Mobil

Nyaralni vittük az egyik legdrágább telefont

275 ezer forint. Ennyibe kerül most kártyafüggetlenül a Samsung Galaxy S8, kategóriájának egyik legdrágább modellje, a dél-koreai gyártó idei csúcstelefonja. A készülék vízálló, porálló, csodaszép és nagyon gyors, de vajon akkor is megállja a helyét, ha az ember kicsit sem kímélve magával viszi egy egyhetes nyaralásra?

Imádok nyaralni, és persze nagyon örülök, ha az élményeimet meg tudom örökíteni, hogy aztán a közösségi médián megosztva gyűjtsek velük lájkokat vagy virtuális középső ujjakat. Ehhez persze megfelelő technológia kell, optimális esetben egyetlen készülékbe gyúrva, ami bírja a vizet és a port, úgy általában a strapát, na meg persze folyamatos internetkapcsolattal rendelkezik.

Ezért jött kapóra, hogy egy termékteszt mondhatni velejárójaként kaptam egy Galaxy S8-at.

Fotó: 24.hu

Tudják, a gyártó zászlóshajóját, amit a nyár végén követ vélhetően egy új Note. Addig is az S8 tekinthető a Samsung prémiumkategóriás fenegyerekének, és mint ilyen, számtalan vonzó tulajdonsága van. Többek között

  • vízálló,
  • porálló,
  • Gorilla Glass 5 védőüveg borítja,
  • a OnePlus 5-ig a leggyorsabb kapható telefon volt,
  • és ami még ezeknél is fontosabb: kiváló szelfi- és főkamerával rendelkezik, azaz tökéletes a milliónyi brutálisan közhelyes nyaralós fotó elkészítésére.

Nem is kellett több, minden adattal és appommal átköltöztem a készülékre, és eldöntöttem: úgy használom majd a nyaraláson, mintha a sajátom lenne, azaz nem kímélem, megyek vele mindenhova, és próbára teszem a legdurvább körülmények között is.

És nem kap tokot, mert úgy könnyű.

Egy átlagos telefontesztkor a teljesítményére és a megbízhatóságára vagyok kíváncsi (mennyi app fut jól, mennyi ideig bírja az aksi, kényelmes-e használni, fagy-e stb.), ráadásul nem sűrűn van nálam tovább 3-4 napnál egy készülék. Az S8 ezzel szemben több mint két hetet tanyázott a zsebemben, és ezúttal nem benchmarkok vagy hardverigényes tesztjátékok kerültek rá, hanem a személyes alkalmazásaim.

Mivel pedig a nyaralás a pihenésről és a gondtalan időtöltésről szól, az átlagfelhasználó nem kíván azon aggodalmaskodni, hogy jaj, mi lesz a közel 300 ezer forintot kóstáló mobillal.

Ezért hát én se tettem.

NEM GYULLADT KI

A korábbi csúcsmobilok nem szerették az utazást, különösen a strandokat rühellték. A finom tengerparti homok mindenhová beékelődik, és mivel az erőteljes szél nagy sebességgel fújja körbe a parton, nem is kell beledugni a telefont ahhoz, hogy a szokottnál több por érje.

Elég vele videózni és fotózni, kitéve így a környezeti hatásoknak. Felbecsülni is nehéz, hány korai iPhone és Galaxy végezte be a strandon, ezért a gyártók megpróbálták víz- és porállóvá tenni az újabb verziókat.

A tengervizet nem kedveli Fotó: 24.hu

Az S8 esetében ez annyit tesz, hogy megfelel az IP68 szabványnak, amely az említett két behatás elleni védelemre utal. Az IP az International Protection Marking, avagy Nemzetközi Védettségjelölés rövidítése, a mögötte lévő szám pedig az egyes védettségek szintjét jelöli – ez esetben 6/6-ost a porra és 8/9-est a vízre.

A szilárdtestvédelem 6-os értéke az elérhető legmagasabb, szóval az S8 köszöni, jól érzi magát a legnagyobb koszban is. A 8-as folyadékellenállási érték arra utal, hogy a készülék víz alatt is folyamatosan használható 1-3 méteres mélységben, a gyártó által meghatározott ideig.

Mivel a Samsung legfeljebb másfélméteres mélységben vállal 30 percnyi működési időt, búvárkodni senki sem fog az S8-cal, de elméletben egy kis strandolás belefér.

Ennek megfelelően az S8 egész héten a nadrágzsebemben volt – akkor is, ha épp fürdőshortot viseltem. Ha vízbe mentem, a táskámban hagytam, de amikor kijöttem, azonnal érte nyúltam, akár saras volt a kezem, akár nem.

A telefon az első két napban szó nélkül tűrte a kínokat, sőt: a megannyi egyszerre futó alkalmazás, az állandó kamerahasználat, de még a tűző nap sem ártott neki.

Fuenvernturán a túrán is velem volt Fotó: 24.hu

Pedig még egy túrára is magammal vittem Fuerteventura árnyékmentes dombjai közé – le is égtem, mint annak a rendje, de a mobil még csak fel sem melegedett.

Folyamatosan készültek fotók, videók, a 4G kapcsolat állandó volt, ahogy a karomon lévő Fitbit okoskarkötő miatti Bluetooth- és GPS-kapcsolat is. Ennek ellenére a mobil nem forrósodott fel, szemben az előzőgenerációs S7 Edge-dzsel, amit már a mezei YouTube-ozás is majd’ felgyújt.

MINDENT AZONNAL

Sokan visznek magukkal a nyaralásra könyvet, zenét, filmet, kártyát – én is, igaz, az összeset a telefonra pakoltam. A 64 gigás belső tárhelynek köszönhetően bőven volt nekik hely a mobilon, még úgy is, hogy pont az utazás előtt krepált be a microSD-kártyám, béke poraira.

És ha már por: a strandon hallgattam a legtöbb zenét és hangoskönyvet, tudják, ahol minden csupa homok. Mindez nem hatotta meg az S8-at, akkor sem, amikor véletlenül lecsúszott a pokrócról, bele a homokba – aúcs. Felvettem, letörölgettem, és nem volt semmi gond, leszámítva a tényt, hogy a fényes üvegfelületet onnantól kezdve csúf ujjlenyomatok éktelenkedtek.

Homok, kő víz, volt kihívás Fotó: 24.hu

Az S8 gyönyörű üvegborításán nagyon meglátszik az igénybevétel. Egy-két nap intenzív használat után olyan mocskos volt szerencsétlen telefon, hogy a reggeleket a kijelző takarításával indítottam. Az ujjlenyomatok persze így is állandóan jelen voltak, mert a csillogó felület mindennél jobban vonzotta.

És ha már üveg: ugyan a készüléket borító Gorilla Glass 5 erős holmi, tudni kell, hogy az S8 a világ eddigi legtörékenyebb telefonja, legalábbis a SquareTrade törtéstesztjei szerint. Érdemes hát vigyázni rá, óvatosan tenni az asztalra és csak olyan zsebbe süllyeszteni, amiből nem lóg ki, mert ha leejtjük az aszfaltra, máris nem lesz felhőtlen a nyaralás.

VÍZÁLLÓ, DE MEDDIG?

Az első napok gondtalanul teltek, ideje volt kipróbálni az S8 vízállóságát. Mivel óceánparton voltam, adta magát, hogy óvatosan belemártsam a készüléket a sekély vízbe, méghozzá bekapcsolt kamerával, hátha sikerül megörökíteni pár arra úszó kis halat – Fuerteventurán a bokáig érő vízben is mindenféle kisebb halak úszkálnak.

A gondolatot tett követte, azt pedig megbánás: a telefon bár rögzítette a kalandot, rögtön kiírta, hogy nedvességet észlelt a csatlakozója, és hogy azonnal meg kell tisztítani. Megtörölgettem a készüléket, az teljesen jól működött, de a felső állapotsávban ott éktelenkedett egy kis cseppalakú ikon, amit csak manuálisan tudtam eltüntetni, magától nem múlt el.

Ezt követően megnéztem a videót, láttam, hogy nincsenek rajta halacskák, és annak rendje és módja szerint el is feledkeztem a dologról.

Kár volt vízbe mártani Fotó: 24.hu

Aztán este jött a pofára esés.

Hiába dugtam töltőre a telefont, az folyamatosan a beszivárgott nedvesség miatt rinyált, és köszönte szépen, nem kért az elektromosságból. Megjegyzem, ez hosszú órákkal a fürdetés után történt, sokat volt napon, törülközőn, azaz minden alkalma megvolt rá, hogy kiszáradjon.

Lázas kísérletezgetés és internetes keresgélés következett, mire találtam egy trükköt: töltő bedug, riasztás letoj, telefon újraindít, és már töltődik is az aksi mint a kisangyal.

Némi webböngészés után találtam egy fórumot, ahol úgy okoskodtak, hogy bár a telefon tényleg vízálló, a szoftver felkészültségével már akadnak gondok. Azt ugyanis úgy tervezték, hogy amikor a bemenet nedvességet észlel, lekapcsolja az egész csatlakozót, így előzve meg, hogy az feszültség alatt legyen, mielőtt megszárad. Logikus védekezés, nincs is vele semmi baj. Csak épp a program „elfelejti” visszakapcsolni az USB-t, ezt pedig csak újraindítással lehet megkerülni.

A nyaralás során innentől csak úgy tölthettem a telefont, ha újraindítottam – az S8 mentségére szóljon ugyanakkor, hogy egy héttel később frissült a készülék, és lám, azóta gond nélkül megy a töltés.

AZ ÉLET SÓJA

Sokáig azt hittem, a fórumozóknak igazuk volt, a telefon szoftvere miatt tartott a szokottnál tovább a töltés helyreállása. Egy samsungos forrásom azonban azt mondta, a sós vízzel volt a baj. A telefont ugyanis alapvetően édesvízhez tervezték, ez ha kiszárad, nyomtalanul eltűnik, szemben a tengervízzel, amely után maradhatnak olyan apró sószemcsék, amik hosszabb ideig képesek magukban tartani a nedvességet.

Az, hogy a frissítések után javult meg a készülék, mindössze véletlen egybeesés. A gyártó is igyekszik minél több fronton hangsúlyozni, hogy az IP68-as folyadékállóság tulajdonképpen édesvízvédelmet jelent.

Nem cappuccino, nem mélytengeri iszap, édesvíz!

– mondta az illető, én pedig pironkodva hallgattam, elvégre az egyszerű felhasználót játszva természetesen nem olvastam el a több oldalas szakmai leírását. Megjegyzem, ezzel nem voltam egyedül: a neten a lehető legkülönösebb problémák miatt kértek segítséget a vásárlók. Egyikük chilisbabba ejtette az S8-at, de a telefon túlélte a gasztrotúrát.

A sós vizzel volt a baj Fotó: 24.hu

Hogy a töltés miért működött újraindítás után, jó kérdés. Ennek tényleg szoftveres oka kellett legyen, de mivel a Samsungnál ilyen hibával eddig nem találkoztak, az is lehet, hogy egy letöltött alkalmazás okozott gondot. Esetleg az egyik makacs sókristályt érzékelte néha a telefon, ami még pont útban volt a program szerint, de az újraindítással valahogy meg lehetett kerülni a túlbuzgó védelmet.

Szó mi szó, kicsit zavart, hogy az USB-t tok nélkül az ég világon semmilyen külső borítás nem védi. Ugyan egy különleges belső vízzáró réteg taszítja a bekerülő folyadékokat, egy búvárpipa elvén működő kis nyomásérzékelős „ajtó” jól jönne a telefon aljára. A Samsung azonban szándékosan nem épít a szükségesnél több mechanikus alkatrészt a készülékeibe: ezektől is csak vaskosabb lenne a mobil, holott a gyártó most minél vékonyabb telefonokkal szeretne előrukkolni.

NE VIDEÓZZON BÁLNÁKAT!

A vízállóság egyébként is az egyik legkomolyabb kihívás, amivel elektronikus eszközt tervező mérnökök találkozhatnak. Teljes védelmet valószínűleg sosem kapunk, a sósvízzel szembeni abszolút védekezés is legfeljebb akkor valósulhat meg, ha egy nap olyan anyagokkal kezdenek dolgozni a mérnökök, amik a mostani alkatrészektől eltérő tulajdonságaik miatt ellenállóbbak a korrózióval és a nedvességgel.

Amin viszont változtathatnának, az a vízállóság kommunikációja. Gondolom nem én vagyok az egyetlen olyan felhasználó, aki tátott szájjal bámulta a Samsung azon hivatalos reklámjait, amelyekben pont, hogy az óceánban használják a készüléket.

Sőt a Telekom még egy vízalatti kicsomagolós videót is forgatott, ebben a lelkes telefontulajdonost cápák ússzák körbe, miközben ismerkedik az S8-cal. Az IP68-as szakleírás ezzel szemben még a “mozgó vizet” is a védelmen túljutó faktorok közé sorolja, annak ellenére, hogy a víz már csak amolyan mozgolódó dolog, ugye…

Egy szó, mint száz: a látványos reklámok megtévesztők lehetnek, érdemes gyökkettővel osztani mindazt, amit a tévében látunk. Mondom ezt úgy, hogy egyébként egy remek telefonnak tartom az S8-at, amivel tényleg kényelmes utazni, és minden elismerésem a mérnököké, akik ezt a telefont megtervezték, hogy a hozzám hasonló tájékozatlan vásárlók aztán mindenféle kihívások elé állítsák.

Jelenleg egyébként nem is a vízállóság okozza a legtöbb fejtörést, hanem az akkumulátorok évtizedek óta szinte változatlan felépítése, ami miatt teljesen mindegy, mennyit küzdenek a szakemberek, egy napnál egyszerűen nem bírják tovább a csúcsmobilok – pedig nekem is mennyivel könnyebb dolgom lett volna, ha teszem azt 2-3 napig nem kell töltenem az S8-at. Talán sosem derül ki, hogy a cápavideózás csak a mesében létező S8-as lehetőség…

GRISWOLDÉK IS ILYET VENNÉNEK

Összességében azt kell mondjam, remek élmény volt a Samsung csúcskészülékével nyaralni, és nemcsak azért, mert jól bírta az igénybevételt, hanem mert tényleg szuper képeket készítettem vele – akik ismernek, tudják, hogy sosem lesz belőlem jó fotós.

Mégis, egyetlen giccses nyaralós fénykép sem lett elmosódott vagy homályos, ami esetemben igen nagy szó.

Minden képem gyönyörű lett Fotó: 24.hu

Ha tehát nyaralni megyünk az S8-cal, jól fogunk szórakozni, és nem kell majd mindig azon aggódnunk, hogy baja esik a méregdrága csodatelefonnak. Csak azt ne felejtsük el soha, hogy ezek az eszközök még messze vannak attól, hogy gondtalanul hajigáljuk őket a vízben. Talán majd 20 év múlva.

(A szerző Smejkál Péter, a PC Guru főszerkesztője)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik