Médiatanács
Média

Kisközösségi rádiókkal és médiatámogatásokkal foglalkozott a Médiatanács

24.hu
24.hu

2016. 12. 08. 12:36

Tizennyolc film készülhet el a Magyar Média Mecenatúra program két pályázati eljárásában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának döntése alapján. A testület 400 millió forintos keretösszeggel határozott a közösségi rádiók és televíziók működési költségei támogatását szolgáló jövő évi pályázat kiírásáról, valamint kisközösségi rádiók jogosultságait újította meg.
Korábban a témában:

A Médiatanács eheti ülésén hiánypótlásra szólította fel a Békéscsaba 88,9 MHz helyi rádiós frekvencia hasznosítására meghirdetett pályázati eljárásban a két pályázót. A Médiatanács ezenkívül a mezőtúri Pont Rádió (89,9 MHz), a szombathelyi Credo Rádió (98,8 MHz), a székesfehérvári Alpha Rádió (88,9 MHz) és a Rádió Törökszentmiklós (89,6 MHz) kisközösségi rádiók jogosultságait kérelmük alapján megújította.

400 milliós pályázat médiaszolgáltatóknak

A Médiatanács 400 millió forintos keretösszeggel elfogadta a közösségi médiaszolgáltatások 2017-es folyamatos fenntartásához szükséges működési és üzemeltetési költségek támogatására szóló pályázati felhívást. Azok a médiaszolgáltatók pályázhatnak, amelyek tevékenységüket már legalább három hónapja gyakorolják, és 2015-ös árbevételük nem haladta meg a 100 millió forintot. A közösségi televíziók legfeljebb havonta 600 ezer, a közösségi rádiók 500 ezer, míg a kisközösségi rádiók 400 ezer forint támogatást kaphatnak. A pályázatra csak elektronikus úton lehet jelentkezni, az első forduló beadási határideje 2017. január 5.

Kihirdették az idei Dargay- és a második Huszárik-pályázat nyerteseit

Öt animációs film összesen 200 millió forintos pályázati támogatásban részesült a Médiatanács Dargay Attiláról elnevezett idei pályázatán a Magyar Média Mecenatúra programban. Elkészülhet Rófusz Ferenc 80 perces mesefilmje, az Egy év Hoppifalván, amely különleges lényekről, a hoppikról és az ő világukról szól.  Folytatódnak Dorothy kalandjai Amerikában Gyulai Líviusz animációsfilm-sorozata, az Egy komisz kislány naplója (6–13. rész) révén. Az első két epizódot újabb 11 követi az Egy kupac kufli sorozatban. Jurik Kristóf és M. Tóth Géza az író-rajzoló, Dániel András alkotását viszi képernyőre. A Macskássy-pályázaton már elkészült a Hajótöröttek című kalandos ismeretterjesztő sorozat első része: Szeiler Péter és Fritz Zoltán alkotása további 12 epizódon keresztül bontakoztathatja ki Kolos és Nagypapa történetét a szinte lakatlan szigeten. A Lengemesék – Nyár a nádtengeren című sorozatból újabb hat rész születik, Pálfi Zsolt meséjében a harácsok fondorlatait és a nádtenger lakóinak kalandjait élvezhetik a gyerekek.

A Huszárik Zoltán nevét viselő eljárás idei második fordulójában 13 sikeres pályázat támogatásáról döntött a Médiatanács: a kisjáték-, illetve kísérleti filmek összesen 78 millió forint támogatásban részesülnek. Sánta Ferenc azonos című novellája alapján készül a Téli virágzás (r: Bozsogi János). A Cserekapus (r: Vékes Csaba) egy amatőr sportoló álmokkal és realitással vívott harcát mutatja be egy különös párhuzammal. Egy kislány szemén keresztül láttatja meg a terrortámadás nyerseségét a Közhely/Banality (r: Simonyi Balázs) című alkotás. A Negyvenhét perc című kisjátékfilm (r: Topolánszky Tamás) egy konfliktusokkal terhelt anya-lánya viszony körül forog, amelyre sötét árnyékot vet a múlt. Az eltűnés a témája a Farsang (r: Dobray György) és az Aki bújt (r: Schwechtje Mihály) című filmeknek is, ám más-más megközelítéssel: előbbiben egy nő szándékosan, utóbbiban egy csapat gyerek manipuláció következtében tűnik el a környezete szeme elől. Egy vidéki öregember és a modern világban élő unokája kapcsolatát mutatja be a Falun (r: Oláh Kata, Csukás Sándor) című pályamű.

Különös emberkísérlet történik A nagy dobás (r: Borsos Miklós) című rövidfilmben, amelyben rendező és főszereplő vitájuk hevében arra jut, hogy egy halál csak úgy lehet igazán hiteles a vásznon, ha tényleg meghal valaki. Az Angyalom (r: Vizi Mária) történetében az isteni teremtménynek az a feladat jut, hogy egy férfit és egy nőt – akik különbözőbbek talán nem is lehetnének – egymás mellé tereljen. Megállás az autópálya pihenőjénél, bepillantás a másik autójába, mi különös történhet? Ezt meséli el az Idegen hangok (r: Wizner Balázs) című film. A birtokán bezárkózva élő tudós és az őt meglátogató kíváncsi újságíró estéjét követi az Irinyi (r: Cibulya Nikol), ahol szóba kerül, hogy Kossuth a szabadságharc felélesztésére egy robotot rendel a gyufa feltalálójától. Egy válás utóéletének ridegségébe enged betekintést a Maszatvár (r: Szakonyi Noémi), míg aPerújrafelvétel (r: Zilahy Tamás) Ady Endre háromnapos, nagyváradi fogdában töltött idejének eseményeit eleveníti fel.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.