Médiatanács
Média

Médiatanács: Figyelmeztetés a jogsértő TV2-nek, marad a műsordíj

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 11. 17. 12:06

A Médiatanács eheti ülésén többek között elutasította a hazai kábelszolgáltatókat tömörítő Magyar Kábelkommunikációs Szövetségnek az RTL Klub és a TV2 új műsordíját kifogásoló beadványát, a TV2 pedig figyelmeztetéssel megúszott egy jogsértést. Vidéki rádiók frekvenciaügyeivel is foglalkoztak: döntés született néhány helyi rádiófrekvencia jövőjéről.
Korábban a témában:

Nem volt szabályos az időjárás-jelentésben a sörreklám

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa eheti ülésén megállapította, hogy a TV2 időjárás-jelentésében júniusban kilenc alkalommal nem elég jól látható módon tüntették fel egy sörhirdetés reklámjellegét az osztott képernyős reklám megjelenítésekor. A jogsértés ellenére Andy Vajna tévéje megússza egy figyelmeztetéssel: a Médiatanács a médiaszolgáltatót a szabályok betartására emlékezteti határozatában. (Éppen ma írtuk meg, hogy ellenzékiek a TV2-t feljelentik a paksi MVM-reklámok miatt is. Még nem az “agymosóként” emlegetett, azaz tudatosan nem, illetve meglehetősen nehezen észlelhető reklámok tárgyában született az elmarasztaló határozat.)

Marad a TV2-nek és az RTL-nek évente 5+5 milliárd pluszt biztosító műsordíj

A Médiatanács döntést hozott továbbá – az RTL Klub és a TV2 műsorterjesztési díjainak bevezetéséhez kapcsolódó – a Magyar Kábelkommunikációs Szövetségtől érkezett piacfelügyeleti eljárást és médiapiac ágazati vizsgálatot kezdeményező beadványa nyomán is.

A testület úgy döntött, elutasítja a kérelmet, azaz a hatóság nem indít ilyen eljárást, illetve vizsgálatot. Arra hivatkozva döntöttek erről, hogy a kifogásolt piaci sajátosságok jogvitás eljárásban kezelendők. A Médiatanács hozzátette: a szövetségtől a témában korábban benyújtott kérelem kapcsán már zajlik jelenleg egy bírósági eljárás.

A mostani határozat különösen jó hír az előző évben 5,5 milliárd forint veszteséget produkáló, és masszívan eladósodott TV2 Média Csoportnak és a tulajdonos Andy Vajnának, hiszen így jó esélye van rá, hogy az évente számukra várhatóan 5 milliárd forint nagyságrendű műsordíjnak köszönhetően legyűrhessék a veszteségeket.

25 rádiónak pénzt ad a Médiatanács

Hódmezővásárhelytől Szentendréig 25 vidéki rádióműsor nyert el egy éven át tartó támogatást a Médiatanács eheti döntése alapján a Magyar Média Mecenatúra program részeként.  A Médiatanács összesen 75 millió forint támogatáshoz juttatta a rádiókat. A kereskedelmi és közösségi rádiók 62,5, a kisközösségi rádiók 12,5 millió forintot kapnak a támogatások révén.

Hírműsor kategóriában a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió, a Rádió Szentendre, az Európa Rádió debreceni, sátoraljaújhelyi és miskolci adója, az ugyancsak miskolci Csillagpont Rádió, az egri FM7, a tiszafüredi Tisza-tó Rádió, a békéscsabai Mega Rádió, az Érd FM, a Rádió Dabas, a Fehérvár Rádió, illetve a hódmezővásárhelyi Rádió 7 kap pénzt a testülettől.

Szolgáltató magazin kategóriában is támogatáshoz jutott a Rádió 7, a Mega Rádió és az Érd FM, továbbá a székesfehérvári Alpha Rádió, a Bajai Rádió, a paksi Fortuna Rádió, a szolnoki Aktív Rádió, a Berettyó Rádió, a kiskunmajsai Sirius Rádió, a pécsi Rádió 1, a kalocsai Korona Rádió és a Rádió Szarvas.

Eldőlt a karcagi és a kiskunfélegyházi rádiófrekvenciák sorsa

A grémium a vidéki kisközösségi rádiós eljárásban Karcagon a Karcag FM rádió tervével pályázó Kun-Média Kft.-t, Kiskunfélegyházán a Radio Smile tervével pályázó Mosoly Média Kft.-t nyilvánította nyertesnek. A Sárvár 96,5 MHz rádiós frekvencia eljárásának tartalmi vizsgálata részeként a Médiatanács hiánypótlásra hívta fel és felvilágosítást kér az egyedüli pályázótól, a Sárvári Média Nonprofit Kft.-től.

Felteszik a szombathelyi, a velencei és a hajdúböszörményi frekvenciapályázat szövegét

Véglegesítette a testület a Szombathely 88,4 MHz és a Velence Meleg-hegy 90,4 MHz pályázati felhívásának szövegét, melyeket a mediatanacs.hu honlapon tesznek közzé. A 72 ezer fős vételkörzetű szombathelyi frekvencia közösségi jellegű hasznosítására, illetve a 60 ezer fős vételkörzetű velencei frekvencia kereskedelmi hasznosítására szóló pályázati ajánlatokat január közepén lehet majd benyújtani. A 30 ezer fős vételkörzetű, kereskedelmi jellegű hasznosítású Hajdúböszörmény 98,9 MHz pályázatifelhívás-tervezetének elfogadott szövege szintén csütörtöktől olvasható a hatóság honlapján.

A Médiatanács helyt adott annak a kérelemnek, hogy a Mária Rádió esztergomi, piliscsabai és dömösi adóinak jogosultságait a szolgáltató november 15-től összevonja.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.