a vasárnapi önkormányzati választáson Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke Veszprémben, a Stadion utcai középiskolai kollégiumban, a 20-as szavazókörben voksolt nem sokkal 12 óra után. Mesterházy Attila a feleségével, két gyermekével, valamint a szüleivel érkezett a szavazóhelyiségbe.

[13:14] – Megsemmisítik a kopogtatócédulákat

A választási irodák vasárnap megkezdték a jelölteknek és jelölőszervezeteknek leadott ajánlószelvények megsemmisítését. A jogszabály szerint az összegyűjtött, de le nem adott ajánlásokat a jelölteknek, jelölőszervezeteknek szeptember 6-án 16 óráig kellett megsemmisíteniük, az erről szóló jegyzőkönyvet pedig szeptember 9-én 16 óráig kellett eljuttatniuk az illetékes választási bizottsághoz.

[12:59] – Botrány a szavazókörben: lökdösődött egy képviselőjelölt

Vitába keveredett, majd lökdösni kezdte a szavazatszámláló bizottság tagját az egyik képviselőjelölt vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ópályiban – közölte a helyi választási iroda vezetője. Bővebben >>>

[12:44] – Tarlós István is leszavazott

Leadta szavazatát a vasárnapi önkormányzati választáson Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje Budapest III. kerületében, az óbudai Waldorf iskolában. A politikus 12 óra után érkezett a szavazókörbe, ahol feleségével együtt adta le voksát.

[12:22] – Schiffer András az urnához járult

Vasárnap délben Budapesten, a Fővám téren leadta szavazatát az LMP parlamenti frakciójának vezetője. Schiffer András egyedül érkezett a szavazóhelyiségbe.

[11:55] – Túl az egymillión

A választásra jogosultak 16,31 százaléka, 1.335.008 ember járult az urnákhoz a vasárnapi önkormányzati választásokon reggel 11 óráig. A részvételi arány 11 órakor Heves megyében volt a legmagasabb, 19,83 százalék, ami 50.880 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Zala megyében volt, 15,31 százalék, ebben a megyében 36.983-an voksoltak. Bővebben >>>

[11:38] – Jávor Benedek szavazott

Leadta szavazatát az LMP főpolgármester-jelöltje kevéssel 11 óra után a főváros XII. kerületében, a Márton-hegyi úton. Jávor Benedek egyedül érkezett a szavazóhelyiségbe.

[11:35] – Testvérével voksolt Staudt Gábor

Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje vasárnap délelőtt leadta szavazatát az önkormányzati választásokon, Budapest XXII. kerületében. A politikus legfiatalabb fiútestvére társaságában jelent meg a budafoki Pannonia utcai általános iskolában.

[10:19] – Rálőttek egy jelöltre, a fővárosban tömegverekedés volt

Monorierdőn légpuskával lőttek egy polgármester jelöltre. Vasárnapra virradó éjszaka összeverekedtek két párt aktivistái a fővárosi Blaha Lujza téren. Bővebben >>>

[10:15] – Szavazott a miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke lányával, Ráhellel érkezett a Zugligeti Általános Iskolához, ahol leadta szavazatát a XII. kerületi 12-es számú választókerület 53-as szavazókörében.

[10:00] – A választás furcsaságai: visszalépett meghalt, elítélték

A “kiesett” – azaz visszalépett, vagy elhalálozott, esetleg választójogát elvesztő – jelölteket a szavazás napján lehúzzák a szavazólapról a szavazatszámláló bizottságok. Bővebben >>>

[09:51] – Több mint félmillió ember már választott

Jóval kisebb a részvételi arány 9 órakor, mint négy éve. A választásra jogosultak 6,6 százaléka, 540.022 ember járult az urnákhoz a vasárnapi önkormányzati választásokon reggel 9 óráig az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint. Bővebben >>>

[08:50] – Világörökségi kérdés Szerencsen

A Szerencs és Környéke Fejlődéséért Egyesület még a nyáron kezdeményezte a helyi véleménynyilvánító szavazás kiírását. A szavazólapon egy kérdés szerepel: “Fontosabbnak tartja-e a Szerencs hagyományaira épülő iparfejlesztést és az ehhez kapcsolódó munkahelyteremtést, mint a világörökség védőzónájába történő tartozást?” Bővebben >>>

[07:52] – Egy százalék sem ment el szavazni

Egyelőre alacsonyabb a részvételi arány, mint négy éve. A választásra jogosultak 0,99 százaléka, 81.034 ember járult az urnákhoz a vasárnapi önkormányzati választásokon reggel 7 óráig az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint. Bővebben >>>

[07:16] – Elkezdődött a szavazás, de a kampány tilos

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az önkormányzati és kisebbségi választáson, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés – közölte vasárnap reggel fél 7-kor az Országos Választási Iroda vezetője. A több mint 12 ezer szavazókörben rendben megkezdték a munkát, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat. A vasárnap 0 órakor megkezdődött kampánycsend a szavazókörök bezárásáig tart. Bővebben >>>

A választási helyszínekről a Policity csapata tudósítja élőben
a Hír24-et október 3-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik