Mobil

Leleményes trükkel szerzik meg a rendőrök a bűnözők mobilját

A mobilok a nyomozáshoz létfontosságú adatokat tartalmaznak, de ezekhez csak egyetlen módszerrel lehet hozzájutni.

Az év egyik legnagyobb hullámokat verő sztorija volt, amikor az Apple ellenállt az FBI-nak és nem volt hajlandó segíteni az elkobzott iPhone-okon tárolt adatokhoz való hozzáférésben. Ez volt talán az első eset, amikor két, elég komoly érdek ütközött össze, mindkét félnek megvolt a maga igazsága, éppen ezért patt helyzet alakult ki.

Az FBI végül megoldotta máshogy, az Apple pedig kitartott amellett, hogy a felhasználók adata szent és sérthetetlen.

Tettenérés telefonálás közben

A probléma ettől függetlenül továbbra is létezik: több ezer olyan per és ügy van folyamatban, ahol elkobzott, de használhatatlan mobilok miatt nehezen halad a nyomozás, vagy a bizonyítás. Ez a helyzet a londoni Scotland Yard esetében is, ahol az egyik különleges egység, az Operation Falcon rendőrei egy új módszert alkalmaztak.

A bűnözőket akkor fogták el, amikor éppen használták a mobiljukat.

A konkrét eset egy Gabriel Yew nevű gyanúsítottal történt, aki egy bankkártya csalásokra specializálódott, nemzetközi hálózatot üzemeltetett. A rendőrök tisztában voltak vele, hogy Yew kizárólag az ujjlenyomattal titkosított iPhone-on keresztül tartja a kapcsolatot a szervezet többi tagjával, és az is kiderült, hogy nincs joguk annak feloldására.

Ez kellett az ügy felgöngyölítéséhez

Ezért a beépített nyomozók addig figyelték az illetőt, amíg az el nem kezdett telefonálni, ekkor megrohanták, kikapták a kezéből a készüléket, Yew-t pedig letartóztatták. Az akcióban az a pár másodperc volt kritikus, amíg biztonságba nem tudták helyezni a készüléket, pontosabban folyamatosan aktív állapotban tartani, mert amint lezár, máris ki vannak belőle zárva.

A megtalált kártyák - Kép: Metropoltan Police
A megtalált kártyák – Kép: Metropolitan Police

Az iPhone-ról így megszerzett információ 100 további potenciális gyanúsított személyazonosságát tárta fel, de sikerült megtalálni azt a gyárat is, ahol a hamis bankkártyákat előállították.

Yew bűnösnek vallotta magát csalás és fegyverrel való visszaélés bűncselekményekben, így egy rövid meghallgatás után 5 és fél év szabadságvesztésre ítélték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik