autórádió
Média

Hatósági szerződést köt a Médiatanács a túl nagyra nőtt közmédiával

24.hu
24.hu

2016. 12. 22. 14:44

A Médiatanács eheti ülésén eldőlt, hogy hatósági szerződés jön létre a közmédiával a médiapiaci koncentráció miatt, kiderült továbbá a sárvári rádiós frekvencia sorsa, és több vidéki, hálózatba kapcsolt helyi rádiónak engedélyt adtak a Rádió 1 név használatára.
Korábban a témában:

A Médiatanács pénteki bejelentése értelmében a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. kérelmére a Médiatanács 2017-re szóló hatósági szerződést köt a szolgáltatóval, amelyben rögzítik, hogy a közszolgálati televízió és rádiócsatornák műsorstruktúrájának módosításával növelik a magyar műsorszámok és a független műsorkészítők által előállított műsorszámok arányát, illetve különböző egyéb intézkedéseket tesznek a médiapiac sokszínűségének növelése érdekében. Ennek oka, hogy a szolgáltató a televíziós és rádiós piacon együttesen több mint 40 százalékos éves átlagos közönségarányt ért el tavaly, ezért a Médiatanács médiapiaci koncentráció korlátozására vonatkozó szabály által érintett médiaszolgáltatóként azonosította. A szolgáltató a televíziós és rádiós műsorában a magyar, a független európai alkotások, valamint a legfeljebb ötéves magyar és európai művek esetében a kötelező sugárzási rátákon felül további 7 és 28 százalék közötti vállalást tesz.

Indulhat a Sárvár Rádió műsora

Az is eldőlt, hogy az egyedüli pályázó Sárvári Média Nonprofit Kft. megkapja a Sárvár 96,5 MHz frekvenciát, ahol Sárvár Rádió néven sugározhat rádióműsort.

A Médiatanács emellett hozzájárult az Ozone FM-hálózat tagjainak kérelméhez, amelyben a Baja 94,3 MHz, a Dunaföldvár 106,5 MHz, a Szekszárd 91,1 MHz, a Győr 103,1 MHz, a Tihany 105,7 MHz, a Miskolc 96,3 MHz és a Heves 93,7 MHz-en működő médiaszolgáltatások nevét kívánják módosítani azonos szerkezet szerint Rádió 1-re a saját frekvenciájuk megjelölésével (például 94,3 Rádió 1). A Rádió pont 1 Nyíregyháza megnevezése szintén frekvenciajelölésessel Rádió 1-re változik.

Új ismeretterjesztő filmeket támogat a grémium

A Médiatanács eheti ülését követően közölte azt is, hogy három jövő évi filmes pályázatot hirdetett meg  760 millió forinttal a Magyar Média Mecenatúra program keretében. A Kollányi Ágoston-pályázaton keresztül 250 millió forintból ismeretterjesztő filmek készülhetnek, az Ember Judit-pályázat 330 millió forinttal dokumentumfilmek gyártását támogatja, a Macskássy Gyula-pályázat pedig animációs filmek készítéséhez járul hozzá. A pályázatok első fordulóiban a szinopszisok beadási határideje 2017. február 2. A Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra programjában a Kollányi Ágoston-pályázat harmadik fordulójában kilenc ismeretterjesztő film és sorozat – köztük egy határon túli alkotás – elkészítését támogatja, összesen 80 millió forinttal. Portréfilm várható Rothschild Kláráról, a szocialista rendszer pesti divat nagyasszonyáról; Szabó Zoltánról, aki idén szeptemberben nyerte meg a GE informatikai vállalat globális versenyét; és Rácz Sándorról, aki az ’56-os forradalom leverése után közvetlenül lett a Nagy-Budapesti Központi Munkástanács elnöke. Ismeretterjesztő film forog majd a médiaművészeti tárgyak létrehozásáról és megőrzéséről a Ludwig Múzeum gyűjteményén keresztül, valamint Inverse Everest címmel egy magyar expedícióról a világ jelenleg ismert legmélyebb barlangjába, amelyre korábban azonnali forgatási támogatást is megítélt a testület. A Vízipók-csodapókból népszerű búvárpókok életmódjával is megismerkedhetnek majd a televíziónézők, és film készül az egész világon egyedülálló székelyföldi rehabilitációs központról, ahol árván maradt medvebocsokat nevelnek úgy, hogy a fiatal állatok nem találkoznak emberrel. Ételem értelme címmel egy kilenc részes ismeretterjesztő sorozat az élelmiszer-pazarlás témáját járja majd körül a tévhitek és a lehetséges megoldások bemutatásával; Reformáció hétről hétre címmel pedig 16 részes sorozat látható majd arról, mit adott a jövőre félezer éves fennállását ünneplő reformáció Európának.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.