AppleMark
Média

Átalakítják a jelzáloggal is terhelt TV2 csoportot

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 10. 19. 17:49

  • Új adószámmal, új cégjegyzékszámmal létrejön a TV2 Média Zrt. (TV2 Zrt.)
  • A zrt. a beolvadó Interaktív Kft. műsorgyártó cég és a TV2 Média Csoport Kft. jogutódja lesz.
  • Dirk Gerkens továbbra is önállóan aláírhat majd.
  • Öt tagú igazgatóság lesz a zrt. élén, de még nem árulják el, kikről van szó.
TV2 Zrt. néven új adószámmal és új cégnyilvántartási számmal szerepel egy cég Andy Vajna nevén, miközben a veszteséges és jelzáloggal terhelt TV2 Média Csoport Kft. törlés állapotába került, ahogyan Dirk Gerkens vezetői státusza is. Rákérdeztünk a TV2-nél az okokra, és kiderült, hogy nem pusztán arról van szó, hogy részvénytársasággá alakulnak át.
Korábban a témában:

A napokban már írtunk arról, hogy Andy Vajna részvénytársasággá alakította át a TV2-t tulajdonló MBC (Magyar Broadcasting co. Kft.) nevű veszteséges vállalkozását és tőkét is emeltek a cégben, mely tavaly ősszel jelentős állami hitelek felhasználásával tudta megvenni Simon Zsolttól és Yvonne Dedericktől az évek óta pénzügyi problémákkal küszködő TV2 Média Csoport Kft.-t, amin a korábbi tulajdonos, a német ProSieben.Sat1 is anyagi okok miatt adott túl. (Fonyó Károly, Simicska Lajos üzlettársa és a Megapolis Media Zrt. is bejelentkezett, azt állítva, hogy valójában övék a TV2, és Simonék nem adhatták volna oda a céget Vajnának. Az ügy miatt bírósági per is folyamatban van, de a TV2 Média Csoport Kft. mégis Vajnáék nevére került idén év elején.)

A legfrissebb fejlemény most az, hogy az állami tulajdonú Magyar Export-Import Bank (Eximbank) zálogjogát is magán viselő, vagyis a bank engedélye nélkül eladhatatlan és az anyavállalathoz, az MBC-hez hasonlóan veszteségesen működő TV2 Média Csoport Kft. a cégjegyzék alapján “törlés” státuszba került, miközben teljesen új adószámmal és friss cégnyilvántartási számon, TV2 Média Zrt. néven, de a TV2 Média Csoport Kft.-t jogelődként feltüntető cég jelent meg a nyilvántartásban. Előbbi cég esetében Dirk Gerkens vezérigazgatói pozíciója is törlés alatt áll, utóbbinál bejegyzés alatti státuszban aláírásra jogosult munkavállalóként szerepel Andy Vajna igazgatósági elnök.

A TV2 Kft. cégnyilvántartási adatlapjának részlete
A TV2 Kft. cégnyilvántartási adatlapjának részlete

A 24.hu megkérdezte erről a TV2 sajtóosztályát is, amely szerdán kora estére tudott választ adni a kérdésre. Azt mondták, átalakítják a médiavállalatot, összeolvad az Interaktív Kft. és a TV2 Média Csoport Kft., és az TV2 Média Csoport Zrt.-ként működik majd a jövőben.

A cégcsoport hatékony működése érdekében a tervek szerint 2017-től TV2 Média Csoport Zrt. néven működik tovább a TV2 Csoport. Az új társaság a TV2 Média Csoport Kft. és a 100 százalékos tulajdonában álló INTERAKTÍV Kft. összeolvadásával, a két vállalat általános jogutódjaként jön létre. A TV2 Média Csoport Zrt. igazgatóságának elnöki tisztségét Andy Vajna, a cégcsoport tulajdonosa tölti majd be, valamint az igazgatóság tagja lesz a TV2 Csoport vezérigazgatója, Dirk Gerkens.

Gerkens önálló aláírási jogkörrel rendelkezik majd

További fontos fejlemény, hogy a TV2 Média Csoport Kft. zártkörűen működő részvénytársasággá alakulását követően a jövőben egy öttagú igazgatóság foga azt irányítani, ennek a testületnek lesz a tagja Dirk Gerkens is. (Az ötfős testület névsorát egyelőre hiába kértük a sajtóosztálytól, így csak Vajna és Gerkens személyében lehetünk biztosak.)

Cégjegyzési jogát a jövőben továbbra is önállóan gyakorolja, azaz a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága előtt jelenleg folyamatban lévő változásbejegyzési eljárás eredményeképpen Dirk Gerkens képviseleti joga és annak önálló jellege nem szűnik meg, az nem fog együttesre változni.

A beolvadó Interaktív Kft.-t egyébként még 2000-ben, Sváby András, Kereszty Gábor és az SBS alapították. Ez a cég olyan műsorokat gyártott mint például az időközben megszűnt Napló című műsor.  A cégen ugyancsak szerepel zálogjog, melyet a Magyar Export-Import Bank jegyzett be idén februárban.

Az átalakulás azért is érdekes fejlemény, mert jelenleg is folyamatban van Fonyóék pere Andy Vajnáékkal szemben.

A TV2 Média Csoport Kft. egyébként a 2015-ös évet 18,3 milliárd forint nettó árbevétel mellett 5,5 milliárd forint veszteséggel zárta adózást követően. 

A TV2 Zrt. cégnyilvántartási adatlapja
A TV2 Zrt. cégnyilvántartási adatlapja

Frissítés:  A TV2 sajtóosztálya megkeresésünk nyomán közölte, hogy a TV2-csoport átalakítása nem érinti az Eximbank jelzálogát. Erről bővebben olvashat.

(Kiemelt kép: Andy Vajna kormánybiztos, az MBC, a TV2 és az Interaktív tulajdonosa. MTI-fotó)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.