AppleMark
Média

Andy Vajna és az állam nyerte a legtöbbet a Class FM elnémulásával

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2017. 01. 10. 17:37

Nem omlott össze a rádiós piac, de eléggé átrajzolta az erőviszonyokat a Class FM elnémítása a legfrissebb rádióhallgatottsági adatok alapján. Megerősödött Andy Vajna kormánybiztos tavaly indult rádiója, a Rádió 1. Szintén a nyertesek közé tartoznak az állami hátterű rádiók, valamint Simicska zenei rádiója, a Music FM is erősíteni tudott. Budapesten pedig a hallgatottsági lista legelejére került a Sláger FM, a román Radu Morar Tematic Media csoportjának rádióadója.
Korábban a témában:

TNS Hoffmann–Mediameter konzorcium november óta felvett mérési eredményei alapján jelentősen átrajzolta a rádiós piaci erőviszonyokat a 15 éves és idősebb korosztályban a korábban 2,3-2,5 millió hallgatóval rendelkező, tavaly tavaszig Simicska Lajos érdekeltségei közé tartozó Class FM tavaly novemberi, az analóg FM frekvencián történő elnémulása. A rádiócsatornák ugyanis igyekeztek kihasználni a keletkezett lehetőséget, vagyis azt, hogy több mint 2 millió hallgató más rádió után nézett.

Nem szoktak le a rádióról a Class FM elnémulása után sem

De mielőtt arról beszélnénk, hogy ki nyerte meg a versenyt, kezdjük azzal a hírrel, hogy a mérőcég szerint eddig azoknak lett igaza, akik szerint a legnagyobb kereskedelmi rádió, a Class FM elnémítása nem rázza meg különösképpen a rádiós piacot.Országosan összességében ugyanis mindössze 1,5 százalékpontos csökkenés tapasztalható az összes napi rádióhallgató számát tekintve.

Igaz, ez nem homogén módon oszlik meg az országban, ugyanis Budapesten emelkedést mutat a mérés az átlagos napi rádióhallgatók számában. Mindenesetre az emberek nem kapcsolták ki a rádiót, amikor elnémult kedvenc adójuk: 2016 november-december során a 15 éves és idősebb korcsoportokban összesen 5,4 millióan hallgattak rádiót egy átlagos napon országszerte, ebből 1,1 millióan a fővárosban. Ennek megfelelően a rádiók hallgatottsága emelkedett a Class FM elhallgatása óta, beleértve természetesen (különböző mértékben) a megyeszékhelyi és kisebb helyi adókat is.

Országosan az állami rádió lett a leghallgatottabb

Változtatott a cég a rádióhallgatottsági mérésen

Ahogyan azt a TNS Hoffmann–Mediameter  konzorcium előre jelezte novemberben, a helyzet minél gyorsabb és alaposabb felmérése érdekében némiképp változtattak a mérés kapcsán: 2016 decemberében ugyanis kétszeres mintanagyságon végezték az országos rádiós hallgatottságmérést, így a november második felében zajlott adatfelvétellel együtt összesen 5541 fős adatbázis alapján vizsgálták a Class FM elnémulása utáni időszakot.

A friss mérési eredmények alapján országosan a napi hallgatottság tekintetében az állami Kossuth Rádió áll az élen, alig elmaradva a Petőfi a második, őket az Andy Vajna féle Rádió 1 és a Simicska Lajos féle Music FM követi fej-fej mellett, majd a Radu Morar Tematic Media Groupjához tartozó Sláger FM (akinek vezetőjével itt olvashat egy interjút), és a szintén állami hátterű Dankó Rádió. A sorban ezután az Arató András üzletember és a Brit Media tulajdonában lévő Klubrádió, majd a tavaly indult Rádió Rock következik. Ezután újabb állami rádió, a Bartók következik a sorban, majd a Simicska-féle Lánchíd Rádió és a Spéder Zoltán féle InfoRádió. A lista  végén található a Klasszik, a Jazzy és a kormánypárti Karc FM.

A listában a legnagyobb változás a Class FM eltűnése mellett a Rádió 1 jelentős előrelépése.

Országos rádióhallgatottság a 15 évesek körében
Országos rádióhallgatottság a 15 éves és annál idősebb hallgatói körben.

Budapesten Radu Morar, Simicska Lajos és Andy Vajna rádióadói vezetnek

Budapesten a Radu Morar-féle Sláger FM került a lista legelejére, a második helyre Simicska-féle Music FM, és a harmadik helyen a Vajna-féle Rádió 1 áll a napi hallgatottsági listában, őket a Kossuth, a Petőfi, a Klub és a Rock követi. A budapesti ranglista az Info, Klasszik, Bartók, Jazzy, Dankó, Lánchíd, Karc FM rádiókkal folytatódik. A fővárosban a leglényegesebb változás a Class FM eltűnése után a Sláger FM illetve a Rádió 1 megerősödése.

Budapesti rádiók erőviszonya: a Sláger FM a leghallgatottabb
Budapesti rádiós erőviszonyok 2016 novembere és decembere között: egyértelműen a Sláger FM a leghallgatottabb a TNS-Hoffmann adatai alapján

A Rádió 1 nyerte a legtöbb hallgatót

A legtöbb napi hallgatót (konkrétan félmilliót) október óta a Rádió 1 nyerte meg magának: az előrelépés az egyik fő oka minden bizonnyal az, hogy a legsikeresebb hazai rádióműsor, a Morning Show és stábja tavaly december 5. óta a Rádió 1-en hallható, a másik pedig a hálózat folyamatos bővítésén keresztül a kormánybiztos rádiójának vételkörzet-növekedése.

A Petőfi, a Sláger FM és a Dankó is jól jött ki a Class FM frekvenciavesztéséből

Szintén jelentős napi hallgatószám-növekedést könyvelhetett el a Petőfi Rádió is október óta, amivel megfordította a 2016 áprilisa óta tartó trendet. Az új hallgatók túlnyomó része egyébként vidéken választotta a zenélő állami rádiót, amely a sokkal sokszínűbb és fragmentáltabb fővárosi piacon minimális hallgatószám-emelkedést ért el. Főként Budapesten ért el szembetűnő javulást a Sláger FM, amely csak a fővárosban csaknem 90 ezerrel növelte átlagos napi hallgatóinak számát. Érezhetően profitált a Class FM elhallgatásából a Dankó Rádió is (vidéki lefedettségének köszönhetően a fővároson kívül nagyjából 70 ezer új napi hallgatóval) és a Music FM (csaknem 60 ezer új hallgató, zömmel a fővárosban). A többi rádió hallgatottságában egyelőre nem mutathatók ki olyan nagy mértékű változások, amelyek esetében kizárható a mintavételi ingadozás hatása – derül ki a TNS Hoffmann–Mediameter konzorcium közléséből.

(Kiemelt kép: Sebestyén Balázs, az Andy Vajna kormánybiztos érdekeltségei közé tartozó Rádió 1 műsorvezetője)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.