Mobil

Madarat tolláról és mobiljáról ismerhet fel

Ha ön sokszor bosszankodik azon, hogy a mobil csak elvonja a figyelmet a külvilágról, most ajánlunk egy olyan appot, ami pont az ellenkezőjét teszi.

Oké, tényleg sokan vannak (khm, vagyunk), akik egyre többször kúszunk át úgy a világon, hogy vigyázó szemeinket csakis a mobil kijelzőjére vetjük, miközben észrevétlenül hussan el mellettünk a világ. Viszont a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület által készített alkalmazás pont arra késztet, hogy nézz, nézz az ég felé, ahogy ezt Charlie is megénekelte jobb pillanataiban.

A Madárhatározó már a nevében elmondja, mit tud, de mi még pontosítunk is: Magyarország 157 leggyakoribb madárfajának felismerésében segít. Ha lát valamilyen ismeretlen madarat, és nem tudja, hogy az egy füttyögős bürütyke, vagy esetleg egy tarjagos cuhamér, csak bökjön az app ikonjára, és máris több szempont szerint keresheti a megfejtést. Milyen volt az alakja? Milyen színű a tolla? Vízparton látta, vagy erdőben? Szép lassan szűkülnek a találatok, és a fennmaradó néhány közül már ön is könnyen megtalálhatja, milyen szárnyas élőlény nyűgözte le az imént.

Az egyik képernyőfotón szerepel a "partimadár" kifejezés, de nyugalom, ez nem azt jelenti, hogy bekokózva áll a tánctéren és bólogat.
Az egyik képernyőfotón szerepel a “partimadár” kifejezés, de nyugalom, ez nem azt jelenti, hogy bekokózva áll a tánctéren és bólogat.

A találat végén egy részletes leírás figyel, ahol megnézhetjük a madár képét, meghallgathatjuk a jellgzetes hangjait, és csomó érdekességet is megtudhatunk a fajról. Az app egyébként még különféle további “madaras” szórakozásokat is kínál, akad például kitalálós játék, vagy részletes madárlexikon. Aki pedig profi madármegfigyelővé szeretne válni, mobilneten keresztül akár április végétől rögzítheti is a megfigyeléseit, így csatlakozhat az MME Madáratlasz Programjához.

Az appot iOS-ra itt, Androidra pedig itt töltheti le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik