Máth András, IAB Hungary ügyvezető
Média

Eldőlt, kivel méretik a hazai webes forgalmat

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2017. 05. 30. 17:43

Mi az a DKT?

A DKT a magyar digitális ipar főbb képviselői által irányított iparközi szervezet (JIC), melynek fő célja, hogy az által megbízott mindenkori adatszolgáltató kutatócég eredményeit a felhasználók felé szállítsa, az ő érdekeit képviselje. A DKT a 15 év feletti lakosságnak a magyarországi digitális médiumok web, mobil (app és web), táblagépes és videós tartalmainak és közönségmérésének elkészítésével foglalkozott. A szervezet jelenleg 55 média, ügynökség és kutató tagját szolgálja ki.

A korábbi szolgáltatóval, a Gemius kutatócéggel köt újabb szerződést 2018 januári hatállyal a Digitális Közönségmérési Tanács (DKT) – jelentette be Máth András, az IAB Hungary internetes reklámszakmai szervezet ügyvezetője, a DKT vezetője. Arról, hogy a DKT a Gemius OverNight napi adatszolgáltatására köt szerződést következő időszak alapvető online, digitális közönségmérési megoldásaként, a digitális iparág képviselői a DKT mai közgyűlésén döntöttek.

Összesen három pályázó volt a közönségmérési tenderen. A lengyel központú kutatócégen, a Gemiuson kívül még a TNS-Mediameter és az Ipsos-Dotmetrics adott be értékelhető ajánlatot.  A vezető tájékoztatása alapján a még 2016 őszén kezdődött pályázati folyamatban a fő cél a minőségi adatszolgáltatás megtartása és az új technológiákra való nyitottság biztosítása volt.

Újdonságok is lesznek

Bár az már eldőlt, hogy ki lesz a szolgáltató, az új szolgáltatásról szóló megállapodást még pontosan meg kell szövegezni, és az új eszközöket tesztelni kell a bevezetésük előtt. A DKT ugyanakkor jelezte, hogy több újdonság is várható a piac számára. Ilyen például, hogy 2018 januárjától a televíziós méréssel azonos módon már másnap rendelkezésre állnak majd az egyes mért eszközökön (doménen, streamen) a közönségadatok. Mindezek mellett megújul a nyilvános forgalommérési felület, könnyebb és rugalmasabb adminisztrációs kezelő áll majd a felhasználók rendelkezésére. Bizonyos technikai korlátok mellett ugyancsak bevezetik a mobilpanel szolgáltatást valamint a videoforgalom mérését támogató technológiát is.

Számos eleme nem változik a szolgáltatásnak, így továbbra is multiplatform mérés lesz (asztali gépes, mobil és táblagépes forgalmakból áll össze a teljes közönség). Változatlan az is, hogy BPS módszertannal számítják majd az egyes forgalmi egységeket és a NOK (Nemzeti Olvasottság Kutatás) mérése lesz az alapozó információs forrása a digitális eszközhasználatnak.

A pályázat erős eleme volt annak a rendszernek a kialakítása, amely képes a médiatulajdonosok és a hirdetők/ügynökségek programozott értékesítési rendszereibe adatokat szolgáltatni. (Ezt feltehetően 2018-ban vezetik be.)

A mai döntés után a következő időszak az aprómunkáról szól, mert egyszerre kell elkészíteni a következő időszak keretszerződését valamint az új megoldások tesztelését. Ezen lépésekkel őszig kell végezni annak érdekében, hogy egy komplett csomagot tudjon minden DKT tag/vevő elfogadni még a korábbi megállapodás lejárta előtt

– mondta el Máth András, a DKT vezetője.

Egyébként a hazai televíziós nézettségmérés és a rádiós hallgatottságmérés is átalakul ezekben az időkben.

Átalakítják a hazai tévés nézettségmérést
Már az idén bevezetik Magyarországon a 29 országban alkalmazott újfajta nézettségmérési megoldást. Egy keddi konferencián azt is megtudtuk: emelkedett az egy főre eső tévés reklámnézési idő.
rádióstúdió
Hiábavaló volt a médiahatósági korlát
Sokáig úgy volt, nem lesz igazi verseny a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által támasztott elvárások miatt az állam alá bekerülő rádiós hallgatottságmérési tenderen, de végül kap riválist a sokáig egyetlen esélyes pályázó.

 

Kiemelt kép: Máth András, a DKT vezetője
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.