Média

Ellentmondások és új szálak a Népszava és a Geomédia eladása kapcsán

Népszava 1890-ből
Népszava 1890-ből
A Népszava és a Geomédia felvásárlására vonatkozó szerződést a XXI Century Invest AG nevében aláíró Daniel Vogt pénteki, nekünk adott nyilatkozata kapcsán tovább folytattuk az új tulajdonosok kilétére vonatkozó nyomozásunkat. Daniel Vogt ugyanis azt mondta, egy Socus nevű mezőgazdasági szolgáltató cégtől vásárolták meg a lapokat, és agrárbefektetéssel is rendelkező befektetőké a Népszavát és a többi médiaterméket megvásárló XXI Century Invest AG. Ezen a szálon haladva jutottunk el a Socus mezőgazdasági könyvkiadó cégének vezetőjéhez, dr. Lelkes Lajoshoz, valamint a Socus Kft. tulajdonosához, Ménesiné Bódi Adélhoz. Cikkünkből kiderül, mit mondtak.

Hetekkel ezelőtt jelentették be a Népszava és a Geomédia-kiadó lapjainak, a Vasárnapi Híreknek, a Szabad Földnek, illetve a Geomédia magazinjának eladását, de egyelőre nyilvánosan nem sokat voltak hajlandók az érintettek közölni arról, kik is állnak ténylegesen a közlésük szerint Liechtensteinben bejegyzés alatt álló vásárló cég mögött. Eredetileg csak annyit mondtak, hogy “a XXI Century Invest AG külföldi magánszemélyek érdekeltsége, akik Kelet-Közép-Európában többféle befektetés tulajdonosai”, illetve hogy a a XXI Century Invest AG nevében a szerződést Daniel Vogt írta alá.

A piacon nagyjából az év első fele óta tartotta magát a pletyka, hogy Jürg Marquard, a Marquard Media International AG médiakonszern tulajdonosa (aki egyébként a napok múlva elnémuló Class FM-et működtető cégben is rendelkezik tulajdonrésszel) megvenné a lapot, ezt pedig sokáig nem is cáfolták. Amikor a pár hete végre bejelentett lapeladás kapcsán utáni új helyzetről kérdeztük Gál J. Zoltánt, a Vasárnapi Hírek (VH) főszerkesztőjét, a VH és a Népszava integrációjáért is felelős vezetőt, és szóba került Jürg Marquard, akkor sem cáfolták ezt. Az interjúban szóba került, hogy az új tulajdonosok néhány nap múlva kilátogatnak majd bemutatkozni a Népszavához, mely a bejelentett tulajdonosváltásnak köszönhetően Gál J. Zoltán szerint megmenekülhet.

Nem Marquard, nem Gyurcsány

Az első nagy meglepetés akkor volt, amikor az interjú után pár nappal a 24.hu megkereste Jürg Marquard sajtótitkárát, aki hosszú csendet az ügyben részükről megtörve, kijelentette, hogy sem Jürg Marquardnak, sem a Marquard Media Internationalnek, sem a Marquard Magyarországnak nincs köze a Geomédia és a Népszava tulajdonosváltásához. (Később újbóli megkeresésünkre azt is hozzátette, hogy Marquard egyetlen családtagjának sem volt köze az ügylethez.) Az első Marquard-cáfolat után viszont elmaradt a Gál J. Zoltán által említett tulajdonosi látogatás, és erre tudomásunk szerint azóta sem került sor. Nem sokkal később Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt is utolértük, aki azt mondta, nem igazak a hozzánk ekkortájt eljutott pletykák, hogy neki (pláne Simicskával és Puch Lászlóval közösen) köze lenne a lapok tulajdonosváltásához. Ő maga örül, hogy épp eladta az üzleti érdekeltségeit, és a médiaiparba amúgy sem fektetne, mert az egy nagyon más világ. Egy újság esetében pedig nem lenne szerencsés, ha politikus lenne a tulajdonosa, mert az előbb-utóbb faliújsággá válik.

Jött az újabb fordulat Daniel Vogt megszólalásával

Daniel Vogt
Daniel Vogt

Ezután újabb fordulat következett: a 24.hu megkereste Daniel Vogt üzletembert is, aki a korábbi tájékoztatás alapján októberben aláírta a felvásárlással kapcsolatos dokumentumokat a XXI Century Invest AG nevében Budapesten. Számtalan kérdést küldtünk neki angol nyelven: például azt, hogy miért nem fedik fel kilétüket a vásárlók, tartanak-e valamitől, illetve a vásárlók állampolgárságára is rákérdeztünk. Kíváncsiak voltunk, vannak-e a vásárlók között magyarok, illetve szerepel-e a szerződéseken a Marquard szó.

Bár a kérdéseink zömét válasz nélkül hagyta, azért a csak angolul és németül beszélő Daniel Vogt magyar nyelvű válaszából új információ is kiderült most pénteken. A válaszában azt írta, hogy “a XXI Century Invest AG a Geomédia Csoport eddigi tulajdonosától, a Socus Agricultural Service Provider LLC-től vásárolta meg a Geomédia Csoport médiaportfólióját, azaz a Szabad Föld és a Vasárnapi Hírek hetilapokat, továbbá a Geomédia magazinjait és a Népszava napilapot.

Néhány mondattal odébb pedig még azt is hozzátette, hogy a XXI Century Invest AG egy magánbefektetői kör érdekeltségébe tartozik, a tagok Kelet-Közép-Európában is rendelkeznek – többek között mezőgazdasági –befektetésekkel. Neveket azonban ezúttal sem említett(ek), ahogy a befektetők állampolgárságára is hiába kérdeztünk rá.

Jé, van egy magyar Socus nevű agrárszolgáltató

Különösen érdekes volt, hogy Daniel Vogt levelében a Socus Agricultural Service Provider LLC neve is szerepelt mint eladó, illetve azt írták, hogy a vásárlók az agráriumban rendelkeznek befektetéssel.  Ez egyrészt azért volt érdekes, mert a Geomédia mostanáig a Geoholding Zrt. érdekeltségeként volt ismert, melynek a tulajdonosa a máltai bejegyzésű Geo Mediterraneo Holding Ltd. volt, míg a Népszava mögött a korábban a sajtóban Puch Lászlóval is összefüggésbe hozott svájci TGD Intermedia SA állt többségi tulajdonosként. Ez alapján tehát a lapokkal kapcsolatos jogok és/vagy cégek az elmúlt időszakban vagy többször is tulajdonost cserélhettek a háttérben, vagy a Geo Mediterraneo Holding és a TGD között már korábban létrejöhetett valamiféle jogi kapcsolat.

Az említett Socus Agricultural Service Provider LLC másik érdekessége, hogy pont így hívják a dr. Lelkes Lajos és a volt Geomédia-főnök, Dobricza Gabriella vezette Mezőgazda Kiadó anyavállalatát, csak éppen magyarul: a kft. neve Socus Mezőgazdasági Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, tulajdonosa pedig a cégbíróság szerint az a Ménesiné Bódi Adél, akinek nevével egyébként a Geoholding cégbíróságon leadott dokumentumai között is találkoztunk. Ráadásul Lelkes Lajosról, a Mezőgazdasági Kiadó vezetőjéről tudható, hogy elismert, nagy tudású agrárszakember. Meg is találtuk cikkeit és néhány videót, amelyben agrár témáról nyilatkozott. Gyanús volt, hogy Ménesiné Bódi Adélnak, vagy Lelkes Lajosnak köze lehet az ügylethez. Természetesen rögtön felhívtam Lelkes Lajost a Mezőgazda kiadónál, hogy az adásvétellel kapcsolatos szerepéről érdeklődjek. Az alábbi párbeszéd zajlott le köztünk:

dr. Lelkes Lajos, a Mezőgazda Kiadó vezetője
dr. Lelkes Lajos, a Mezőgazda Kiadó vezetője. Fotó: Facebook

Jó napot kívánok,  Szalay Dániel vagyok, és a 24.hu-tól telefonálok. Felmerült bennem, hogy önnek esetleg valamilyen köze lehet a Népszava és a Geomédia tulajdonosváltásához.

– Hát jelenleg nincsen közöm. Én a Mezőgazda Kiadónak vagyok az ügyvezetője. Ezt a céget valamikor én alapítottam, hiszen agrármérnök vagyok. Annyi közöm van, hogy a tulajdonosi körökhöz valamilyen módon van egy kapcsolódásom.

Merthogy az látszik, hogy létezik egy Socus nevű mezőgazdasági cég.

– Az a tulajdonosa a Mezőgazda Kiadónak.

Igen. Nos a liechtensteini XXI Century Invest AG cég nevében Daniel Vogt azt nyilatkozta nekünk, hogy ő a Socus nevű mezőgazdasági céggel írta alá a kiadó megvásárlására vonatkozó szerződést.

– Nem vették meg, hanem tárgyalnak vele.

Hm.

– Mert én korábban tulajdonos voltam, ezt értékesítettem, de az a hír, hogy megvették, az nem igaz, csak annyi, hogy tárgyalnak vele.

Pedig nekünk kész ténynek tűnt a nyilatkozat alapján, hogy ők már aláírtak egy szerződést.

– Nem így van. Még valami. Amint hallotta tőlem, én most egy alkalmazott igazgató vagyok, tehát a tulajdonosi dolgokba nem vagyok beavatva, de nem is óhajtok ebben részt venni, mert nem ez a dolgom. Én mint agrármérnök irányítom a könyvkiadást 50 valahány éve. Tárgyalások folynak, de ebben én alkalmazott igazgatóként nem vagyok benne.

– Értem. Illetve nem teljesen. Mert ők mást kommunikáltak.

– Ők lehet, hogy ezt mondták, én mást tudok önnek mondani. Amennyi az én információm, az alapján mondtam ezt önnek. Ugye keringenek itt információk. Napi sajtót olvasó ember vagyok, és olvasom a hírekben azt is, ami pontatlan, téves, tehát azért látom ezeket a dolgokat. De még egyszer mondom: ha elfogadja azt, hogy én egy öreg agrárkiadó vagyok, van annyi bölcsességem, hogy én a tulajdonosi viszonyokkal nem foglalkozom. Én alkalmazottként csinálom a dolgomat, adom le a kéziratokat. Azt is megerősítettem önnek, hogy folynak tárgyalások, de nem befejezettek.

– Ön eddig sem volt tulajdonosa és ezután sem lesz tulajdonosa az említett lapoknak?

– Én biztos, hogy nem, mert elmondom önnek: 76 éves vagyok, és a kiadóból a nyugdíjazásom után tulajdonosként kiléptem, és akkor engem szakmai tudásom és rutinom alapján alkalmazottként kezdtek el foglalkoztatni. Én vagyok az agármérnök és könyvkiadó, hiszen ezt csinálom több mint 50 éve, már az államszocializmusban is könyvkiadó voltam, és utána a rendszerváltozáskor én csináltam ezt a Mezőgazda kiadót, de az agárkönyvkiadás nincs kitéve annyira a politikának. A szőlőtermesztés az itt is, ott is ugyanúgy működik.

(Ebben a videóban Lelkes Lajos éppen szarvasmarhákról nyilatkozik)

„A Geomédia Zrt. egyes lapjairól még tárgyalások folynak”

Ménesiné Bódi Adél, a Socus tulajdonosa. Fotó: Facebook
Ménesiné Bódi Adél, a Socus tulajdonosa. Fotó: Facebook

A Lelkes Lajossal folytatott beszélgetésünk után megkerestük Ménesiné Bódi Adélt, a Mezőgazda kiadó anyavállalatát, a Daniel Vogt által is említett Socus LLC-hez hasonló Socus Kft. tulajdonosát is. A kiadó telefonosa ugyan azt ígérte, hogy odahívja a kagylóhoz, de a beszélgetés végül nem jöhetett létre. Ezért írásban, e-mailben küldtük meg a kérdéseinket.

Azt kérdeztük, mi pontosan neki (Ménesiné Bódi Adélnak), a Socusnak és a Socus-leányvállalatként működő Mezőgazdasági Kiadónak a szerepe a Népszava és a Geomédia eladásában vagy megvásárlásában, volt-e, vagy lesz-e tulajdonosa a Socus, illetve személyesen magánszemélyként a Népszavának és/vagy a Geomédia-portfóliónak, és/vagy a létrejövő XXI Century Invest AG cégnek? Ha igen, hány százalékos tulajdoni arányról beszélhetünk? Vannak-e más tulajdonosok is? A tulajdon mikortól meddig áll(t) fent? Ha nem tulajdonos, mit szól hozzá, hogy Daniel Vogt, a XXI Century Invest AG aláírója múlt heti nyilatkozata értelmében  éppen a “Socus Mezőgazdasági Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság” nevével teljes mértékben megegyező Socus Agricultural Service Provider LLC-től vásárolja meg a Geomédia Csoport médiaportfólióját, azaz a Szabad Föld és a Vasárnapi Hírek hetilapokat, továbbá a Geomédia magazinjait és a Népszava napilapot. Van-e tudomása arról a Socus Kft. ügyvezető-tulajdonosaként, hogy ugyanilyen néven működik egy Socus nevű LLC?

Bódi Adél a kérdéseim jelentős részét ugyan figyelmen kívül hagyta, de annyit azért írt hétfőn este, hogy

Sem a Mezőgazda Kiadó Kft.-nek, sem a Socus Kft.-nek nincs semmi köze a Népszava és a Vasárnapi Hírek eladásához. A Geomédia Zrt. egyes lapjairól még tárgyalások folynak, így megértheti, ha erről bővebb tájékoztatást nem kívánok adni.

Ezek után még kísérletet tettem visszakérdezni annak kapcsán, hogy vajon a Daniel Vogt nekünk adott pénteki nyilatkozatában említett Socus Agricultural Provider LLC és a magyar Socus Mezőgazdasági Szolgáltató Között nincs-e akkor kapcsolat. Ménesiné Bódi Adél azonban erre már nem reagált egyelőre.

(A Népszava és a Geomédia egyre rejtélyesebb tulajdonosváltásával kapcsolatos sorozatunkat várhatóan hamarosan tovább folytatjuk…)

(Kiemelt kép: Népszava 1890-ből)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik