Mobil

Ennyi volt: közel a Lumia telefonok vége

Úgy tűnik, a Microsoft eddig bírta jelentősebb arcvesztés nélkül a telefonos részleg mélyrepülését, legalábbis a saját fejlesztésű mobilok mögül már kihátrálna.

Ahogy mostanában a Microsoft telefonos részlegével kapcsolatban tudni lehet, nem éppen egy fényes üstökös az okostelefonok egén. A Nokiától egykor megvásárolt mobilos üzletág borzalmasan teljesít, a Windows Phone pedig alig tudott megkapaszkodni a piac legszélén. Hiába jött ki a Windows 10 Mobile, az ezzel felszerelt első Lumiák nagyon gyenge értékelést kaptak, és a vásárlói kedvet sem hozták meg, miközben a legnagyobb telefongyártók már nem is tervezik Windows alapú modellek elkészítését. A redmondi vállalat napokban kiadott egyik közleményében található részletek alapján pedig már minden szakértő egyértelműen állítja: a Lumia modellek sorsa eldőlt, hamarosan teljesen elkaszálják a házon belül fejlesztett mobil hardvereket.

A Microsoft folytatni fogja a Windows 10 Mobile fejlesztését, illetve továbbra is támogatja a Lumia telefonokat, mint a Lumia 650, Lumia 950, és Lumia 950 XL, illetve számít az olyan partnereire, mint az Acer, az Alcatel, a HP, a Trinity, és a VAIO.

Ez így elsőre semmi különös, ám a szakma szerint a sorok között olvasva azt találjuk, hogy itt egyáltalán nincs szó a Lumiák további gyártásáról, vagy arról, hogy a jövőben a család újabb tagjával találkozhatnánk.

lumia_2

Ha visszaemlékszünk Terry Myerson kiszivárgott belső feljegyzésére ott is csak a Windows 10 Mobile-ról, illetve “következő generációs termékek”-ről volt szó, de a Lumiák említésre sem kerültek. Sokkal inkább arról lehet szó, amiről már korábban is hírt adtunk, hogy a cég szakít ezekkel a telefonokkal, és megpróbál a Surface névbe kapaszkodva fent maradni az okostelefonos vonaton, de ennek a lépésnek a sikeressége is kérdéses, figyelembe véve, hogy a Surface sem hozott akkora áttörést, amekkorát a cég remélt tőle.

Míg korábban a Microsoft mindig lelkendezve jelentette az újabb Lumia családtag megjelenését, most olyan csend van, mint egy iskolai osztályban feleltetés előtt, ezért a The Verge rá is kérdezett a cégre, hogy mi a helyzet, de onnan csak annyit jeleztek vissza, hogy semmi olyan érdekesség nincs, amit meg kívánnának osztani. Szóval majd szólnak, ha lesz valami.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik