Média

Andy Vajna átalakította veszteséges médiaholdingját

Andy Vajna
Andy Vajna
A cégbírósági adatok szerint a TV2-t is tulajdonló Magyar Broadcasting Co. kft. részvénytársasággá alakult és tőkét emelt. A mögöttes céghálóban változatlanul felsejlik egy Delaware államba bejegyzett Vajna-cég.

Ismét átalakította a 2012-ben még EMOK Első Magyar Online Kaszinó Kft. néven megalakított, majd 2015 márciusában Magyar Broadcasting Co. Kft.-re átkeresztelt cégét Andy Vajna (Vajna András) filmügyi kormánybiztos, a napokban már 11. országos tévécsatornáját elindító TV2 Média Csoport és a Rádió 1 tulajdonosa – derül ki az Opten és az Igazságügyi Minisztérium cégnyilvántartási adataiból.

A változás lényege, hogy az MBC-ként rövidített kft.  felvette a zártkörű részvénytársasági formát (zrt.), így az MBC Zrt.-ként működik ezután. Egyúttal az eddigi 3 millió forint jegyzett tőkét Andy Vajna 5 millió forintra növelte meg. 

Korábban 6,2 milliárd forint állami hitelt kapott a cég

A cég dokumentumai alapján egyébként a cégen változatlanul zálogjoga van az állami hátterű Magyar Export-Import Banknak (Eximbank), melyről ismert, hogy korábban jelentős összegű (6,2 milliárd forint nagyságú) hitelt nyújtott Andy Vajnának, hogy megvásárolhassa a TV2 Média Csoportot Simon Zsolttól és Yvonne Dedericktől, attól a két magánszemélytől, akik a német ProSieben.Sat1 médiabirodalomtól szerezték meg a médiavállalatot.

522 millió forint veszteséggel működik az átalakuló cég

A Magyar Broadcasting Co.-ra visszatérve, az immáron zrt.-vé átalakított cég (még kft.-ként) a bíróságon leadott eredménybeszámolója alapján tavaly 522 millió forint veszteséggel zárt, ami nem is csoda, mivel nettó árbevétele 0 Ft volt 2015-ben. Ráadásul tudvalevő, hogy a TV2 csoport is veszteséges (legutóbb 5 milliárd forintos mínuszuk volt), és szintén jelentős hitelekkel rendelkezik a cég, így a TV2-ből az MBC osztalék formájában pénzt kivonni nem tud.

Az MBC Zrt.-t egyébként Andy Vajna kormánybiztos részben változatlanul az amerikai Delaware Államba bejegyzett Cinergi Pictures Entertainment, Inc.  nevű cégen keresztül tulajdonolja, többszöri áttételeken (AV Investment Kft., Super Station Kft.) keresztül. A Cinergi miatt többször bírálták már Andy Vajnát, még az adóhatóság segítségét is kérték, mondván az egy offshore adóparadicsomban működik. A kormánybiztos viszont azzal hárított, hogy a Cinergit nem tartja offshore cégnek, mert ez egy Egyesült Államokban bejegyzett társaság, ahol a társasági adó kulcsa meghaladja a 10 százalékot.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik