Média

A TV2 átalakítása nem érinti a Vajnát hitelező állami bank jelzálogát

Bár teljesen új adószámmal és új cégjegyzék-számmal jön létre a TV2 Média Csoport Zrt., az állami Eximbank zálogjoga továbbra is megmarad a kormánybiztosnak nyújtott hitel miatt.

Ahogyan arról néhány napja beszámoltunk, “törlés” státuszba került az állami tulajdonú Magyar Export-Import Bank (Eximbank) zálogjogát is magán viselő, vagyis a bank engedélye nélkül eladhatatlan és az anyavállalathoz, az MBC-hez hasonlóan szintén jelentős (5 milliárd Ft nagyságrendű) veszteségeseket produkáló TV2 Média Csoport Kft., miközben teljesen új adószámmal és friss cégnyilvántartási számon TV2 Média Csoport Zrt. néven jelent meg egy cég a nyilvántartásban. Előbbi, vagyis a kft. esetében Dirk Gerkens vezérigazgatói pozíciója is törlés alatt áll, utóbbinál bejegyzés alatti státuszban aláírásra jogosultként viszont csak Andy Vajna igazgatósági elnök szerepel.

A 24.hu rögtön meg is kérdezte erről a TV2 sajtóosztályát, mely megerősítette a cégháló változását, hozzátéve, hogy az Interaktív Kft. és a TV2 Média Csoport Kft. összeolvadásával jön létre a TV2 Média Csoport Zrt. várhatóan 2017-től. A TV2 Média Csoport Zrt. igazgatóságának elnöki tisztségét Andy Vajna, a cégcsoport tulajdonosa tölti majd be, valamint az igazgatóság tagja lesz a TV2 Csoport vezérigazgatója, Dirk Gerkens, aki önálló aláírási, képviseleti joggal is rendelkezik majd. Elmondták azt is, hogy öttagú igazgatóság vezeti majd a zártkörű részvénytársaságot.

Még akkor megkérdeztük a sajtóosztályt arról is, hogy mi lesz a több mint 6 milliárd forintot kitevő állami hitelek miatt garanciaként a cégcsoportra (a Tv2 Média Csoport Kft.-re és az Interaktív Kft.-re) bejegyzett banki zálogjoggal, hiszen az új cégen a cégnyilvántartás alapján egyelőre nem szerepel zálogjog.Ráadásul a TV2 történetében előfordultak már olyan összetett céghálós átalakítások, amelyek következtében utóbb meglehetősen érdekes helyzetek álltak elő. Érdemes felidézni Simon Zsolt és Yvonne Dederick korszakát, amikor a különféle kft.-k átalakítása végül odáig vezetett, hogy a Simonék számára korábban segítséget nyújtó, Fonyó Károly (Simicska Lajos üzlettársa) vezette Megapolis Media hiába próbálta lehívni opciós jogát, amely még akkor került a cégre, amikor Simonék egy management-buy-out (MBO) ügylet keretében kivásárolták a ProSieben.Sat1-től a cég addigi tulajdonrészét.

Péntekre meg is jött a TV2 sajtóosztályának válasza. Ebben azt írják, hogy mivel az új zrt. jogutódként jött létre, ezért nincs ok az aggodalomra: az Eximbankot nem kerülik ki. Egészen pontosan ezt közölték:

Tekintettel arra, hogy jogutódlás esetén a jogelőd minden joga és kötelezettsége, minden követelése és tartozása a jogutód társaságra száll át, így természetesen a bankkölcsön tekintetében a TV2 Média Csoport Kft. helyébe – adósként – a TV2 Média Csoport Zrt. lép.

A sajtóosztályt egyébként megkérdeztük a létrejövő TV2 részvénytársaság ötfős igazgatóságának összetételéről is, de ezzel kapcsolatban továbbra sem válaszolhattak:

Mivel az igazgatóság még nem állt fel, így a tagok hivatalos bejelentése sem áll módunkban

– reagálták.

Így tehát egyelőre csak Gerkens és Vajna igazgatósági tagsága tűnik biztosnak. A többi 3 fő kiléte egyelőre ismeretlen.

Vajna egyébként a TV2-t tulajdonló cégét, az MBC-t is épp most alakítja át.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik