Média

Andy Vajna titokban megszerzett egy debreceni rádiót

Pont akkor került a kormánybiztoshoz a leghallgatottabb helyi rádió, a debreceni 104,6 MHz-en fogható Best FM, amikor a Médiatanács a rádió frekvenciaengedélyének hosszabbítását engedélyezte. A Médiatanács a hosszabbítást eltitkolta a sajtó elől. Vajna Debrecenben egy másik frekvencián, az FM95-ön keresztül is jelen van már, iparági szakértők szerint piacfoglalás miatt vette meg a Best FM-et. Megkérdeztük a Best FM volt tulajdonosát is, miért adta el a rádiót.

Tovább folytatódik Andy Vajna filmügyi kormánybiztosnak a Médiatanács eljárásaival folyamatosan megtámogatott menete a teljes magyarországi médiapiac megszerzése érdekben. Ezúttal a debreceni Best FM elestéről szereztünk tudomást a debreceni helyi 104,6 MHz-es frekvencián, amelynek napi hallgatói elérése kimagaslóan magas (az Inspira Media Research szerint 54,4 százalékos). Így egy rendkívül nagy hallgatottságú rádió hullott a kormányközelbe került médiumok egyre terebélyesebb táborába (TV2, Bors, Délmagyarország, Kisalföld, Origo, a teljes Mediaworks-portfólió, Rádió 1-hálózat, Echo TV stb.)

Egyházi frekvencián tört be Szegedre Andy Vajna rádiója
Példátlan döntéssel engedélyezték, hogy kereskedelmi legyen a közösségi adóból.

Pont akkor hosszabbított a Médiatanács, amikor Vajna megszerezte a rádiót

Vajna a debreceni rádiót gyakorlatilag titokban szerezte meg, oly módon, hogy a kormánybiztos cége, a Radio Plus Kft. a cégbírósági adatok szerint október 20-án felvásárolta a Kredit Holding Kft.-t, azaz a Best FM tulajdonosát (évekkel ezelőtti nevén a Retro Média Kft.-t). Az ügyletre három nappal azután került sor, hogy a Best FM éppen lejáró rádiós frekvenciaengedélyét az NMHH Médiatanácsa 2022. december 30-ig, azaz 5 évre meghosszabbította. A Kredit Holding Kft.-nek új ügyvezetője is lett azután, hogy a Vajna-féle a Rádió 1, azaz a Radio Plus Kft. tulajdonába került pár hete: a cég társügyvezetője az a Hauk Zoltán lett, aki a Vajna-féle Rádió 1-nek tavaly szeptember óta a kereskedelmi igazgatója. Rajta kívül együttes aláíróként megmaradt Szombati Zsolt is, aki a Kredit Holding Kft.-nek eddig is ügyvezetője volt.

Hauk Zoltán, a Rádió 1 kereskedelmi igazgatója, a Best FM-et működtető Kredit Holding Kft. új ügyvezetője. Fotó: Rádió 1 / 24. hu (archív)
Hauk Zoltán, a Rádió 1 kereskedelmi igazgatója, a Best FM-et működtető Kredit Holding Kft. új ügyvezetője. Fotó: Rádió 1 / 24. hu (archív)

Nem verték nagy dobra

Arról, hogy a Rádió 1 megszerezte a debreceni rádiót, a Radio Plus Kft. nem adott ki sajtóközleményt, és a Médiatanács 42. heti üléséről kiadott sajtóanyagban a hatóság kihagyta, hogy engedélyt adott az október 17-i ülésén a debreceni Best FM-et működtető Kredit Holding Kft.-nek arra, hogy 2022. december 30-ig tovább folytathassa műsorainak továbbításait. Minderre csak a testület október 24-én, a már megjelent sajtóanyag kiadása után feltöltött jegyzőkönyv egyik határozatában bukkantunk rá, miután valaki felhívta a tulajdonosváltozásra a figyelmünket.

Az ügyben kérdést küldünk a Médiatanácsnak, hogy arról érdeklődjünk, mi az oka annak, hogy az NMHH igyekezett nem nagy dobra verni azt, hogy október 17-i ülésén engedélyt adott a debreceni Best FM-nek, Andy Vajna legújabb, épp azokban a napokban behúzott szerzeményének, hogy 5 évig folytathassa a műsorai továbbítását, vagyis miért titkolták el az október 18-án, a sajtónak kiadott összefoglalóban a frekvenciaengedély meghosszabbítását, amikor más hasonló súlyú döntéseket kommunikálni szoktak, illetve kérdeztük azt is, hogy ezek szerint a Médiatanács is kínosnak tartotta-e, hogy pont akkor ad frekvenciahosszabbításra valakinek lehetőséget, amikor a rádiót a kormánybiztos bekebelezi. Ha a kérdésre válaszolnak, arról természetesen beszámolunk. (Frissítés: időközben megjött a válasz, mely ide kattintva érhető el.)

A helyi rádiós viszonyokat ismerő forrásaink ugyanis úgy gondolják, hogy Szombatiék úgy érezhették, csak akkor hosszabbítja meg frekvenciaengedélyüket a kizárólag fideszes kötődésű tagokból álló Médiatanács, ha behódolnak a kormánybiztosnak. Egy másik vélemény szerint szakajtónyi pénzt ajánlhattak Vajnáék a helyieknek, ha odaadják a cégüket és ezzel a frekvenciát.

A helyi rádiózás ikonikus figurái adták át rádiójukat Vajnának

A Best FM-et működtető Kredit Holding Kft.-t eddig tulajdonló Szombati-családról a debreceni rádiós piacra rálátással bíró egyik forrásunk azt mondta, legendásan jó rádiót működtettek mostanáig, nem véletlenül toronymagasan piacvezető. Szombatiék ráadásul duplán is elmondhatták, hogy sikerre vittek egy helyi rádiót, hiszen amikor a korábban az ugyancsak ő nevükhöz fűződő debreceni FM 95 frekvenciája a 2010-ben kezdődött új politikai korszakot követően a helyi önkormányzat közelébe vándorolt, az általuk akkoriban létrehozott új rádió, a Best FM lett a piacvezető.

A Best FM, illetve az eddigi tulajdonosai, a Szombati családhoz köthető debreceni FM 95 korábban legendásan rádió jó volt, ez utóbbi a 2010-es évekig az övék volt. Szombatiék aligha önként adták el a gyerekeiket, még ha nyilván kaptak is érte pénzt

– feltételezte egy forrásunk, aki Szombatiékat a helyi rádiózás egyik ikonikus figuráiként emlegette, ezért is érthetetlennek tartotta, miért döntöttek így.

Szombati Zsolt: megláttuk a jó lehetőséget

A felvásárolt Kredit Holding Kft. üzletileg egyébként jól menő, sikeres vállalkozásnak tűnik, 2016-ban 156 millió forint nettó árbevétele és 47 millió forint profitja volt adózás után. Épp ezért is kérdés, hogy miért válik meg valaki egy minden szempontból sikeres cégtől, ha nem azért, mert a Médiatanácstól tart. A 24.hu telefonon utolérte Szombati Zsoltot, aki azt mondta, nem igazak azok a feltételezések, hogy bármiféle nyomásra döntöttek volna a tulajdonosváltásról épp a Médiatanács hosszabbító döntésekor, pusztán időbeli egybeesésről van szó, a döntés során nem a frekvenciahosszabbítás kérdése volt a legfőbb ok, hanem hogy kedvező ajánlatot kaptak a Radio Plus Kft.-től.

A kft.-vel történt egyeztetések során olyan perspektíva bontakozott ki, ami a jövőre nézve új, megnyugtató lehetőséget kínál

– mondta Szombati Zsolt, akit kérdeztünk arról is, hogy mik ezek az új lehetőségek, de erről a Radio Plus Kft.-vel kötött szerződésre hivatkozva többet nem kívánt elmondani.

Arra, hogy nem tartottak-e attól, hogy ha nem adják a céget Vajnának, a Médiatanács nem hosszabbít velük rádióengedélyt, azt mondták, nem követtek el olyan jogsértéseket, ami a folytatás megtagadására okot adhatott volna a testületnek. A jövőt illetően még annyit mondott, hogy  marad a cég élén, és nem terveznek változást a stáb élén, nevüket is megtartják.

Best FM-ként továbbra is debreceni hallgatókért vagyunk, és leszünk a jövőben is

– tette hozzá. Arra, hogy van-e tervük, hogy hálózatba kapcsolódjanak a jövőben a Vajna-féle Rádió 1-el, azt mondta, nincs ilyen elképzelés.

Érdeklődtünk arról is, hogy milyen a viszony a debreceni FM95 rádióval, mely hálózatba kapcsolódva működik a Vajna-féle rádióval. Erre az ügyvezető azt mondta, nincs velük kapcsolat, önállóan működnek, még ha mind a két rádiónak van is köze a Radio Plus Kft.-hez.

Egy általunk megkérdezett forrás erről azt mondta: feltehetőleg Vajna piacot kívánt foglalni, azért vette meg magának a rádiót, miközben már így is jelen volt Debrecenben.

„Aggodalommal tölt el bennünket, ami a rádiós piacon zajlik”
Radetzky András, a Helyi Rádiók Országos Egyesületének elnöke szerint magyar családok megélhetését veszélyezteti a Médiatanács pályázatai körüli helyzet.

Kiemelt kép: Andy Vajna kormánybiztos, a Best FM új tulajdonosa. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik