Média

Szóra bírtuk a Népszavát megvásárló cég képviselőjét

Daniel Vogt
Daniel Vogt
Pénteken délután reagált a megkeresésünkre a liechtensteini, bejegyzés alatt álló XXI Century Invest AG nevében a Népszava és a Geomédia felvásárlását aláíró Daniel Vogt, aki azt állította, hogy a befektetőknek agrárbefektetései is vannak, de konkrét neveket erre irányuló kérdésünkre sem volt hajlandó elárulni. Pénteken egyébként újra utolértük Jürg Marquard sajtótitkárát is, aki azt mondta, hogy Marquard családtagjai sem hozhatók összefüggésbe az ügylettel.

A 24.hu-nak sikerült utolérnie a liechtensteini XXI Century Invest AG nevében a Népszava és a Geomédia lapjainak – a Vasárnapi Hírek, a Szabad Föld – felvásárlását aláíró Daniel Vogt nevű üzletembert, akinek több kérdést is küldtünk azzal kapcsolatban, miért nem fedi fel kilétét az új tulajdonos, illetve kíváncsiak voltunk arra is, hogy szerepel-e a Marquard szó az adás-vétellel kapcsolatos papírokon.

Többek között azt kértük, említsen konkrét neveket, kik vannak a bejegyzés alatt álló cég mögött, illetve ha folytatni kívánják a bujkálást, említsék meg, hogy mi ennek az oka.  Kíváncsiak voltunk, hogy miért nem mutatkozik be, fedi fel a konkrét terveit. Vannak-e a befektetők között magyarok, illetve mi a befektetők nemzetisége.

A liechtensteini üzletember, Daniel Vogt sürgető levelünk nyomán végül pénteken kora este, magyar nyelven írott közleménnyel reagált. Ebben azt írja, hogy a XXI Century Invest AG a Geomédia Csoport eddigi tulajdonosától, a Socus Agricultural Service Provider LLC-től vásárolta meg a Geomédia Csoport médiaportfólióját, azaz a Szabad Föld és a Vasárnapi Hírek hetilapokat, továbbá a Geomédia magazinjait és a Népszava napilapot.

Agrárbefektetőkről van szó

Vogt megerősítette, hogy a XXI Century Invest AG képviselőjeként ő írta alá a vonatkozó adásvételi szerződéseket október közepén Budapesten. A tulajdonosok kilétére vonatkozó kérdésünkre mindössze annyit írtak:

a XXI Century Invest AG egy magánbefektetői kör érdekeltségébe tartozik, a tagok Kelet-Közép-Európában is rendelkeznek – többek között mezőgazdasági –befektetésekkel. Neveket azonban ezúttal sem említettek, ahogy a befektetők állampolgárságára is hiába kérdeztünk rá.

Leszögezték viszont, hogy a Geomédia portfólióba történő beruházásra tisztán pénzügyi invesztícióként tekint a cég. Éppen ezért semmilyen politikai érdek vagy akarat nem lesz befolyással a szerkesztőségi  tartalmakra, az operatív és szakmai irányítást a jövőben is a jelenlegi vezetőségek gyakorolják.

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

Nem lesz létszámleépítés

Közleményükben megismételték azt a korábbi kijelentést is, hogy a XXI Century Invest AG az újonnan megszerzett médiaportfólióját  fejleszteni kívánja, az ehhez szükséges – a vételárat jócskán meghaladó – pénzügyi forrásokat biztosítani képes.

A fejlesztési tervek részletes bemutatására a tranzakció lezárása után kerül sor. Létszám-leépítést, átstrukturálást, vagy bármilyen más jelentős változtatást nem tervez az új befektető.

A válaszlevélben azt írják még, hogy a tranzakció továbbra sem zárult le.

Marquard családtagjai sem írtak alá semmit

Ide tartozik még az is, hogy pénteken újra utolértük Jürg Marquard (a Marquard Media International AG kizárólagos tulajdonosának) sajtótitkárát, akitől azt kérdeztük, hogy esetleg valamelyik családtagjának neve sem szerepel-e a szerződéseken. A válasza alapján a Marquard-család egyetlen tagjának neve sem kötődik az ügylethez.

A napokban Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke is azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy nincs köze a Népszava és a Geomédia lapjainak felvásárlásához. Sőt a volt kormányfő azt mondta, esze ágába sincs a médiaiparba fektetni, mert az egy nagyon más világ, amihez ő nem ért. Gyurcsány önkritikát is megfogalmazott, mivel úgy gondolja, hiba volt, hogy miniszterelnöksége idején nem tették kötelezővé a médiavállalatok tényleges tulajdonosainak megjelenítését.

FRISSÍTÉS: Daniel Vogt nyilatkozata alapján kíváncsiak voltunk, mi is ez a Socus LLC, akitől állítása szerint megvették a lapokat. Egy magyar cégnél kötöttünk ki. A friss fejleményről, az ügy legújabb szálairól itt írunk bővebben.

(Kiemelt kép: Daniel Vogt)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik